Смекни!
smekni.com

Сутність та класифікація грошових потоків підприємства (стр. 2 из 3)

Рівень розвитку ринкових відносин у країні й окремих видах ринків є важливим чинником формування обсягів, структури й інтенсивності грошових потоків окремих суб'єктів господарювання.

8. Грошовий потік підприємства як процес, здійснюваний з урахуванням фактора часу. Темпи росту обсягу грошових потоків, а також їхня структура по видах діяльності підприємства складаються під істотним впливом фактора часу. Функціонування грошового капіталу в часі завжди являє собою результат обраної його власниками альтернативи - використати його з метою поточного споживання певного обсягу благ або утягнути його в подальший економічний процес для одержання цих благ у більшій кількості через певний період часу. [16]

9. Грошовий потік підприємства як процес, здійснюваний з урахуванням фактора ризику. Ризик є найважливішою характеристикою всіх форм використання коштів у господарській діяльності підприємства. Рівень ризику використання коштів перебуває в прямої залежності від рівня очікуваного ефекту грошового потоку (чистого грошового потоку), зокрема від рівня прибутковості окремих господарських операцій. Формуючи різні види грошовим потоків, пов'язані з використанням капіталу в грошовій формі для одержання доходу від операційної або інвестиційної діяльності, підприємець завжди повинен усвідомлено йти на ризик, міру якого він визначає самостійно. Фактор ризику є важливим об'єктивним атрибутом формування грошових потоків підприємства й повинен обов'язково враховуватися в процесі керування ними.

10. Грошовий потік підприємства як процес, здійснюваний з урахуванням фактора ліквідності. Обслуговуючи процес кругообігу капіталу в грошовій формі, формований підприємством грошовий потік повинен забезпечувати не тільки своєчасне надходження й витрата коштів , але й з рівень їхнього запасу з метою підтримки постійної платоспроможності. Такий запас створюється на підприємстві як у формі грошових активів й їхніх еквівалентів, так й у формі короткострокових фінансових інструментів інвестування.

Керування ліквідністю грошового потоку забезпечується не тільки визначенням необхідного обсягу коштів для підтримки постійної платоспроможності підприємства, але й формуванням раціональної структури всієї сукупності його активів за цим критерієм.

Проведений огляд найбільш істотних характеристик грошового потоку підприємства показує, наскільки багатоаспектної з теоретичних і прикладних позицій є ця економічна категорія. При цьому всі розглянуті характеристики, що відбивають особливості руху грошових коштів підприємства в різних його аспектах, тісно взаємозалежні й вимагають комплексного відбиття при визначенні економічної сутності грошового потоку. З обліком розглянутих основних характеристик економічна сутність грошових потоків підприємства в найбільш узагальненому виді може бути сформульована в такий спосіб: "Грошовий потік підприємства являє собою сукупність розподілених по окремих інтервалах розглянутого періоду часу надходжень і виплат коштів , що генеруються у ході господарської діяльність, рух яких пов'язане з факторами часу, ризику й ліквідності". [19;20]

Згідно П(З)БУ 4 "Звіт про рух грошових коштів", грошові потоки підприємства - це надходження й витрати коштів й їхніх еквівалентів.

Кошти включають готівка, гроші на рахунках у банках, які можуть бути використані для поточних операцій, а також депозити до запитання.

Еквіваленти коштів - короткострокові фінансові інвестиції, які можуть бути вільно конвертовані у відому суму грошей і мають незначний ризик зміни вартості. До них ставляться високоліквідні інвестиції строком не більше 3 місяців - казначейські векселі, депозитні сертифікати.

Поняття «грошовий потік підприємства» є агрегованим, таким, що включає в себе чисельні види цих потоків. Для ефективного, цілеспрямованого управління грошові потоки потребують певної класифікації.

Грошові потоки підприємства можуть бути класифіковані за різними ознаками. А отже, саме з метою ефективного управління грошові потоки підприємства доцільно класифікувати за наступними ознаками:

1) За масштабами обслуговування: грошові потоки по підприємству в цілому; грошові потоки по структурних підрозділах; по окремих господарських операціях, а також по видах продукції.

2) За видами господарської діяльності грошові потоки класифікують на: грошові потоки по операційній, фінансовій та інвестиційній діяльності.

3) За напрямком руху грошових коштів: вхідний грошовий потік – сукупність надходжень грошових коштів по підприємству; вихідний грошовий потік – сукупність всіх видатків по підприємству. Як вхідний, так і вихідний, грошові потоки тісно взаємопов’язані, оскільки недостатність обсягів в часі одного грошового потоку обумовлює наступне скорочення обсягів іншого грошового потоку.

4) За методом визначення обсягу – валовий грошовий потік як вся сукупність надходжень та видатків підприємства. Чистий грошовий потік – сума чистого прибутку та амортизаційних відрахувань.

5) За рівнем достатності обсягу грошового потоку розглядають:

- надлишковий грошовий потік – надходження грошових коштів значно перевищують реальну потребу підприємства;

- дефіцитний грошовий потік – надходження грошових коштів значно нижче реальних потреб підприємства.

6) За методами оцінки в часі – розглядають теперішній грошовий потік (поточний) та майбутній грошовий потік.

7) За ознакою безперервності формування в певному періоді:

- регулярний грошовий потік, що здійснюється за окремими операціями протягом певного періоду постійно з певним інтервалом;

- дискретний грошовий потік – надходження та видатки грошових коштів, що пов’язані із здійсненням одиничних господарських операцій підприємства, наприклад, придбання цілісного майнового комплексу, отримання безповоротної грошової допомоги, продаж частини майна підприємства і таке інше.

8) За стабільністю часових інтервалів формування грошові потоки поділяють на регулярний грошовий потік з рівномірними часовими інтервалами в межах певного періоду – ануїтетний грошовий потік та регулярний грошовий потік з нерівномірними часовими інтервалами в межах певного періоду, наприклад, лізингові платежі, які сплачуються нерівномірно за погодженням сторін. [24]

Проведину класифікацію грошових потоків доцільно занести в таблицю (див. табл. 1.1).

Таблиця 1.1

Класифікація грошових потоків підприємства

Масштаб обслуговування фінансово-господарської діяльності:- грошовий потік по підприємству в цілому;- грошовий потік по окремим видам господарської діяльності;- грошовий потікокремого структурного підрозділу;- грошовий потік окремої господарської операції. Види господарської діяльності:- грошовий потік від виробничої(комерційної) діяльності;- грошовий потік від інвестиційної діяльності;- грошовий потік від фінансової діяльності. Черговість та напрямки здійснення платежів:- пріоритетний грошовий потік;- поточний грошовий потік;-дискреційний грошовий потік;- довгостроковий грошовий потік.
Напрямок руху потоку:- вхідний грошовий потік;- вихідний грошовий потік;- сальдовий (результативний) грошовий потік. За стабільністю часових інтервалів формування:- регулярний грошовий потік з рівномірними часовими інтервалами в межах періоду, що розглядається;- регулярний грошовий потік з нерівномірними часовими інтервалами в межах періоду, що розглядається. Спосіб визначення розмірів грошового потоку:- чистий грошовий потік;- розрахунковий грошовий потік (традиційний);- загальний грошовий потік.
Ритмічність здійснення:- регулярні грошові потоки;- нерегулярні грошові потоки. Сфера обігу:- зовнішній грошовий потік;- внутрішній грошовий потік;- оптимальний грошовий потік.
Метод оцінки у часі:- поточний грошовий потік;- майбутній грошовий потік. Обсяги надходжень та витрачань грошових коштів:- надлишковий грошовий потік;- дефіцитний грошовий потік;- оптимальний грошовий потік. Форма здійснення:- готівковий грошовий потік;- безготівковий грошовий потік.

В залежності від масштабів обслуговування фінансово-господарської діяльності узагальнюючим є грошовий потік по підприємству в цілому. Він акумулює всі види грошових потоків, що обслуговують господарський процес підприємства. Грошовий потік по окремим видам господарської діяльності характеризує результат диференціації сукупного грошового потоку підприємства у розрізі окремих видів його господарської діяльності. Грошовий потік окремого структурного підрозділу стає самостійним предметом дослідження в результаті виділення філіалів, представництв, інших структурних підрозділів як окремих об’єктів управління. Існування грошового потоку окремої господарської операції залежить від можливості виділити цю операцію як окрему складову всіх фінансово-господарських процесів підприємства та від можливості визначити пов’язаний з нею рух грошових коштів. [27;30]

Залежно від напрямку руху потоку розглядають: вхідний, вихідний, та сальдовий (результативний) грошовий потік. Вхідний грошовий потік характеризує обсяг надходження грошових коштів в цілому та по окремих джерелах їх утворення, вихідний - обсяги витрачання грошових коштів в цілому та по окремих напрямках використання.