Смекни!
smekni.com

Фінансовий аналіз підприємства ВАТ "Виробничо-технічне підприємство "Укренергочормет" (стр. 6 из 8)

Показник На початок 2006 року, тис.грн. На кінець 2006 року, тис.грн.
Виручка від реалізації 19156,5 20074,6
Витрати на збут 48,6 192,1
Прибуток від реалізації продукції 16041,8 17026,3
Балансовий прибуток 6806,9 7133,2
Податок на прибуток 3114,7 3048,3
Чистий прибуток 502,5 811,6
Власний капітал 127,6 666
Необоротні активи 2707,7 2827,8
Весь капітал підприємства 19002 19258

Розрахуємо показники рентабельності:

а) Рентабельність продаж:

= (Прп / В) * 100,

де

─ рентабельність продаж; Прп ─ прибуток від реалізації продукції, грн.; В ─ виручка від реалізації продукції.

За аналізований період рентабельність продаж склала:

,

Таким чином, якщо в 2005 році з кожної гривні реалізованої продукції підприємство одержувало прибутку 83,7 копійок, то в 2006 році цей показник зріс в 1,11 рази і склав 84,8 копійок.

б) Рентабельність виробничої діяльності (окупність витрат):

Прп / ЗВ, де ЗВ ─ загальні витрати на продукцію, грн.

,

Звідси витікає, що кожна гривня витрат на виробництво і збут продукції в 2006 році принесла підприємству прибуток в розмірі 104,5 копійок, це на 7,7 більше ніж у попередньому 2005 році.

в) Рентабельність (прибутковість) всього капіталу підприємства:

(ЧП / К) * 100%,

де ЧП ─ чистий прибуток, грн.; К ─ весь капітал підприємства.

,

В 2006 році чистий прибуток ВАТ “ВТП “Укренергочормет” склав 4,2 % від вартості всього інвестованого капіталу. В 2005 р. частка чистого прибутку склала 2,6 % від суми всього капіталу на кінець року.

г) Рентабельність необоротних активів:

(ЧП / F) * 100, де
─ вартість необоротних активів.

,

На кожну гривню, вкладену у необоротні активи в 2006 році, доводиться 28,7 копійок чистого прибутку, що в 1,5 рази більше, ніж в попередньому році.

д) Рентабельність власного капіталу:

(ЧП / ВК)* 100, де
─ власний капітал підприємства.

,

Ефективність використання власних засобів підприємства в 2006 році зменшилася в порівнянні з попереднім роком. Це свідчить про нестійку стабільність результатів їх використання. Як ми бачимо рентабельність власного капіталу зменшилась на 2,719 (3,938 – 1,219) пункти.

3. Шляхи і напрямки вдосконалення фінансових результатів та фінансового аналізу підприємства

3.1 Резерви збільшення прибутку і рентабельності підприємства

Розглянемо резерви збільшення суми прибутку підприємства ВАТ “ВТП “Укренергочормет”.

Резерви зростання прибутку - це кількісно вимірні можливості його збільшення за рахунок зростання об'єму реалізації продукції, зменшення витрат на її виробництво і реалізацію, недопущення зовні реалізаційних збитків, вдосконалення структури вироблюваної продукції. Резерви виявляються на стадії планування і в процесі виконання планів. Визначення резервів зростання прибутку базується на науково обґрунтованій методиці їх розрахунку, мобілізації і реалізації. [19, c.85] Виділяють три етапи цієї роботи: аналітичний, організаційний і функціональний.

На першому етапі виділяють і кількісно оцінюють резерви; на другому розробляють комплекс інженерно-технічних, організаційних, економічних і соціальних заходів, що забезпечують використання виявлених резервів; на третьому етапі практично реалізують заходи і ведуть контроль за їх виконанням.

При підрахунку резервів зростання прибутку за рахунок можливого зростання об'єму реалізації використовуються результати аналізу випуску і реалізації продукції.

Сума резерву зростання прибутку за рахунок збільшення об'єму реалізації продукції розраховується за формулою:

,

де

─ резерв зростання прибутку за рахунок збільшення об'єму продукції, грн.;
─ сума прибутку на одиницю і-й продукції, грн.;
─ кількість додатково реалізованої продукції в натуральних одиницях виміру.

Якщо прибуток розрахований на гривню товарної продукції, сума резерву її зростання за рахунок збільшення об'єму реалізації визначається за формулою:

,

де

─ потенційно можливе збільшення об'єму реалізованої продукції, грн.; П ─ фактичний прибуток від реалізації продукції, грн.;
─ фактичний об'єм реалізованої продукції, грн.

Розрахунок можливого об'єму продажів, встановленого за результатами маркетингових досліджень відповідними органами підприємства з урахуванням існуючого темпу приросту та можливостей підприємства дозволив спрогнозувати збільшення доходу від реалізації продукції ВАТ “ВТП “Укренергочормет” на 15% в наступному році.

Розрахуємо резерв збільшення прибутку за рахунок збільшення об'єму реалізації продукції ВАТ “ВТП “Укренергочормет”:

19140 + 19140 * 15% = 22011 тис.грн.,

П = 19156,5 тис.грн.,

19140 тис.грн.,

грн.

Таким чином, збільшивши об'єм реалізації продукції на 15% підприємство, що розглядається нами , збільшить свій прибуток на 22029,975 тис.грн.

Важливий напрям пошуку резервів зростання прибутку - зниження витрат на виробництво і реалізацію продукції, наприклад, сировини, матеріалів, палива, енергії, амортизації основних фондів та інших витрат.

Для виявлення і підрахунку резервів зростання прибутку за рахунок зниження собівартості може бути використаний метод порівняння. В цьому випадку для кількісної оцінки резервів дуже важливо правильно вибрати базу порівняння. Як така база можуть виступати рівні використовування окремих видів виробничих ресурсів: плановий і нормативний; досягнутий на передових підприємствах; базовий фактично досягнутий середній рівень в цілому по галузі; фактично досягнутий на передових підприємствах зарубіжних країн та ін.

Методичною базою економічної оцінки резервів зниження витрат упредметненої праці є система прогресивних техніко-економічних норм і нормативів по видах витрат сировини, матеріалів, паливно-енергетичних ресурсів, нормативів використовування виробничих потужностей, питомих капітальних вкладень, норм і нормативів в устаткуванні і ін. [19, c.92]

При порівняльному методі кількісного вимірювання резервів їх величина визначається шляхом порівняння досягнутого рівня витрат з їх потенційною величиною:

,

де

─ резерв зниження собівартості продукції за рахунок і-го виду ресурсів; Сфі ─ фактичний рівень використовування і-го виду виробничих ресурсів;
─ потенційний рівень використання і-го виду виробничих ресурсів.

Узагальнююча кількісна оцінка загальної суми резерву зниження собівартості продукції проводиться шляхом підсумовування:

,

де

─ загальна величина резерву зниження собівартості продукції, грн.;

─ резерв зниження собівартості по і-му виду виробничих ресурсів, грн.

Якщо аналізу прибутку передує аналіз собівартості продукції і визначена загальна сума резерву її зниження, то розрахунок резерву зростання прибутку проводиться за формулою:

,

де

─ резерв збільшення прибутку за рахунок зниження собівартості продукції, грн.; Вм ─ потенційно можливе зниження витрат на гривню реалізованої продукції;
─ фактичний об'єм реалізованої продукції за період, що вивчається, грн.;
─ можливе збільшення об'єму реалізації продукції, грн.