Смекни!
smekni.com

Фінансово-господарський контроль, його предмет і методи (стр. 3 из 3)

Так, об'єктами фінансово-господарського контролю в широкому розумінні є юридичні і фізичні особи, діяльність яких зв'язана з використанням суспільної власності.

У більш конкретному змісті до об'єктів, що характеризують утримання окремих сторін предмета фінансово-господарського контролю, відносяться: необоротні активи (основні засоби, нематеріальні активи, капітальні інвестиції, дебіторська заборгованість);

запаси; засоби, розрахунки та інші активи; власний капітал і забезпечення зобов'язань;

довгострокові і поточні зобов'язання;

прибутки і результати діяльності;

витрати за елементами і витрати діяльності тощо.

4. Об'єкти фінансово-господарського контролю

Об'єктами контролю є господарські засоби та процеси, сукупність яких характеризують різні сторони діяльності підприємств, а також дії посадових осіб за певний період часу.

Серед органів, що здійснюють держаний фінансовий контроль головне установа - Державне казначейство. В якості головних пріоритетів державного фінансового контролю визначені:

контроль за повним і своєчасним надходженням усіх видів державних доходів, страхових внесків в пенсійний фонд та інші позабюджетні фонди, а також кредитних і позикових коштів, наприклад на фінансування дефіциту бюджету.

контроль за своєчасним фінансуванням витрат на соціальну сферу за обсягами, структурою та цільовому призначенню, в т. ч. на оплату праці, виплату пенсій, стипендій, пільг та інших соціальних виплат.

Фінансовий контроль включає до себе головне управління і територіальні органи на містах. На казначейство покладена організація і здійснення контролю за використанням бюджету, а також контроль за позабюджетними коштами.

Казначейство здійснює збір, обробку і відбиток інформації о стані державних фінансів. При здійсненні фінансового контролю казначейство наділено наступними правами:

перевіряти грошові документи, регістри бухгалтерського обліку, звіти, плани, кошториси та інші документи, що пов’язані з зарахуванням, перерахуванням і використанням бюджету;

одержувати от фінансово-кредитних установ довідки про стан рахунків, використання коштів бюджету і позабюджетних фондів.

5. Метод фінансово-господарського контролю

Дослідження предмета фінансово-господарського контролю різними прийомами і способами утворить метод контролю.

Метод контролю - це сукупність прийомів і способів дослідження розширеного відтворення суспільно необхідного продукту і дотримання вимог його законодавчого регулювання.

У процесі функціонування фінансово-господарський контроль сформував свій метод у системі прикладних економічних наук. Метод характеризується використанням загальнонаукових і власних методичних прийомів і способів контролю.

Метод (від гр. methodos - шлях дослідження) - це спосіб дослідження, що визначає підхід до об'єктів, що вивчаються, шлях наукового пізнання і встановлення істини.

Загальнонаукові методичні прийоми включають аналіз і синтез, індукцію і дедукцію, аналогію і моделювання, абстрагування і конкретизацію, системний аналіз, функціонально-вартісний аналіз.

Аналіз (від гр. analysis - розкладання) - це прийом дослідження, що включає вивчення предмета уявним або практичним розчленовуванням його на складові об'єкти.

Синтез (від гр. synthesis - сполучення, упорядкування, суміщення) - прийом вивчення об'єкта в цілісності, у взаємозв'язку його частин.

У контролі синтез зв'язаний з аналізом, дає можливість об'єднати об'єкти, розчленовані в процесі аналізу, установити зв'язок і пізнати предмет як єдине ціле.

Індукція (від лат. induction - наведення) - прийом дослідження, за який загальний вивід складають на основі вивчення не всіх прийме, а лише частини елементів цієї множини, тобто спосіб виведення висновків від часткового до загального (наприклад, перевірку дебіторської заборгованості здійснюють спочатку по даного аналітичного, а потім - синтетичного обліку).

Дедукція (від лат. deduktio - вивід) - дослідження стана об'єкта в цілому, а потім його складових, тобто робиться висновок від загального до приватного. Наприклад, перевірку витрат обороту спочатку проводять за даними синтетичного, а потім - аналітичного обліку.

Аналогія - прийом наукових виводів, завдяки якому досягають пізнання одних об'єктів на основі подібності їх з іншими. Прийом аналогії ґрунтується на подібності деяких сторін різних об'єктів, представляє основу моделювання, що застосовується в контролі.

Моделювання - прийом наукового пізнання, що засновується на заміні досліджуваного об'єкта його аналогом, моделлю, що має важливі прикмети оригіналу. У контролі застосовують організаційні моделі проведення контрольного процесу - стандарти, нормативи, тарифи.

Абстрагування (від лат. abstrah - відриваю) - прийом відволікання. Методом абстрагування переходять від конкретних об'єктів до загальних понять (наприклад, перевіряють стан трудової дисципліни в окремих підрозділах підприємства і, абстрагуючись, роблять висновки в цілому по підприємству).

Конкретизація (від лат. concretus - густий, твердий) - дослідження об'єктів у всій різнобічності їх реальної, а не абстрактної дійсності.

Системний аналіз - вивчення об'єкта дослідження як сукупності елементів, що утворять систему. Цей прийом до контролі передбачає оцінку поводження об'єктів як системи з усіма чинниками, що впливають на його функціонування.

Функціонально-вартісний аналіз - вивчення об'єктів на стадії інженерного підготування виробництва, що включає проектування і синтез складних систем у процесі дослідження їхній функціонування (оцінка економічної ефективності технологічних процесів).

Вивчаючи предмет, що перевіряють (ревізори) використовують різні способи і прийоми пізнання: спостереження й експеримент, одиничне і загальне, причину і слідство тощо.

На практику в контрольно-ревізійній роботі використовують специфічні прийоми і способи контролю.

Інвентаризація - спосіб фактичної перевірки наявності товарно-матеріальних цінностей і коштів, а також контролю за їхнім зберіганням. Більшість випадків нестач, крадіжок, розтрат виявляється за допомогою інвентаризації.

Економічний аналіз показників виробничої і фінансово-господарської діяльності підприємств під час ревізії особливо необхідний. Тільки за допомогою глибокого аналізу можна з'ясувати причини невиконання завдання по реалізації продукції, по прибутку, установити чинники, що впливають на збільшення або зменшення витрат тощо.

Контрольний запуск сировини і матеріалів у виробництво або контрольний розкрій матеріалів здійснюється з метою перевірки фактичної витрати сировини і матеріалів у виробництві, виходу готової продукції, відходів виробництва, продуктивності оснащення, а також установлення реальності розробки і застосування норм витрати сировини і матеріалів, палива тощо. Цей спосіб контролю є ефективним засобом виявлення випадків необґрунтованого списання сировини і матеріалів на випуск продукції як по завищеними нормами, так і понад установлені норми. Результати контрольного запуску оформляються актом, що підписують ревізор, технолог і працівники підприємства. Якщо під час ревізії виникає потреба у висновку фахівця з питань якості товарно-матеріальних цінностей, готових виробів або доброякісності проектно-кошторисної документації на будівництво або ремонт якогось об'єкта, то фахівець запрошується за згодою керівника організації , що ревізує , або організації, що підлягає ревізії.

Сировина, матеріали, готова продукція тощо можуть бути спрямовані ревізором на експертизу або лабораторний аналіз для визначення якості.

Методом контрольного обмірювання фактичний об'єм виконаних робіт на окремих ділянках зіставляється з об'ємом робіт, оформлених документами, на підставі яких здійснені нарахування заробітної плати і списання матеріалів, а також з об'ємом робіт, передбачених проектно-кошторисною, нормативною і технологічною документацією. Крім того, за допомогою контрольного обмірюванню можна установити факти завищення виконаних або незавідсоткованих робіт. При виявленні завищеної вартості виконаних робіт не допускається залік вартості виконаних, але не включених в акти приймання робіт.

За результатами контрольного обмірювання ревізор складає акт і зведення перерахунку вартості робіт. Ці документи підписують ревізори, представники замовника і підрядчика.

Аналіз щоденної або поопераційної зміни залишків товарно-матеріальних цінностей і коштів характерний тим, що внаслідок хронологічного аналізу господарських операцій є можливість виявити відхилення від нормального обороту матеріальних цінностей або коштів і, як слідство, установити перекручування даних про залишки, визначених після здійснення кожної операції. Максимальний ефект цей прийом дає у випадках, коли матеріально відповідальна особа несвоєчасно робить запису в касовій книзі, картках складського обліку або лімітної-забірної карті.

Перевірка виконання прийнятих рішень є одним із способів фактичного контролю. Метод перевірки виконання законів, указів, постанов, положень, інструкцій, розпоряджень, наказів органічно з'єднується як у фактичному, так і в документальному контролі.

Письмові пояснення матеріально відповідальних і посадових осіб потрібні для виявлення причин допущених порушень і винних осіб. Пояснення сприяють допоміжному з'ясуванню обставин і умов порушень і нестач, реальності господарських операцій і достовірності фактів зловживань.


Література

1. Закон України “Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні”

2. Закон України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність”

3. Бутинець Ф.Ф. Контроль і ревізія. Підручник. - Ж.:ЖІТІ, 2002 - 544 с.

4. Бутинець Ф.Ф., Барабаш С.В., Малюга Н.М., Петренко Н.І. Контроль і ревізія – Ж: ПП Рута. 2000.