Смекни!
smekni.com

Вплив податкової політики на інвестиційну діяльність (стр. 3 из 3)

По-восьме, податки не повинні створювати додаткові перешкоди для залучення ресурсів на цілі розвитку бізнесу як юридичними, так і фізичними особами. У зарубіжних країнах організації всю суму відсотків за отримані кредити включають у склад витрат, що збільшує чистий прибуток і можливості подальшого залучення позикового капіталу. У багатьох країнах (Бельгія, Німеччина, Греція, Данія, Італія, Канада, Норвегія, Нідерланди, Фінляндія, Швеція та інші) фізичним особам надано змогу зменшувати суму подоходного податку на величину виплачених відсотків за кредитами, які взяті на цілі виробничого інвестування. В Україні подібні податкові пільги відсутні.

Насамкінець, необхідно зазначити, що значний вплив податки можуть мати на зацікавленість фізичних осіб в отриманні іпотечних кредитів. Так, у низці зарубіжних країн використовується практика повного вирахування із оподаткування відсотків за кредитами на придбання чи будівництво житла. В Україні запровадження даних механізмів також уже визріло і є на часі, що, зокрема може стати напрямком подальших наукових досліджень.

Висновки

Існуюча система оподаткування містить велику кількість податків, які є тягарем для будь-якого підприємства, в тому числі для банку. Податкова система України не є досконалою, потребує змін та доповнень до нормативно-правових та законодавчих актів, при цьому цих змін може вноситися щорічно велика кількість. Все це вимагає від банків реагувати на зміни зовнішнього середовища і не полегшує їхню діяльність. Банки як акумулятори значних фінансових ресурсів здатні інвестувати їх у різні галузі економіки. Але є фактори, які стримують банки у цій діяльності. Одним з цих факторів і є податкове законодавство. Воно є настільки недосконалим, що банки можуть у своїй діяльності використовувати "лазівки", до них належать такі: штучне завищення витрат і приховування доходів; маніпуляція валютно-обмінними операціями з метою виведення їх з оподаткування; купівля цінних паперів нібито в інвестиційних цілях; відрахування на резерви по кредитних операціях; виплата страхових премій страховим компаніям, пов'язаним з банками, або акціонерам.

Саме тому потрібне системне застосування податкового стимулювання банківської інвестиційної активності у поєднанні із пильним контролем за дотриманням банками податкових зобов'язань.

Список використаної літератури

1. Реверчук С.К., Владичин У.В. та ін. Банківський капітал: історія, теорія, досвід/ За ред. д-ра екон. наук, проф. С.К. Реверчука. - Львів, ЛНУ ім. Івана Франка, 2004. - 276 с.

2. Борисов О. Проблемы налогового стимулирования инвестиционной деятельности банков // Вопросы экономики. - 2005. - № 5. - С.76-88.

3. Сколотяний Ю. Оподаткування банків: діалог без консенсусу/ Дзеркало тижня - 2005. - № 38. - С.8.

4. Паласевич М.Б. Оптимізація податкового стимулювання банківської інвестиційної діяльності // http://www.nbuv.gov.ua/portal/chem_biol/ nvnltu/16_1/398_Palasewycz_16_1. pdf.

5. Сербина О.Г. Суть та структура податкового механізму регулювання банківської діяльності // http://www.nbuv.gov.ua/Portal/chem_biol/ nvnltu/18_3/251_Serbyna_18_3. pdf.