Смекни!
smekni.com

Еволюція форм грошей на українських землях (стр. 4 из 4)

У багатьох високорозвинених країнах грошові знаки доживають свої останні роки. Якщо в країні добре розвинена банківська система, уряд користується довірою у населення, немає ніякої необхідності носити з собою купи паперових грошей і монет. Можна перейти на безготівковий розрахунок. Це у багато разів зручніше і практичніше. Люди можуть приходити в магазин з пластиковою платівкою в кишені, і купувати скільки завгодно товарів, якщо звичайно дозволяє рахунок, можуть подзвонити і замовити товари по телефону або через Internet. Майже всі великі операції проводяться за безготівковим розрахунком.

Але такий вид розрахунку може бути перспективним тільки при стабільній економіці, розвиненій банківській системі та абсолютному довірі населення державі. Якщо хоч один з цих компонентів не виконується, повний перехід на безготівкову систему просто неможливий. На жаль, у нашій країні не виконується жодна умова. Отже, поки не буде довіри до уряду, не буде розвинена банківська система і не стабілізується економіка, цей вид розрахунку вкрай не перспективний.

У наш час гроші для багатьох стали сенсом життя. Дуже багато людей витрачають весь свій час на заробляння грошей, жертвуючи своєю сім'єю, рідними, особистим життям.

Автори підручника "Економікс" використовували у своїй книзі чудову фразу, яка коротко і ясно характеризує гроші:

"Деньги заколдовывают людей. Из-за них они мучаются, для них они трудятся. Они придумывают наиболее искусные способы потратить их. Деньги - единственный товар, который нельзя использовать иначе, кроме как освободиться от них. Они не накормят вас, не оденут, не дадут приюта и не развлекут до тех пор, пока вы не истратите или не инвестируете их. Люди почти все сделают для денег, и деньги почти все сделают для людей. Деньги - это пленительная, повторяющаяся, меняющая маски загадка".

Література

1. Гроші та кредит: Підручник / За заг. ред. М.І. Савлука. - К. 2002

2. Енциклопедія банківської справи України. - К., 2001.

3. Злупко С. Основи історії економічної теорії. -Л., 2001.

4. Краузе С В. Монети та грошовий обіг Галичини. - Коломия, 2000.

5. Кузьмін В.В., Зикова О.П., Історія грошей. - К., 2006.

6. Общая теория денег и кредита: Учебник для вузов/Под ред. академ. РАЕН Е.Ф. Жукова. - 3 изд., перераб. и доп. - М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2001. - 243с.

7. Плецький С Ф. Грошовий обіг в Україні козацької доби. - У кн.: Українське козацтво: мала енциклопедія. - К.; Запоріжжя, 2002.

8. Скоморович І.Г., Реверчук С.К., Малик Я.Й. Історія грошей і банківництва: Підручник / За аг. ред. д-ра ек. наук, проф. С.К. Реверчука. - К.: Атіка, 2004. - 340с.

9. Скржинська М. Обмін валюти у давньогрецьких містах Північного Причорномор'я (на території України) // Українська нумізматика. - 2001. -№ 1.

10. Швець В. Каталог українських грошей від 1917 року. - Л., 2000.

11. Ющенко В., Панченко В. Історія української гривні. - К., 1999.