Смекни!
smekni.com

Економічний зміст і форми інвестицій (стр. 4 из 4)

При методі списання вартості основних засобів по сумі років корисного використання амортизація нараховується лінійним способом, по нормах, що знижуються. В результаті прискореної амортизації значно знижується прибуток оподаткування підприємства.

При способі списання вартості основних засобів пропорційно об'єму продукції (робіт) нарахування амортизації проводиться виходячи з натурального показника об'єму продукції в звітному періоді і співвідношення первинної вартості об'єкту.

Не дивлячись на можливість застосування різних методів нарахування амортизації, визначальним чинником амортизаційної політики є вибір оптимального амортизаційного терміну служби різних категорій основних засобів. Вибір такого терміну знаходиться в компетенції дирекції підприємства.

Разом з податковою амортизаційною політикою передбачено розширення можливостей використання застави при здійсненні кредитування.

Іпотека забезпечує сплату заставником (боржником зобов'язання) заставодержателеві (кредиторові) основної суми довга за кредитним договором або іншим забезпеченим іпотекою зобов'язанням повністю або в частці, передбаченій договором про іпотеку. Іпотека, встановлена в забезпечення кредитного договору (договори позики), забезпечує сплату кредиторові (кредиторові) відсотків, що належать йому, за користування кредитом. Іпотека покликана сприяти розвитку житлового будівництва в Росії.

Суб'єктам інвестиційної діяльності надана можливість створювати власні грошові фонди для розвитку виробничого потенціалу і вирішення соціальних завдань (фондів накопичення і споживання). Основним джерелом їх освіти є чистий прибуток підприємств.

Другий блок — пряма участь держави в інвестиційній діяльності, здійснюваній у формі капітальних вкладень, знаходить твердження в розробці, твердженні і фінансуванні проектів, що реалізовуються за рахунок засобів федерального і регіональних бюджетів.

Третій блок — інші форми державного регулювання інвестиційної діяльності включає експертизу проектів і захист прав суб'єктів інвестиційної діяльності. Всі інвестиційні проекти незалежно від форм власності і джерел фінансування до їх твердження підлягають експертизі. Вона проводиться для запобігання створенню об'єктів, використання яких порушує права юридичних і фізичних осіб або не відповідає вимогам затверджених стандартів (норм і правил), а також для оцінки ефективності капітальних вкладень. Порядок проведення державної експертизи інвестиційних проектів встановлюється Урядом.

Захист прав суб'єктів інвестиційної діяльності виражається в наступному:

· забезпеченні рівних прав при здійсненні даної діяльності;

· гласності при обговоренні інвестиційних проектів;

· праві оскарження в судовому порядку будь-яких рішень органів державної влади і посадових осіб, що суперечать законним інтересам юридичних осіб і громадян.

Капітальні вкладення можуть бути:

· націоналізовані тільки за умови попереднього і рівноцінного відшкодування державою збитків, понесених суб'єктами інвестиційної діяльності;

· реквізовані за рішенням органів державної влади у випадках і порядку, визначених Цивільним Кодексом.

Страхування капіталовкладень здійснюється відповідно до законодавства.


Висновок

1. Для регулювання грошових потоків в інвестиційній сфері доцільно поєднувати методи грошово-кредитної і фінансової політики. Грошово-кредитна політика може бути розроблена на довгострокову перспективу і є тому пріоритетною. Фінансова політика визначається фінансовими можливостями держави формувати в достатньому об'ємі Бюджет розвитку.

2. Активизация інвестиційній діяльності може здійснюватися як за рахунок державних інвестицій, кредитів банків і інших приваблених засобів, так і шляхом непрямого регулювання фондів накопичення підприємств за допомогою понижательного тиску податків. Зниження податкового тягаря дозволить підприємствам підвищити рівень самофінансування вкладень в капітальні активи. Інвестиційна діяльність підприємств в різних формах здійснюється за активним посередництвом банків. Тому доцільно будувати взаємини банків з позичальниками з урахуванням накопиченого світового досвіду в інвестиційній сфері. Наприклад, видача позичальникам консорциальных кредитів, проектне (спонсорське) фінансування крупних проектів, активізація участі банків у формуванні фінансово-промислових груп, розвиток довгострокового кредитування капітальних вкладень і фінансового лізингу.


Список використаної літератури

1. Бойчик І.М. Економіка підприємства. Київ: Атіка, 2002, 480 с.

2. Грішнова О.А. Людський капітал: формування в системі освіти і професійної підготовки. Київ: Товариство "Знання", КОО, 2001, 254 с.

3. Губський Б.В. Інвестиційні процеси в глобальному середовищі. Київ: "Наукова думка", 1998, 390 с.

4. Ковальчук В.М. Загальна теорія економіки (теоретична економіка). Тернопіль: ТАНГ - "Астон", 1998, 368 с.

5. Семюельсон П.А., Нордгауз В.Д. Макроекономіка. Київ: "Основи", 1995, 544 с.

6. Солоненко К.С. Макроекономіка. Київ: ЦУЛ, 2002, 320 с.