Смекни!
smekni.com

Фінансовий супермаркет і його роль в активізації інвестиційної діяльності регіону (стр. 3 из 3)

Проведений SWOT – аналіз дозволяє зробити наступні висновки. Сьогодні інститути спільного інвестування не можуть розглядатися як потужне джерело інвестицій у реальний сектор економіки. Більшість з них – венчурні фонди, створенні для здійснення фінансових схем і оптимізації оподаткування і за обсягами тимчасово вільних коштів їх неможливо порівняти з іншими учасниками ринку – комерційними банками і страховими компаніями. Тому ми вважаємо, що фінансові супермаркети, які у своєму складі матимуть і ІСІ, що входять до складу ФПГ або були створені як підрозділи фінансових груп, на певному етапі розвитку української економіки відіграють важливу роль такого професійного учасника фінансового ринку, який може запропонувати комплексне вирішення проблем (інвестиційного, страхового, лізингового, консалтингового характеру), що відповідає специфіці бізнесу корпоративних клієнтів, завдань регіональних органів влади або складних питань приватних осіб.

Таким чином, ФСМ забезпечує розміщення як власних, так і залучених грошових коштів всіх учасників, які входять у його склад (страхових компаній, комерційних банків, інвестиційних, лізингових, брокерських, консалтингових компаній), і це обумовлено інституційним значенням цього посередника у інвестуванні економіки країни.

На нашу думку, необхідні подальші дослідження питань організаційно-правового механізму функціонування фінансового супермаркету, а також оцінки вигод такого проекту в кількісному вимірі з використанням класичних методів оцінки доцільності і визначення критеріїв економічної ефективності інвестиційних проектів, які поширені у західному інвестиційному менеджменті стосовно проектів з виробничою функцією, але не вирішуються по відношенню до проектів у фінансовій сфері.


Література

1. Духовний А. Бизнес – модель „Финансовый супермаркет”. Компаньон. – 2002. - №24. – С.17-21

2. Макаренко Е. Основы взаимодействия банков и страховых компаний. // Финансовая газета. – 2001. - №40. – С.12-13

3. Кожевникова И.Н. Взаимоотношения страховых организаций и банков. – М.: АНКИЛ, 2005. – 111с.

4. Рабий О.С. Управління страховими резервами страховика. Дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук. Одеса: 2006. – 198с.

5. „Про затвердження напрямків інвестування галузей економіки за рахунок коштів страхових організацій”. – Постанова КМУ №1211 від 17.08.2002р.

6. Синки Дж. Управление финансами в коммерческих банках. М.: Catallaxy. – 1994. – 494с.

7. Бутенко О. Становлення банківської системи в Україні. Проблеми капіталізації. // Банківська справа. – 2005. - №6 (66). С.20-31

8. http//www. economica.com.ua/finance/article/98204.htm