Смекни!
smekni.com

Концептуальні основи формування системи управління ресурсами сільськогосподарських підприємств (стр. 3 из 3)

- мобільності поточного планування, що передбачає оперативне врахування статну нормативно-законодавчої бази, державної політики фінансового регулювання та інших суттєвих зовнішніх чинників, а також конструктивних змін в діяльності підприємства;

- варіативності при розробці прогнозних фінансових сценаріїв, що дозволяє визначити оптимальний варіант з погляду співвідношення результатів та використаних для його досягнення фінансових ресурсів;

- оптимального поєднання централізації та децентралізації планування на основі технології прийняття зустрічних планів: «зверху вниз» і «знизу вверх».

Аналіз фінансових ресурсів виступає важливим та самостійним етапом управління ними. Він дозволяє всім зацікавленим фізичним та юридичним особам (власникам, керівникам, інвесторам, кредиторам, органам державного управління) отримувати інформацію про різні аспекти фінансового стану та ефективність діяльності підприємства. Одночасно аналіз широко використовується й на інших етапах прийняття та реалізації управлінських рішень щодо формування і використання фінансових ресурсів - плануванні та контролю. Прийняття обґрунтованих рішень в управлінні фінансовими ресурсами підприємства не можливе без попередньо проведеного відповідного аналізу.

Головною метою аналізу є обґрунтування й прийняття управлінських рішень щодо управління фінансовими ресурсами підприємства на основі оцінки та ідентифікації його внутрішніх проблем і впливу зовнішнього економічного оточення. Його завдання визначаються конкретними управлінськими рішеннями в сфері стратегічного розвитку та поточної діяльності, а також вимогами різних суб'єктів (органи державної влади, власники, кредитори, інвестори, керівники підприємства та його структурних підрозділів), що приймають управлінські рішення.

В залежності від завдань аналізу фінансових ресурсів здійснюється вибір певних його форм (регулярний, комплексний, орієнтований або експрес-аналіз) і видів (ретроспективний, прогнозний або порівняння фактичних показників з плановими чи з показниками кращих підприємств-конкурентів).

В організації аналізу сільськогосподарських підприємств мають враховуватись певні традиції та специфіка вітчизняної фінансової звітності. В процесі його проведення не слід обмежуватись розрахунками лише динаміки окремих показників та їх структурними співвідношеннями. На основі такого розрахунку можна визначити лише тенденцію погіршення чи покращення певного фінансового коефіцієнту. Однак неможливо зробити правильні висновки про загальний фінансовий стан, а тим більше обґрунтовані пропозиції щодо прийняття управлінських фінансових рішень.

Фінансова теорія запропоновано значну кількість фінансових коефіцієнтів, більшість з яких знаходяться у функціональній залежності між собою. Крім того, існують різні рекомендації щодо їх нормативних (граничних) значень. Використання всього цього аналітичного апарату збільшує витрати часу та й коштів на проведення фінансового аналізу без суттєвого покращення його результатів. Тому кожному підприємству необхідно обмежити набір використовуваних фінансових коефіцієнтів, виходячи з конкретної специфіки його господарської діяльності. У цьому ж контексті доцільне встановлення індивідуальних нормативних значення фінансових коефіцієнтів та інших критеріїв оцінки й прийнятності управлінських рішень щодо залучення та використання фінансових ресурсів.

Забезпечення керованості системи управління фінансовими ресурсами підприємства передбачає необхідність вирішення таких завдань:

- розробку об'ємних та часових параметрів надходження і використання фінансових ресурсів;

- визначення можливих джерел фінансових ресурсів та їх реальної вартості;

- побудову системи інформаційного моніторингу за станом ресурсів та безперервного контролю нормативних показників;

- налагодження управлінського обліку фінансування основної та інвестиційної діяльності;

- розробку правил, регламентів та процедур використання фінансових ресурсів, а також системи матеріального стимулювання їх ефективного використання.

Система безперервного моніторингу забезпечує можливість порівняння фактичних об'ємних, просторових та часових параметрів фінансових ресурсів з встановленими нормативами та обмеженнями. Це дає можливість, по-перше, виявляти та корегувати виникаючи відхилення і, по-друге, оптимізувати витрати по їх залученню та використанню. Побудова такої системи, а також організація управлінського обліку використання фінансових ресурсів повинна включати чотири групи критеріальних (нормативних) показників:

- достатності фінансових ресурсів для забезпечення виконання запланованих заходів;

- оптимального за часом і вартістю обсягу фінансових ресурсів;

- оцінки руху грошових потоків;

- фінансових результатів реалізації запланованих заходів та діяльності підприємства.

Ці ж критерії можуть бути покладені в основу системи матеріального стимулювання використання фінансових ресурсів.

Розробка правил, регламентів та процедур використання фінансових ресурсів забезпечує систему моніторингу та контролю в усіх сферах діяльності підприємства. Вона відіграє суттєву роль в організації функціонального управління фінансовими ресурсами.


Висновки

Встановлено, що нині сформовані теоретичні засади на основі яких повинне здійснюватись реформування системи управління фінансовими ресурсами сільськогосподарських підприємств.

Обґрунтовано доцільність орієнтації процесу реформування управління фінансовими ресурсами сільськогосподарських підприємств на забезпечення реалізації стратегічних фінансових завдань та ефективності їх діяльності. Його початковим пунктом виступає вибір фінансової стратегії.

За результатами систематизації наукової літератури та емпіричного аналізу визначено існування чотирьох концептуальних підходів (моделей) до управління фінансовими ресурсами: елементний (регулювання пропорцій між окремими елементами балансу); потоковий (управління фінансовими потоками з метою трансформації балансу), портфельний та диференційований. Визначено, що останній підхід є найбільш прийнятним для сільськогосподарських підприємств.

З'ясовано, що процес трансформації управління фінансовими ресурсами має свою внутрішню логіку, яка обумовлює зміст та послідовність здійснення певних процедур та етапів.

Показано, що методичне забезпечення управління фінансовими ресурсами включає моделі, прийоми, методи та інструменти проведення аналітичних і планово- прогнозних розрахунків визначення потреби в фінансових ресурсах, джерел їх формування, виявлення взаємозв'язку між наслідками діяльності й використанням фінансових ресурсів, оцінку та інтерпретації отриманих результатів.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ

1. Гудзь О.Є. Фінансові ресурси сільськогосподарських підприємств: Монографія. - К.: ННЦ ІАЕ, 2007. - 578 с.

2. Фінанси в період реформування агропромислового виробництва / М.Я. Дем'яненко, В.М. Алексійчук, А.Г. Борщ та ін. / За ред. М.Я. Дем'яненка - К.: ІАЕ УААН, 2002 - 645 с.

3. Лайко П.А., Ляшенко Ю.І. Фінанси АПК: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. - К.: ДІЯ, 2000. - 225 с.

4. Чупіс А.В. та ін. Оцінка, аналіз, планування фінансового становища підприємства: Науково- методичне видання (Монографія). - Суми: Видавництво "Довкілля", 2001. - 404 с.

5. Колас Б. Управление финансовой деятельностью предприятия. - М.: Финансьі, ЮНИТИ. - 1997. - 576 с.

6. Ковалев В.В. Курс финансового менеджмента: учеб. — М.: ТК Велби, Изд-во Проспект, 2008. — 448 с.

7. Лаптев С.В., Шуклов Л.В. Закономерности формирования российской модели финансового менеджмента Управление корпоративними финансами. 2004, №6, с. 2-8.