Смекни!
smekni.com

Кредитні рейтинги (стр. 3 из 3)


Висновки

Фінансові ризики, які супроводжують операції запозичення суб’єктівгосподарювання на макро- та мікрорівнях, досить проблематично піддаютьсястатистичній формалізації з використанням кількісних оцінок. Одночаснотака оцінка є необхідною для врахування ризику як одного з чинниківвизначення дохідності боргових інструментів. У міжнародній і,віднедавна, у вітчизняній практиці зазначена проблема вирішується здопомогою використання кредитних рейтингів. Світова практика передбачає використання кредитних рейтингів, що встановлюються спеціалізованими рейтинговими агентствами, якінформативних індикаторів безпечності боргового фінансування (позиціякредитора) одночасно зі спорідненою оцінкою кредитоспроможностіпозичальника (позиція дебітора). Кредитний рейтинг відіграє рольлакмусового папірця при визначенні ступеня довіри до економічногоконтрагента-позичальника. Слід зазначити, що рейтингові оцінки єкорисними, в першу чергу, обопільно для обох сторін – кредиторів тапозичальників. Перші з них оцінюють ризики як екзогенне ринковесередовище, а другі підтверджують чи спростовують власнукредитоспроможність. Також користувачами рейтингових послуг є широкеколо інших потенційних учасників ринку, у т. ч. і аналітично-дослідницького спрямування. Загальнодоступна інформація щодо кредитних ризиків, надана черезоприлюднення кредитного рейтингу, знижує витрати постачальників капіталуна дослідження системних та індивідуальних ринкових ризиків. Наявністькредитного рейтингу підтримує інтерес потенційних і дійсних кредиторівдо емітентів та їх зобов’язань. Для позичальників загалом більш вигіднийнизький рейтинг, ніж його відсутність. Хоча отримання рейтингу формально не є обов’язковою умовою виходу на міжнародні боргові ринки, але, заоцінками аналітиків швейцарського Банку міжнародних порівнянь, розвиток вторинного ринку цінних паперів емітентів без їх рейтингової оцінкипрактично неможливий [7].

Отже, кредитний рейтинг дозволяє його власникові:

- зміцнити взаємовідносини з усіма типами контрагентів;

- виділити себе серед інших українських позичальників і привернути увагу інвесторів;

- заявити про свою ефективну фінансову діяльність, не розголошуючи при цьому конфіденційну інформацію;

- зробити успішне розміщення облігацій або інших боргових інструментів;

- створити сприятливу кредитну історію й фінансову репутацію для наступного виходу на ринки капіталу;

- різноманітити інструменти запозичень при здешевленні вартості їхнього обслуговування;

- оцінити свої показники роботи "з боку";

- визначити ключові стратегічні фактори, що впливають на кредитоспроможність позичальника [3].

Кредитний рейтинг за Національною шкалою необхідний позичальникам для використання на внутрішньому ринку. Основна перевага міжнародного кредитного рейтингу - порівнянність рівня кредитного ризику за всіма позичальниками, незалежно від країни їхнього місця розташування - обертається недоліком у країнах з перехідною економікою. Це пов'язане з тим, що рейтинг позичальника (емітента) або його боргового інструменту, як правило, не може бути вище суверенного рейтингу країни, у якій розташований емітент.

Наразі суверенні рейтинги України перебувають на низькому (спекулятивному) рівні. Це призводить до того, що працюючий на внутрішньому ринку інвестор не може ефективно використати міжнародні рейтинги для оцінки ризиків вкладень на внутрішньому ринку. Таку можливість дають тільки рейтинги за національною рейтинговою шкалою.


Додаток

Таблиця 1 – Рейтингові оцінки деяких країн на 01.01.09 р. (S&P)

Таблиця 2 - Економічні показники деяких країн з низькими рейтингами на 01.01.09 р. (S&P)


Таблиця 3 – Динаміка рейтингу України за 2001 – 2009 рр. (S&P)