Смекни!
smekni.com

Позабюджетні фонди і їх характеристика (стр. 1 из 5)

Содержание

Вступ

Пенсійний фонд України: призначення, джерела формування та напрями використання

Фонд соціального страхування

Фонд для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення

Фонд сприяння зайнятості населення

Фонд сприяння конверсі

Держаний інноваційний фонд

Позабюджетні фонди органів місцевого самоврядування

Валютні фонди органів місцевого самоврядування

Висновок

Література

Вступ

Позабюджетні фонди - фінансові ресурси, утворені за рахунок відрахувань суб'єктів економічної діяльності і використані за цільовим призначенням (наприклад Пенсійний фонд). Розрізняють фонди за цільовим призначенням (такі, що мають економічний, соціальний або природоохоронний характер) і за рівнями управління (загальнодержавний, регіональний і місцевий).

Цільові державні фонди - це сукупність фінансових ресурсів, які знаходяться у розпорядженні держави або місцевих органів управління, які мають цільове призначення.

Цільові фонди виступають одним із методів перерозподілу національного доходу і виконують два важливих завдання:

1) забезпечують додатковими коштами пріоритетні сфери економіки;

2) розширюють коло соціальних послуг населенню.

Необхідність функціонування цільових державних фондів обумовлюється такими причинами:

1. Бюджет, через не закріпленість більшої частини доходів, зумовлює дефіцитне фінансування окремих статей видатків. Цільові фонди забезпечують цільове спрямування та використання коштів.

2. Швидкі зміни в економічному житті зумовлюють необхідність прийняття оперативних рішень у сфері перерозподілу фінансових ресурсів. Таку оперативність забезпечити через бюджет досить важко, оскільки останній приймається у формі Закону і підлягає парламентському контролю. Цільові фонди формуються виконавчими органами і є більш прийнятними для виконання вказаних завдань.

3. Наявність дефіциту бюджету. За умови активного сальдо кошти того чи іншого цільового фонду можуть використовуватися на фінансування бюджетного дефіциту.

позабюджетний фонд пенсійний україна

4. Багатогранність форм власності й господарювання, що передбачає використання в суспільстві не лише бюджетного механізму розподілу національного доходу, а й інших його форм.

Цільові державні фонди класифікуються за різними ознаками (мал.1.):


Мал.1.

економічні соціальні державні регіональні постійні тимчасові
За цільовим призначенням за рівнем управління За періодом функціонування
Класифікаційні ознаки
За джерелами фінансування За економічним змістом За юридичним захистом
бюджетні позабюджетні інвестиційні позичкові державні Змішані
військові науково - дос-лідні Громадських організацій підприємств
Соц. захисту Соц. розвитку

В Україні застосовувалися в різні часи такі цільові фонди (мал.2).

Мал.2.

Основні загально цільові фонди України
Постійні Тимчасові
Пенсійний фонд України Фонд ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і соціального захисту населення
Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Інноваційний фонд
Фонд охорони праці
Фонд загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття Фонд сприяння конверсії
Фонд охорони навколишнього природного середовища
Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань

Пенсійний фонд України: призначення, джерела формування та напрями використання

Для забезпечення виконання Закону України "Про пенсійне забезпечення" було створено Пенсійний фонд України як самостійну фінансово-банківську систему. Кошти фонду не входять до державного бюджету і не можуть бути використані на інші цілі, крім виплати пенсій і допомоги. Бюджет цього Фонду формується передусім за рахунок коштів, які відраховують підприємства, установи та організації.

Пенсійний фонд відображає страхування на випадок постійної втрати працездатності. Формою страхового відшкодування є пенсії. Найбільшу частину в бюджеті Пенсійного фонду посідають обов'язкові платежі на державне пенсійне страхування.

Пенсійний Фонд

Джерела доходів

1. Обов'язкові внески на пенсійне страхування підприємств і громадян

2. Кошти, що надходять за регресними вимогами

3. Цільові надходження з бюджету на виплату пенсій військовослужбовцям, працівникам органів внутрішніх справ, інвалідам з дитинства.

4. Доходи від розміщення тимчасово вільних коштів Фонду

5. Добровільні внески та пожертвування

6. Інші надходження

Напрями видатків

1. Виплата пенсій:

за віком;

за інвалідністю;

при втраті годувальника;

соціальних;

інших видів

2. Реалізація державних, регіональних, обласних програм соціальної підтримки пенсіонерів, інвалідів, дітей, інших категорій громадян, що потребують допомоги

3. Утримання органів Пенсійного фонду.

4. Організація і проведення масово-роз'яснювальної роботи

Безпосередньо до Пенсійного фонду зараховуються платежі, інші обов'язкові відрахування зараховуються до спеціального фонду бюджету і використовуються на виплату спеціальних видів пенсій.

Касове виконання Пенсійного фонду здійснює поштово-пенсійний банк "Аваль".

Головні завдання Пенсійного фонду України такі: забезпечення фінансування витрат на виплату пенсій відповідно до Законів України "Про пенсійне забезпечення", "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", пенсій військовослужбовцям і працівникам органів внутрішніх справ, допомоги на дітей, а також інших витрат, покладених чинним законодавством на цей фонд;

збирання і акумуляція внесків, призначених для пенсійного забезпечення і виплати допомоги;

розширене відтворення коштів Пенсійного фонду України на основі принципів самофінансування;

участь у фінансуванні державних, регіональних і обласних програм соціальної підтримки пенсіонерів, інвалідів, інших категорій населення та у страхуванні здоров'я пенсіонерів через страхові компанії;

організація міжнародного співробітництва у сфері пенсійного забезпечення, зокрема щодо виплати пенсій громадянам, які виїхали за межі України;

контроль за своєчасним і повним надходженням страхових внесків до цього фонду;

розробка одночасно з затвердженням Фонду соціального страхування України за погодженням з Мінфіном, Мінпраці та Мінсоцзабезом України пропозицій про запровадження тарифів внесків на соціальне страхування (з урахуванням витрат на пенсійне забезпечення та соціальне страхування) і внесення їх до Кабінету Міністрів України;

фінансування витрат, пов'язаних з виплатою державних пенсій, допомоги та інших виплат, передбачених законодавством України;

визначення порядку використання і забезпечення контролю за правильним витрачанням коштів Фонду;

прийняття разом з Мінпраці, Мінфіном та Мінсоцзабезом України рішень про розміри відрахувань з підприємств і організацій на виплату пільгових пенсій залежно від небезпечності, шкідливості, тяжкості робіт та інших умов праці;

участь у підготовці пропозицій до державних програм соціального розвитку та підвищення рівня народного добробуту, в розробці проектів міжурядових договорів (угод) з питань пенсійного забезпечення та фінансування витрат на виплату пенсій громадянам, які прибули на постійне проживання в Україну з інших держав і які виїхали за її межі;

участь у підготовці нормативних актів, спрямованих на удосконалення системи пенсійного забезпечення та порядку підвищення розміру пенсій у зв'язку зі зміною індексу споживчих цін і підвищення заробітної плати.

Пенсійний фонд України має право займатися комерційною діяльністю, головними напрямами якої є такі:

вкладення коштів у коротко - та довгострокові кредити, цінні папери державних органів, акціонерних товариств, фондових і товарних бірж, до комерційних банків;

створення підприємств, участь у комерційних структурах (банки, страхові компанії, торгові дома, спільні підприємства, акціонерні товариства тощо);

проведення грошово-речових лотерей, благодійних вечорів, рекламно-інформаційних заходів (благодійні теле- і радіопрограми, спеціальні випуски у періодичній пресі).

Підприємства, установи та організації незалежно від форм власності та господарювання, особи, які наймають для роботи окремих громадян за угодами, а також ті, що займаються підприємницькою діяльністю, заснованою на особистій власності фізичної особи та виключно її праці, релігійні громади сплачують страхові внески до Пенсійного фонду України у розмірах, установлених чинним законодавством.

Підприємства та організації, працівники яких мають право на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", крім страхових внесків вносять до Пенсійного фонду України податкові відрахування з коштів, призначених на оплату праці, у розмірах, встановлюваних Фондом разом з Мінпраці, Мінфіном і Мінсоцзабезом України.

Порядок стягнення страхових внесків на пенсійне забезпечення, перерахування добровільних внесків та інших надходжень, зарахування коштів Пенсійного фонду України на відповідні рахунки, їхнього обліку і використання затверджує правління Фонду за погодженням з Мінфіном і НБУ.