Смекни!
smekni.com

Аналіз ризику в інвестиційних проектах (стр. 4 из 5)

До вигід відносимо:

- чисті доходи,

- кредит,

- вивільнення оборотного капіталу,

- продаж основних засобів.

До витрат відносимо:

- поточні витрати,

- виплата відсотків за кредит,

- податок на прибуток,

- погашення кредиту,

- придбання основних засобів,

- приріст оборотного капіталу.

1.1 Розрахунок ануїтетних платежів, які сплачуються один раз у рік

В даному курсовому проекті розглядається погашення кредиту на умовах ануїтету, тому дамо визначення даному термінові та розглядатимемо випадок, коли платежі сплачуватимуться один раз у рік.

Ануїтет – серія, один із серії рівних за величиною платежів, що здійснюються через однакові проміжки часу.

Існує два типи ануїтету:

- звичайний ануїтет (рента, [о] - позначення);

- авансова або вексельна рента.

Погашення позики необхідно розраховувати залежно від того, скільки разів в рік необхідно сплатити платежів та яка кількість років погашення.

де і – відсоток сплати;

n – кількість років погашення позики;

Таблиця 1.1 Вихідні дані для розрахунку платежів, що здійснюються один раз у рік

Таблиця 1.2 Графік погашення позики

Таблиця 1.3 Вихідні дані для розрахунку платежів при зміні відсоткової ставки

Таблиця 1.4 Графік погашення позики при зміні відсоткової ставки

1.2 Базовий варіант інвестиційного проекту, що фінансуватиметься з залученням кредиту

Таблиця 1.5 Прогноз прибутків (збитків) за інвестиційним проектом, дол. США

Таблиця 1.6 До визначення дисконтованого грошового потоку при k = 0,80

Таблиця 1.7

Між чистою приведеною вартістю і співвідношенням вигоди витрати, за визначенням, повинен існувати взаємозв'язок виду:

- коли NPV>0, то В/ С>1;

- коли NPV= 0, то В/ С=1;

- коли NPV<О, то В /С<1;

Разом з тим, як і у випадку з методом внутрішньої ставки доходу, методи чистої приведеної вартості і співвідношення вигоди-витрати не суперечать між собою при оцінці незалежних інвестиційних проектів в умовах відсутності обмежень щодо бюджету. Проте очевидно, що інвестиційний проект, який, наприклад, мас більший масштаб або довший термін експлуатації, може бути, забезпечуючи більше значення чистої приведеної вартості, менш ефективним щодо використання вкладених в нього ресурсів. Таким чином, співвідношення вигоди витрати може виявитися для такого інвестиційного проекту нижчим ніж для інвестиційних проектів меншого масштабу або тривалості. Якщо власники мають на меті збільшити свій добробут, то метод чистої приведеної вартості слід розглядати як пріоритетний, оскільки саме через чисту приведену вартість збільшується добробут власників.

1.3 Базовий варіант інвестиційного проекту, що фінансуватиметься за власні кошти

Таблиця 1.12 Прогноз прибутків (збитків) за інвестиційним проектом, дол. США

Таблиця 1.13 Прогноз руху грошових коштів за інвестиційним проектом, дол. США

Таблиця 1.15 До визначення дисконтованого грошового потоку при k = 0,30

Таблиця 1.16 До визначення дисконтованого грошового потоку при k = 0,80

Таблиця 1.17 До розрахунку показника співвідношення вигоди - витрати


Виконуючи курсову роботу та оцінивши, фінансову ефективність інвестиційних проектів за двома можливими варіантами їх фінансування згідно завдання на курсову роботу для їх реалізації – власні кошти, власні кошти та кредит, можна зробити висновок, що для реалізації експедиційному підприємству можна порадити застосувати інвестиційний проект, що має реалізуватися за рахунок залучення кредитів. Тобто, для швидшого терміну окупності проекту та для забезпечення максимальної чистої приведеної вартості, і відповідно для збільшення прибутку підприємства необхідно реалізовувати проект з залученням кредиту, однак при цьому необхідно враховувати, що для оцінки і рекомендації щодо реалізації інвестиційного проекту необхідно, щоб термін окупності обов’язково → min, NPV→ max, IRR → max, B/C → max, тому для проведення аналізу чутливості за інвестиційним проектом обираємо інвестиційний проект, що фінансуватиметься з залученням кредитної лінії.


2. Аналіз ризику в інвестиційних проектах (загальні положення, методи аналізу ризику, аналіз чутливості ІП)

Аналіз чутливості за варіантом реалізації ІП, що визнаний за пріоритетний, при цьому за змінні величини розглядаються чисті доходи, вартість капіталу і відповідно поточні витрати.

Як відомо, управлінські рішення можуть прийматися в умовах:

- визначеності, тобто з імовірністю близькою до 100% відомі наслідки кожного з можливих варіантів рішень;

- ризику — відомим є розподіл ймовірностей наслідків кожного з можливих варіантів рішень;

- невизначеності — оцінити розподіл ймовірностей наслідків кожного з можливих варіантів рішень немає змоги.

В ринковій економіці рішення відносно доцільності реалізації інвестиційних проектів, як правило, приймаються в умовах ризику та невизначеності. Це означає, що між рішенням (дією) і його наслідками (результатами) стоять певні ризикові події, через вплив яких наслідки рішення не є такими, що можуть бути визначені однозначно. За цих обставин проблема оцінки і відбору інвестиційних проектів до реалізації, в значній мірі, є проблемою ефективного менеджменту, розв'язання якої передбачає раціональне поєднання формальних і неформальних методів. І аналіз проектного ризику можна розглядати як свого роду перехідний етап або зв'язуючу ланку між цими групами методів, на ґрунті яких приймаються рішення щодо доцільності реалізації окремих інвестиційних проектів.

Можна тлумачити ризик як нестабільність, непевність у майбутньому, точніше, рівень непевності. Відповідно, ризик інвестиційного проекту може бути визначений як відхилення фактичних чистих вигод за інвестиційним проектом від тих, на які сподівалися. Ризик інвестиційного проекту зазвичай розглядається в трьох аспектах: окремий ризик інвестиційного проекту, тобто ізольовано від інших активів; корпоративний ризик, тобто в контексті портфеля інвестиційних проектів підприємства; ринковий ризик, тобто в контексті ринку капіталів.

За варіантом, що визнаний за пріоритетний проводимо аналіз чутливості (за змінні розглядаються чисті доходи, вартість капіталу поточні витрати).

Якщо методи коригування, ігноруючи ризик до методів оцінки ефективності інвестиційних проектів, забезпечують абсолютний вимір ризику окремого інвестиційного проекту, то методи аналізу чутливості, сценаріїв та статистичних випробувань розглядаються як такі, що вимірюють його відносний ризик.

Процедура застосування методу аналізу чутливості передбачає наступні етапи:

- ізольовану зміну значення кожного параметру інвестиційного проекту, який розглядається як змінна, на одну й ту саму величину, як правило фіксований процент, наприклад 10%,

- обчислення показників, обраних за критерії цінності інвестиційних проектів, у відповідності до нових значень параметрів, які розглядаються як змінні величини;

- порівняння нових значень показників, обраних за критерії цінності інвестиційних проектів, з базовими через обчислення процентів їх зміни, тобто встановлення чутливості результатів інвестиційного проекту до параметрів, що розглядаються як змінні величини;

- визначення параметрів, зміни яких в ході здійснення інвестиційного проекту можуть суттєво вплинути на результати його реалізації, — найбільш значущих параметрів;.

- співвіднесення ступеня значущості параметрів інвестиційного проекту як змінних величин і можливостей їх прогнозування, рисі, та прийняття рушення щодо характеру подальшої роботи з ними.

Основні недоліки аналізу чутливості як методу кількісного аналізу ризику інвестиційних проектах полягають в тому, що в ньому не приймається до уваги:

-наскільки реалістичними є припущення щодо зміни окремих параметрів інвестиційного проекту;

-сумісна зміна параметрів інвестиційного проекту, що найчастіше має місце на практиці. Крім того, між деякими параметрами інвестиційного проекту може існувати залежність, наприклад, між виробництвом продукції і обсягом її реалізації.

2.1 Розрахунок інвестиційного проекту, що фінансуватиметься з залученням кредиту при збільшенні ЧД на 10%

Таблиця 2.1 Прогноз прибутків (збитків) за інвестиційним проектом, дол. США

Розрахунок інвестиційного проекту, що фінансуватиметься з залученням кредиту кошти при збільшенні поточних витрат на 10%

Таблиця 2.8 Прогноз прибутків (збитків) за інвестиційним проектом, дол. США