Смекни!
smekni.com

Банківська система зарубіжних країн (стр. 5 из 9)

XФірми венчурного фінансування спеціалізовані установи, що виникли переважно в 80-х роках. Займаються головним чином кредитуванням нових компаній, що розширюються, в передових галузях, що пов'язано з підвищеним ризиком.

Банківська система Великобританії є класичним варіантом дворівневої системи, належить до старих і найбільш розвинених систем миру. Вона має добре організовану і розгалужену фінансову інфраструктуру і спирається на могутній грошовий ринок в Лондонському Ситі, що має тісні зв'язки з головними фінансовими центрами світу.

Найважливішою тенденцією розвитку банківської системи Великобританії є розмивання меж між окремими видами кредитних інститутів.

3. Банківська система США.

Банківська система США називається федеральна резервна система. Назва склалася еволюційно, враховуючи територіальний поділ і розміщення банківських установ.

Банківська система США сформувалася під впливом багато разів уточнюваного Закону про Федеральну резервну систему і прийнятого в 1980 році Закону про дерегулювання депозитних установі і монетарному контролі (DIDMCA).

На початку ХХ століття в США було не менше 5 тисяч емісійних (національних) банків, кожний з яких володів правом випускати в звернення банкноти на суму свого основного капіталу. При цьому кожний з національних банків був зобов'язаний приймати в сплату квитки всієї решти банків (не дивлячись на те, що вони не були законними платіжними засобами).

Сьогодні банківська система США складається з:

· Федеральної резервної системи;

· Комерційних банків;

· Інвестиційних банків;

· Ощадних банків;

· Позиково-ощадних асоціацій.

Банки в США роздільного підпорядкування. Це означає, що для частини комерційних банків (національних банків) ліцензування, контроль, нагляд і регулювання їх діяльності здійснюється федеральним урядом, а для іншої частини – властями окремих штатів. З урахуванням регулювання всі американські банки можна розділити на чотири групи:

· Національні банки;

· Банки штатів – члени ФРС;

· Банки – не члени ФРС, вхідні у Федеральну корпорацію страхування депозитів (ФКСД);

· Банки – не члени ФРС, чиї внески не застраховані у ФКСД.

Національні банки підкоряються Контролеру грошового звернення (служба Міністерства фінансів) і потрапляють під дію всіх федеральних банківських законів, а також правил і інструкцій ФРС і ФКСД. Банки штатів – члени ФРС підкоряються законам і правилам того штату, де вони зареєстровані і здійснюють свої операції, і відповідним федеральним законам, оскільки вони є членами ФРС і ФКСД.



Мал.1.Організаційна структура Федеральної резервної системи США

Банки – не члени ФРС з внесками, застрахованими у ФКСД, підкоряються законам відповідних штатів, а також правилам і інструкціям ФКСД. Банки – не члени ФРС з незастрахованими внесками потрапляють лише під дію законодавства штатів. При цьому банки визначають свою юрисдикцію, тобто вибирають підпорядкування федеральним властям або властям штатів. До цього слід додати, що в країні продовжують діяти декілька банків, що не підкоряються ні федеральним властям, ні властям штатів (вони називаються приватними).

Завдання Федеральної резервної системи.

З самого початку діяльності Федеральної резервної системи її першочергові завдання співпали з напрямами національної економічної і фінансової політики. Зростання економіки, високий рівень зайнятості, стабільність купівельної спроможності долара і прийнятний баланс в операціях з іноземними державами були закріплені Конгресом в законі про зайнятість від 1946 року, а потім ви Законі про повну зайнятість і збалансоване зростання від 1978 року.

З роками були прийняті поправки до акту про Федеральну резервну систему. Ключові поправки були прийняті Актом про банківську справу від 1935 року, в 1970 році були внесені поправки до Акту про банківські холдингові компанії, до Акту про міжнародну банківську справу від 1978 року, до Акту від 1978 року про повну зайнятість і збалансоване зростання і до Акту від 1980 року про відміну втручання держави в справи депозитарних установ і про валютний контроль.

Федеральна резервна система вносить свій внесок в досягнення нацією економічних і фінансових цілей, впливаючи на фінанси і кредит в економіці. Як центральний банк країни вона на довгостроковій основі забезпечує таке зростання економіки в межах її можливостей, гарантуючи при цьому розумну стабільність цін. Якщо говорити стисло, то Федеральна резервна система прагне проводити свою політику так, щоб боротися з дефляційними і інфляційними процесами у міру їх появи. І як кредитор останньої інстанції в критичній ситуації вона несе відповідальність за використання інструментів своєї політики в цілях запобігання національній кризі ліквідності і фінансової паніки.

Оскільки міцна фінансова структура є важливою складовою частиною ефективної кредитно-грошової політики і економіки, що росте і процвітаючої, Федеральній резервній системі була довірена безліч контрольних і регулюючих функцій. Наприклад, вона несе відповідальність за кількість кредиту, використовувану для покупки або продажу цінних паперів, регулює зарубіжну діяльність всіх банків США і діяльність іноземних банків. Стежить за виконанням законів, регулюючих діяльність банківських холдингових компаній, контролює банки, зареєстровані на рівні штатів і що є членами ФРС, встановлює правила захисту інтересів споживачів (інформування і чесне відношення до ним в певних кредитних операціях).

Більшість країн сьогодні мають центральні банки, функції яких в цілому схожі з функціями Федеральної резервної системи. Так, Банк Англії існує з кінця 17 сторіччя, Банк Франції був організований Наполеоном 1 в 1800 році, Банк Канади почав свою діяльність в 1935 році. Кожний з них проводить свою національну і фінансову політику, хоча, звичайно залежно від історичних, економічних і політичних обставин, їх специфічні обов'язки можуть відрізнятися один від одного, рівно як і їх роль і ступінь незалежності усередині уряду.

Роль федеральної резервної системи в уряді

Відомо, що США мають незалежний центральний банк. Це вірно в тому сенсі, що рішення Федеральної резервної системи не підлягають ратифікації з боку президента або з боку будь-якого працівника з відділу уряду. Але ФРС несе відповідальність перед Конгресом, а, отже, і всім народом за свою політику. Всі призначення в раду керівників ФРС, включаючи і призначення голови і віце-голови з числа членів Ради, здійснюються президента з відома Сенату. Через ці обставини і враховуючи, що ФРС діє в рамках загальних цілей економічної і фінансової політики, що проводиться урядом, було б точніше охарактеризувати цю Систему як "незалежну усередині уряду".

ФРС підтримує постійні контакти з іншими групами усередині уряду, що визначають політику. Повноправним представником ФРС є голова Ради керівників. Він виступає перед відповідними комітетами Конгресу із звітами про політику ФРС, про точку зору Системи на стан економіки, фінансів і з інших питань. По Акту про повну зайнятість і збалансоване зростання від 1978 року двічі в рік він представляє сенатському Комітету з банківської справи, житлових питань і міського господарства, а також комітету палати представників у банківських справах, фінансах і питаннях міського господарства мети Системи у фінансовій і кредитно-грошовій політиці, прогнози щодо економічної діяльності, аналіз взаємозв'язку між грошово-кредитними і економічними цілями і політикою адміністрації і Конгресу. Час від часу голова періодично зустрічається з президентом США, проводить регулярні наради з міністром фінансів і головою Ради економічних консультантів. Голову часто запрошують попрацювати в загальноурядових органів, таких як Комітет з відміни втручання держави в справи депозитарних установ

Окрім діяльності усередині країни, голова Ради керівників є членом Національної дорадчої ради з міжнародних грошових і фінансових проблем при уряді США, куди входять керівники інших відповідних агентств США, голова є також заступником представника США в Міжнародному валютному фонді. Як член делегації США на важливих міжнародних конференціях голова представляє точку зору центрального банку з питань міжнародної фінансової і економічної політики.

Інші члени Ради керівників також беруть участь в дискусіях на урядовому рівні при обговоренні широкого спектру питань внутрішньої і зовнішньої політики, починаючи від реформи міжнародної валютної системи і кінчаючи проблемам оновлення фінансового законодавства США. Члени Ради часто виступають перед Конгресом з ряду питань, що стосуються Федеральної резервної системи. Член Ради, призначений головою, працює у Федеральній раді з перевірки фінансових установ, де представлені також Федеральна корпорація по страхуванню депозитів, Федеральне правління банків по кредитуванню житлового будівництва, апарат контролера грошового звернення і Національна адміністрація кредитних союзів. Конгрес покладає на цю групу розробку єдиних правил ревізії всіх установ, що приймають внески. Регулярно члени Ради зустрічаються з членами ради економічних консультантів. Звичайно раз на тиждень проводиться обід, на якому присутні представники Міністерства фінансів, а також по можливості і голова або віце-голова Ради керівників і ще один член Ради, рівно як і заступник міністра фінансів з проблем грошового звернення, відповідальні працівники обох установ.