Смекни!
smekni.com

Сутність бюджету як економічної категорії (стр. 10 из 10)

Перевірка правильності відображення в декларації оборотів за дебетом рахунку 68 проводиться з використанням журналу-ордера № 6 за рахунками 62 «Розрахунки э покупцями і замовниками», 60 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками», 76 «Розрахунки з різними дебіторами і кредиторами» та розрахункових, (платіжних) документів.

Розглянемо порядок перевірки оборотів по кредиту рахунку 68.

1. Насамперед перевіряється повнота оборотів з відвантаження робіт та надання послуг. Для цього, використовуються: відомість №16 (з відвантаження та реалізації товарів), товарно-транспортні накладні на відвантаження готової продукції та покупних товарно-матеріальних цінностей, банківські (журнал-ордер № 2) та касові документи (журнал-ордер № 1), якщо реалізація була за готівку.

2. За кредитом рахунку 68 відображаються також суми податку, сплачені за придбану сировину, матеріали та інші товарно-матеріальні цінності, які використовуються для потреб невиробничого характеру. Пов’язано це з тим, що ці матеріальні ресурси відображаютьєя в обліку без ПДВ, який відноситься на дебет рахунку 68. Отже, при сплаті постачальникам за ці ресурси сума ПДВ, яка підлягає сплаті до бюджету, зменшується, а при використанні їх на невиробничі потреби на цю суму ПДВ повинна бути збільшена сума ПДВ, належна до сплати в бюджет, за рахунок відповідних джерел фінансування, Для цього необхідно перевірити обороти за дебетом рахунків, на які відносяться затрати невиробничого характеру (рахунки 81, 87, 96 тощо). Якщо на ці рахунки списувалися матеріальні цінності або роботи, послуги, слід перевірити, чи віднесені відповідні суми ПДВ по цих витратах. Для цього достатньо перевірити дані головної книги за дебетом відпвідних рахунків.

3. Перевірці підлягає також правильність відображення за кредитом рахунку 68 суми ПДВ по реалізації основ них виробничих і невиробничих фондів (деталъніше порядок підрахунку ПДВ по цих операціях див. Особливості обчислення ПДВ по окремих платниках і товарах, роботах, послугах).

4. За кредитом рахунку 68 відображаються суми ПДВ із коштів, які отримало підприємство на власні потреби від своїх покупців (замовників) та які не знайшли відображення на рахунку 46 «Реалізація». Для перевірки віднесення ПДВ із цих сум на кредит рахунку 68 необхідно надходження коштів на рахунки 87, 88, 96 тощо порівняти з тими сумами, які надійшли на рахунковий рахунок (дебет 51 і кредит 87 рахунків), для чого використовуються журнал-ордер № 2 та головна книга. Якщо ці суми однакові, податок на добавлену вартість із цих сум не був обчислений.

Після перевірки правильності відображення оборотів за дебетом і кредитом рахунку 68 перевіряеться правильність арифметичного підрахунку оборотів за цим рахунком, а також їх відповідність сумам ПДВ, відображеним у деклараціях.

Надалі визначаються обгрунтованість застосування встановлених пільг по податку на добавлену вартість на окремі товари, роботи, послуги, а також своєчасність перерахування податку до бюджету згідно з установленими строками.

В установах банків податкові інспекції перевіряють своєчасність виконання доручень підприємств щодо перерахування з їх рахунків платежів у бюджет, а також виконання вимог щодо складання підприємствами розрахункових, платіжних документів, у яких в обов’язковому порядку повинен указуватись окремим рядком ПДВ.

Якщо за результатами документальної перевірки встановлені порушення в обчисленні податку на добавлену вартістъ, складається акт у двох примірниках. Акт підписується податковим інспектором, керівником підприємства та головним бухгалтером підприємства-платника. Один із примірників акта залишається на підприємстві, другий наступного дня після його підписання передається начальнику податкової інспекції для прийняття рішення про застосування фінансових санкцій.

Податкові органи мають право накладати такі санкції:

а) У разі приховуваня (заниження) оподатковуваного обороту з платників податку в доход бюджету стягуються сума податку, вирахованого із заниженого прибутку, штраф у двократному розмірі нарахованої суми податку, а при повторному порушеині протягом року — штраф у п’ятикратному розмірі суми податку, обчислені із заниженого обороту і штраф вносяться до бюджету за рахунок доходу, що залишається в розпорядженні платника, в 10-денний строк від дня складання акта про виявлення порушень:

б) на службових осіб, винних у приховуванні (заниженні) оподатковуваного обороту, а також у відсутності бухгалтерського обліку та веденні його з порушеиням установленого порядку, несвоєчасному поданні чи поданні за невстановленою формою декларацій, розрахунків та інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податку до бюджету, податковими інспекціями накладається адміністративний штраф у розмірі від п’яти до десяти розмірів мінімальної заробітної плати, а за ті ж самі дії, вчинені повоторно протягом року після-накладання адміністративного штрафу,— в розмірі від десяти до п’ятнадцяти розмірів мінімальиої заробітноїплати;

в) платники податку за неподання, несвоєчасне подання податковим органам декларацій, розрахунків та інших документів, необхідних для нарахування і сплати ПДВ, а також за неподання або иесвоєчасие подання установами банків платіжних доручень на перерахування ПДВ, сплачують до бюджету 10-% належних сум податку;

г) своєчасно не спдачені суми податку стягуються за весь час заборгованості бюджету з нарахуванням пені в розмірі 0,2 % із суми недоїмкн за кожний день прострочення (включаючи деиь сплати).

У випадках незгоди з фактами, які викладені в акті, керівники та інші посадові особи підприємства подають письмові пояснення мотивів незгоди; Рішення даного податкового органу можуть бути оскаржені в місячний строк у вищестоящому податковому органі. У разі незгоди з рішеннням, прийнятим цим податковим органом, воно мое бути оскаржено в судовому порядку. У випадках устаиовлення фактів порушення законодавства, за які передбачено кримінльну відновідальність, усі матеріали передаються правоохоронним органам.

Надалі акт передається інспектору з обліку з метою відображення сум в особовому рахунку платника.


Література

- В.М. Федосов, В.М. Опарін. Податкова система України: підручник. К.: Либідь.1994.

- В.М. Опарін. Фінанси. – К.: 1999.

- Андрій Волченко, “ DIXI* ”, Газета Бізнес № 47, 20 листопада 2000р.

- Конспект лекцій.


Міжнародний Університет Фінансів

Курсова робота

з курсу:

“ФІНАНСИ”

Тема:

«Податок на додану вартість»

Прийняв Викладач Островська Ольга Анатоліївна

Виконав

Ст. гр. К4-00

Горобець О.С.

№ залікової книжки К4-00-06

Київ – 2000 р.