Смекни!
smekni.com

Технологія створення цифрових карт місцевості (ЦКМ) (стр. 2 из 3)

Þ Відмінити Alt-BkSpace

Відміняє останню дію (знищення об’єкту, завершення збору та інше).

Основні принципи редагування

Геометричні контури об’єктів складається з поворотних точок, які були зареєстровані при зборі.

При редагуванні карти виникає необхідність змінювати контури об’єктів.

Для цих цілей можна використовувати переміщення окремих точок і операції над маркованими точками. В звичайному (немаркованому) стані поворотні точки відображається як невеликі “вузли”, причому перша і остання точки об’єктів виділяються вузлами більшого розміру.

Марковані точки помічаються невеликою окружністю і порядковим номером точки в об’єкті.

Якщо марковані дві наступні точки об’єкта, то лінія, яку вони утворюють, також маркується – відображається з двома поперечними “насічками” в середині. Навівшись на маркер лінії можна переміщати її, а натисканням правої кнопки миші можна викликати діалог властивостей лінії.

Для переміщення всього об’єкту спочатку натискають кнопку Показ центров на верхній інструментальній панелі.

Потім слід помітити потрібний об’єкт (чи об’єкти), підвести курсор миші до відображення центра і, нажавши ліву кнопку миші, перемістити об’єкт в нове положення.

Таким же чином можна переміщати групу об’єктів. Всі помічені об’єкти можна переміщати за центр будь-якого з них.

Групові операції з точками об’єктів можна здійснювати після того, як потрібні точки марковані. Маркування точок об’єкта аналогічна помітка об’єктів карти в тому розумінні, що вказується програмі, до яких точкам слід застосовувати попередні команді.

Для того, щоб маркувати точку, потрібно підвести до неї курсор миші. Після того, як курсор змінить форму можна викликати контекстне меню натиском правої кнопки миші.

Щоб помітити вибрану точку необхідно виконати команду Маркувати точку з цього меню.

Якщо якась з точок вже була замаркована, то можна підвести курсор миші до другої точки і із контекстного меню вибирають команду Mаркувати фрагмент. Ця команда помічаю ланцюг точок, тобто всі точки від раніше замаркованих до наступної.

Можна маркувати всі точки об’єкта, підвівши курсор до любої його точки, а потім виконавши команду Маркувати все.

Можна зняти маркування з всіх точок об’єкта, підвівши курсор к любої його точки, а потім виконати команду Очистити все.

Операції маркування точок доступні також в вікні редагування якостей об’єкта, яке можна визвати з допомогою команди [Правка|Об’єкт...].


Операції над об’єктами

Крім операції над маркованими точками або лініями можна виконати операції, для яких маркування непотрібне. Деякі з цих операцій викликаються з контекстного меню точки об’єкта, а деякі – кнопками на закладці Правка правої панелі інструментів (група Операції з об’єктами).

Команда Почати звідси контекстного меню точки роблять активну точку першою по порядку в об’єкті.

Номера всіх решти точок також відповідно змінюються.

Команда Реверс змінює порядок точок в об’єкті на зворотній, тобто після виконання команди першою точкою в об’єкті стане точка, яка раніше була останньою (мала найбільший номер) і об’єкт міняє напрямок ходу на зворотній.

Зазвичай дана операція застосовується для зміни орієнтації лінійного умовного знаку (наприклад відкосу).

Команда За годинниковою стрілкою забезпечує порядок слідування точок об’єкта по часовій стрілці.

Функція аналогічна дії кнопки Реверс, але дана команда не змінює об’єктів, точки яких вже розташовані по часовій стрілці.

Команда Замкнути/разімкнути сполучається лінією першу і останню точки об’єкта, якщо вони не були з’єднані до цієї операції, тобто замикає розімкнутий об’єкт.

І навпаки, видаляє останню лінію і точку замкнутого об’єкта, тобто розмикає полігон.

Команда З’єднати об’єднує всі помічені об’єкти в один.

Команда Розділити розбиває об’єкт, який складається з декількох частин (розділених ознаками розриву), на окремі об’єкти.

Команда Комплексний об’єкт складає об’єкт, який (через розрив) містить всі внутрішні об’єкти. Площа такого полігона буде рівна різниці площ основного контуру і його внутрішніх полігонів.

Команда Лінію в смугу перетворює лінію в полігон-смугу заданої ширини.

Команда Вставити вставляє в помічений об’єкт прилягаючі об’єкти. Функція спрощує модифікацію об’єктів. Наприклад потрібно замінити який-небудь фрагмент в середині горизонталі. Потрібно зібрати нову частину як окремий об’єкт, забезпечивши приєднання його кінців до точок/ліній вихідного об’єкта. Помічається вихідний об’єкт і натискається кнопка Вставити.

Команда Об’єднати будує сумарний полігон із всіх помічених об’єктів. Для відміни видалення вихідних об’єктів використовується однократна функція відкату [Правка|Відмінити].

Команда Пересічення будує пересічення двох або декількох полігонів, тобто виділяє їх загальну частину. Для відміни видалення вихідних об’єктів використовується однократна функція відкату [Правка|Відмінити].

Команда Вверх/вниз піднімає/опускає об’єкти (змінюючи висоту всіх точок) на задану різницю. Це зручно для опускання домів, зібраних по дахам на землю, при умові їх однотипності (однаковій висоті/поверховості).

Команда Додати вузли створює одиночні об’єкти в кожній точці об’єкту. Це необхідно наприклад для того, щоб підписати відмітки висоти біля кожної точки об’єкта. Зразу після створення можна змінити шар вставлених вузлів (наприклад, на шар Пікети).

Команда Расширити/зжати дозволяє будувати буферні зони заданої ширини навкруги полігону або навпаки зменшити полігон на задану ширину. Функція може застосовуватися для проектування доріг. Якщо перед викликом даної команди [Замаркувати фрагмент об’єкту], то модифікована буде тільки маркірована частина.

Команда Символ вздовж контуру використовуєтьсятоді, коли необхідно точно зорієнтуватиумовний знак вздовжбудь-якого контура. (наприклад, Будівлі, що не відображаються в масштабікартивздовжвулицічи кварталу).

Підписи

Підпис являє собою значення параметра об'єкту, яке винесене на карту для відображення.

Будь-який параметр об'єкту може бути винесений як підпис. Атрибути шрифту задаються в Менеджері параметрів.

Крім цього, розмір, орієнтація і позиція розміщення кожного підпису може бути змінена прямо на карті за допомогою миші.

Створення і видалення підписів не зачіпає значень параметрів. Тобто, підписи є вторинними і будь-який параметр може бути винесений на карту або немає. При подальшій зміні значення параметра його підпис оновлюється автоматично.

Підписи незамінні для створення відміток пікетів, вказівки поверховості будівель, для відображення площ і інших атрибутів ділянок на кадастрових планах.

Підписи координат X,Y для виходів кілометрової сітки і хрестів рамок використовуються в шаблонах рамок і поза рамкового оформлення. Вони автоматично змінюють своє значення при переміщенні рамки.


Створення/видалення підписів

Для винесення певного параметра у вигляді підпису для всіх помічених об'єктів, вибирають необхідний параметр в списку на правій інструментальній панелі Інфо і натискають кнопку із зображенням ока. Потім в діалоговому вікні, що з'явилося, вибирають в панелі Операція значення Створити підпис для створення підписів або Видалити підпис для видалення.

Якщо необхідний параметр не з'являється в списку, то необхідно додати його в список доступних для шару параметрів.

Примітка: Для швидкого додавання параметра в шар поміченого об'єкту можна використовувати подвійне клацання лівої кнопки миші на заголовку Параметри панелі Інфо.

Швидке створення підписів перетягуванням

Підписи можна також виносити на карту за допомогою перетягування. Для цього перемикаються на закладку Інфо правої панелі і помічають об'єкти. Вибравши потрібний параметр, натискають ліву кнопку миші на назві параметра і, утримуючи її, переміщають покажчик на карту. Відпускають ліву кнопку миші і у позиції курсора з'явиться підпис із значенням вибраного параметра.

Примітка: якщо помічено більш за один об'єкт, то підписи будуть створені в центрі кожного з них незалежно від позиції, в якій був курсор при відпуску кнопки миші.

Контекстне меню підпису

Деякі операції з підписами можна виконувати за допомогою контекстного меню підписи. Щоб викликати це меню, помічають об'єкт, підводять курсор до центру підпису. Коли він змінить свою форму, натискають праву кнопку миші. З'явиться контекстне меню, в якому доступні наступні команди:

Видалити підпис

Видаляє підпис (або дублікат), для якого було викликано контекстне меню.