Смекни!
smekni.com

Сутність та функції сучасних грошей (стр. 10 из 10)

Всебічне охоплення грошовою формою економічних відносин всередині країн та між ними, а також постійне вдосконалення са­мого грошового механізму створили сприятливі умови для фор­мування міжнародних ринків і тісних взаємовигідних зв'язків між країнами, міжнародного переливу вільних капіталів у місця найефективнішого їх використання тощо.

Глибоке проникнення грошової форми в усі «клітини» суспі­льних відносин відкриває широкі можливості для регулювання за допомогою грошових інструментів процесу розширеного від­творення. Мова йде передусім про такі інструменти, як податки, позичковий процент, ціни, орендна плата, бюджетне фінансу­вання та ін. Через них держава має можливість регулювати ос­новні економічні процеси на мікро- та макрорівнях і в цілому впливати на економічне становище в країні відповідно до попе­редньо визначених цілей.

Кількісний аспект ролі грошей полягає в тому, що через зміну кількості грошей в обороті можна активно впливати на економічні процеси, зокрема на результати діяльності економічних агентів як виробників і як споживачів. Цю можливість широко використову­ють усі держави з ринковою економікою для регулювання еконо­мічного життя в країні. Збільшуючи чи зменшуючи масу грошей в обороті, центральні банки, які діють від імені своїх держав, забез­печують зміну таких економічних інструментів, як платоспромож­ний попит, ціни, процент, валютний курс, курс цінних паперів то­що. Завдяки цьому забезпечується вплив на такі вирішальні економічні процеси, як інвестиції, зростання виробництва, зайнятість, розвиток експорту й імпорту та їх збалансування тощо.

4.3. Еволюція ролі грошей в економіці України.

У міру поглиблення ринкової трансформації економіки України помітно зростає роль грошей в її розвитку. Поступово українська гривня пере­творилась у справді загальний еквівалент, у «головну діючу осо­бу» на ринку. Кожний, хто має гроші, може вільно купити будь-який потрібний товар на внутрішньому ринку. Це істотно підви­щило заінтересованість економічних суб'єктів у тому, щоб біль­ше заробляти грошей і економніше їх витрачати. Стало значно легше капіталізувати гроші, вклавши їх у цінні папери та банківсь­кі депозити. Запровадження часткової конвертованості гривні іс­тотно підвищило роль грошей у розвитку зовнішньоекономічних відносин, в інтеграції економіки України у світову економіку. Грошово-кредитна політика зайняла ключове місце в механізмі державного регулювання економіки. Динаміка цін стала відчутно реагувати на регулюючі заходи Національного банку України в грошовій сфері.

Проте ці позитивні зрушення в підвищенні ролі грошей поки що не дали відчутних результатів у розвитку суспільного вироб­ництва, яке близько дев'яти років перебувало у стані хронічної кризи. Це зумовлено передусім уповільненістю, непослідовністю переведення економіки на ринкові засади, надмірним адміністра­тивним втручанням держави в економічне життя, а також слабкі­стю самого грошового механізму, зокрема банківської системи, високою інфляцією. Тому економічні суб'єкти недостатньо ре­зультативно реагують на стимулюючі імпульси, які надходять з боку грошей, не виявляють належної заінтересованості в інвесту­ванні виробництва, у капіталізації доходів, у розвитку товарно-грошових відносин. Вони нерідко віддають перевагу натураль­ним формам економічних відносин (бартеру), «тіньовим» мето­дам господарювання, переведенню вільного фінансового капіталу за кордон, конвертації заощаджень в іноземну валюту тощо. Ці процеси істотно стримують позитивний вплив ринкових пере­творень та грошей на розвиток економіки.

Досвід країн з розвинутою ринковою економікою не тільки свідчить про величезну роль грошей, а й показує основні напря­ми успішного використання їх у трансформаційній економіці на­шої країни.

По-перше, це максимальне переведення на ринкові засади всіх сфер економічних відносин. Грошова форма повинна реально опосередковувати всі процеси розширеного відтворення, забезпе­чувати здійснення їх на еквівалентній основі. На принципах екві­валентності, самофінансування, самодостатності повинна ґрунту­ватися діяльність не тільки виробничих підприємств, а й економіч­них суб'єктів сфери науки, освіти, охорони здоров'я тощо.

По-друге, переорієнтація цілей економічної, у тому числі гро­шової, політики із забезпечення інтересів центру на інтереси без­посереднього виробника, окремих колективів, регіонів тощо. Тільки за цієї умови можна буде ефективно використати грошові інструменти для стимулювання суспільного виробництва, а отже і для забезпечення економічних інтересів центру.

По-третє, забезпечення вільної, гарантованої капіталізації грошових доходів усіх суб'єктів економічних відносин усіма ме­тодами, сумісними з нашими соціальними пріоритетами. Це сприятиме зростанню інвестицій, згортанню тіньової економіки, зміцненню банківської системи.

По-четверте, оздоровлення грошового обігу, забезпечення високої, сталої вартості грошової одиниці. Без цього неможливо відновити роль грошей у міновому процесі, витіснити бартерні операції з ринку, а отже, забезпечити їх належну роль у розвитку економіки в цілому.

У міру подальшої трансформації економіки України в ринко­вому напрямку, розвитку банківської системи, формування рин­ків цінних паперів, кредитного та валютного ринків, оздоровлен­ня державних фінансів і національних грошей, послаблення кризових явищ в економіці роль грошей в економічному житті України неухильно зростатиме. [9, ст.54-59]

5. ВИСНОВКИ

Отже, гроші — одне з найдавніших явищ у житті суспіль­ства. Вони відіграють важливу роль у його економічному і соціальному розвитку і сьогодні. Звичайно, тема грошей буде актуальною і надалі.

На основі матеріалу викладеного у роботі, можна зробити такі висновки:

- Гроші не були придумані людством і не є продуктом тво­рення держави, а з'явилися стихійно як результат еволюційного розвитку товарного виробництва й обміну. Разом з тим держави активно впливають на форму грошей, з тим щоб надати їм тих ознак, які роблять гроші най­більш адекватними потребам ринку.

- Гроші за своєю сутністю є особливим товаром, що має вла­стивості загального еквівалента — здатність обмінюватися на будь-який інший товар, загальну споживну вартість замість спе­цифічної, властивої звичайним товарам, є безпосереднім носієм абстрактної цінності і суспільного багатства.

- Гроші — необхідний інструмент функціонування ринкової економі­ки. Зміст цього інструменту розкривається через його п'ять функ­цій: міри вартості, засобу обігу, засобу платежу, засобу нагрома­дження вартості, світових грошей. У функції міри вартості гроші забезпечують визначення вартості товарів через форму ціни. У фун­кції засобу обігу гроші обслуговують реалізацію товарів з негайним поверненням власникові еквівалентної вартості. У функції засобу платежу гроші обслуговують погашення боргових зобов'язань, що виникають у процесі розподілу та реалізації вартості. У функції сві­тових грошей гроші обслуговують рух вартості по каналах світово­го ринку — її вимірювання, розподіл, реалізацію і нагромадження.

- Роль грошей є результатом їх функціонування і виявляється в стимулюючому чи гальмуючому впливі грошей на певні еконо­мічні процеси. Такий вплив забезпечується самою наявністю гро­шей, завдяки чому всі економічні суб'єкти функціонують у гро­шовому (а не бартерному) середовищі, а також зміною кількості грошей в обороті. У першому випадку роль грошей полягає в то­му, що економічні суб'єкти поставлені в такі умови, що спону­кають їх як виробників виробляти більше і з меншими витратами, а як споживачів — витрачати гроші економніше і з найбільшим ефектом. У другому випадку роль грошей виявляється в тому, що збільшення чи зменшення маси грошей збільшує чи зменшує об­сяг платоспроможного попиту, впливає на кон'юнктуру ринку, на обсяги виробництва і зайнятість.

- Гроші пройшли тривалий і складний шлях розвитку від зви­чайних товарів широкого вжитку до сучасних електронних грошей. Кожна зміна форми грошей зумовлювалася більш високим рівнем розвитку суспільних відносин та істотним ускладненням вимог ринку до грошового еквівалента. Переломним моментом у розвитку форм грошей стала демонетизація золота, унаслідок якої закінчила­ся епоха повноцінних грошей і розпочалася епоха неповноцінних грошей. На сьогодні неповноцінні гроші повністю взяли на себе й успішно виконують більшість грошових функцій, насамперед засо­бу обігу, засобу платежу і міри вартості. Водночас є підстави ствер­джувати, що функцію засобу нагромадження вартості частково про­довжує виконувати золото, про що свідчить накопичення великих запасів золота у державній та приватній власності.

- Високий рівень розвитку сучасної ринкової економіки, ускладнений активним регулятивним втручанням держави в усі її процеси, зумовив широку гаму складних вимог до грошей, яким не могли відповідати жодні форми повноцінних грошей. Основ­ними вимогами ринку до сучасних грошей та адекватними їм властивостями грошей є: стабільність вартості грошей, економічність грошового обороту, довготривалість використання грошових знаків, однорідність грошей, подільність, портативність. Забезпечити всі ці властивості неповноцінним грошам — одне з найскладніших економічних завдань сучасних держав.

Отже, після всього вищесказаного доцільним буде сказати, що в економічній теорії гроші є однією з найбільш цікавих тем. Справді, величезна кількість людей у світі щоденно розраховуються грошима за придбані товари чи послуги. Проте не кожна людина задумується про те, яке важливе значення мають гроші. А саме знання історії створення й еволюційного розвитку грошей – ключ пізнання глибинних теоретичних проблем, що розкривають їхню суть і сучасне функціональне застосування.

6. СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1) Александрова М.М., Маслова С.О.“Гроші. Фінанси. Кредит”. –

Київ, 2002

2) Бобров В.Я. “Основи ринкової економіки”. – Київ, 2003

3) Ватаманюк З.Г., Панчишин С.М. “Економіка”. – Київ, 2004

4) Грищенко О. “Гроші та грошово-кредитна політика”. – Київ, 1997

5) Лагутін В.Д. “Гроші та грошовий обіг”. – Київ, 1996

6) Мельничук В.Г., Ковальчук Г.О., Огнев’юк В.О. “Економіка”. –

Київ, 2004

7) Мочерний С.В., Устинко О.А. “Основи економічної теорії”. –

Тернопіль, 2001

8) Радіонова І.Ф. “Загальна економіка”. – Кам’янець-Подільський, 2002

9) Савлук М.І., Мороз А.М., Пуховкіна М.Ф. “Гроші та кредит”. –

Київ, 2002

10) Самуельсон П. “Економіка”. – Київ, 1993