Смекни!
smekni.com

Ефективність використання фінансових ресурсів підприємств та шляхи її підвищення (стр. 1 из 14)

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

СУМСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра фінансів

Випускна робота

на тему: Ефективність використання фінансових ресурсів підприємств та шляхи її підвищення

(на прикладі ВАТ «Сумський завод «Насосенергомаш»)

Виконала: студентка

Факультету: Економіки та менеджменту

Спеціальності: Фінанси

4-го курсу групи 0501-2

Куценко К. С.

Керівник: ст. викладач

кафедри фінансів

Гузенко Т.С.

Суми – 2009

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………....5

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВА………………………………………………..…..8

1.1. Сутність фінансових ресурсів підприємства……………….……………..8

1.2. Джерела формування фінансових ресурсів………………………………13

1.3. Методичні підходи до оцінки ефективності використання фінансових ресурсів підприємства…………………………………………………………….17

РОЗДІЛ 2. АНАЛІЗ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ НА ПРИКЛАДІ ВАТ «СУМСЬКИЙ ЗАВОД «НАСОСЕНЕРГОМАШ»……………………………..34

2.1. Організаційно-економічна характеристика підприємства……………….34

2.2. Аналіз оцінки фінансового стану підприємства…………………………39

2.3. Оцінка ефективності використання фінансових ресурсів підприємства..52

РОЗДІЛ 3. НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСУ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ………………………61

3.1. Удосконалення політики управління фінансовими ресурсами ВАТ «Сумський завод «Насосенергомаш»……………………………………………61

3.2. Удосконалення управлінням чистим прибутком………………………….67

РОЗДІЛ 4. КОМП’ЮТЕРНА СИСТЕМА ОЦІНКИ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ВАТ «СУМСЬКИЙ ЗАВОД «НАСОСЕНЕРГОМАШ»……………………….72

РОЗДІЛ 5. ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЗАХОДІВ ПО ОХОРОНІ ПРАЦІ НА ВАТ «СУМСЬКИЙ ЗАВОД «НАСОСЕНЕРГОМАШ»…………………..82

РОЗДІЛ 6. ЕКОЛОГІЧНА ЕКСПЕРТИЗА. ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ДІЯЛЬНОСТІ ВАТ «СУМСЬКИЙ ЗАВОД «НАСОСЕНЕРГОМАШ»……….91

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ…………………………………………………100

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ……………………………………….102

ДОДАТКИ………………………………………………………………………..106

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. В умовах становлення та розвитку ринкових відносин в Україні спостерігається нестача фінансових ресурсів у багатьох суб’єктів господарювання. Це обумовлено рядом обставин. По-перше, втратою підприємствами власних фінансових ресурсів внаслідок збиткової їх роботи та інфляції. По-друге, недосконалістю системи оподаткування підприємств, що супроводжується іммобілізацією їх фінансових ресурсів. По-третє, високою вартістю залучення позичкових коштів. Нестача фінансових ресурсів негативно впливає на виробничо-господарську діяльність підприємств, спричиняє виникнення та зростання заборгованостей перед суб’єктами господарювання, по оплаті праці та сплаті податків. При цьому зменшуються можливості фінансування подальшого розвитку підприємств, скорочуються надходження до бюджету. За цих обставин важливого значення для здійснення фінансово-господарської діяльності набуває формування в достатньому обсязі фінансових ресурсів підприємств.

Значний внесок у розробку теоретико-методологічних основ визначення сутності фінансових ресурсів та процесів їх формування і використання внесли вітчизняні вчені-економісти: Білик М.Д., Бланк І.О., Буряк Л.Д., Василик О.Д., Даниленко А.І., Загородній А.Г., Зятковський І.В., Костирко Л.А., Нам Г.Г., Сенчагов В.К., Огородник С.Я., Опарін В.М, Павлюк К.В., Поддєрьогін А.М., Романенко О.Р., Федосов В.М. та інші. В Росії дослідженню фінансових ресурсів присвятили свої праці Бєлоліпецький В.Г., Вахрін П.І., Ковальова А., Колчіна Н.В., Лапуста М.Г., Моляков Д.С., Л.П.Павлова, Г.Б.Поляк, Попова Р.Г., Родіонова В.М., Романовський М.В , Самонова І.Н., Скамай Л.Г., Г.І.Ткаліч та інші.

Мета дипломної роботи. Розробити напрями щодо вдосконалення ефективності використання фінансових ресурсів та вдосконалення управлінням чистим прибутком досліджуваного підприємства.

Задачі дослідження. Досягнення поставленої мети зумовило необхідність вирішення таких завдань:

· узагальнити теоретичні основи формування фінансових ресурсів підприємства;

· визначити джерела формування фінансових ресурсів;

· визначити сучасний рівень фінансового стану та ефективність використання фінансових ресурсів ВАТ «Сумський завод «Насосенергомаш»;

· розробити напрямки вдосконалення управління фінансовими ресурсами підприємства;

Об’єкт дослідження – процес формування фінансових ресурсів промислових підприємств на прикладі ВАТ «Сумський завод «Насосенергомаш».

Предмет дослідження – сукупність теоретичних і практичних аспектів формування та використання фінансових ресурсів підприємства.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є загальнотеоретичні методи наукового пізнання, зокрема діалектичний метод, фундаментальні положення теорії фінансів і фінансів підприємств, фінансового менеджменту, дослідження в галузі фінансів та економіки. Для вирішення поставлених завдань використовувались такі основні методи: абстрактно-логічний (теоретичні узагальнення та формування висновків), розрахунково-конструктивний та порівняння (порівняння нормативних та розрахункових показників).

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному:

· уточнено сутність поняття фінансових ресурсів підприємства, джерела їх формування;

· запропоновано методичні підходи щодо оцінки ефективності використання фінансових ресурсів підприємства з використанням обчислювальної техніки;

· визначено фінансовий стан та рівень ефективності використання фінансових ресурсів підприємства;

· запропоновано напрями удосконалення політики управління фінансовими ресурсами та чистим прибутком

Практична значимість одержаних результатів. Результати дослідження мають практичну цінність і спрямовані на підвищення ефективності використання фінансових ресурсів підприємства.

Інформаційною базою є нормативно-правові акти, наукові праці вітчизняних та закордонних вчених, періодичні видання за темою дослідження, фінансова, статистична та бухгалтерська звітність ВАТ «Сумський завод «Насосенергомаш».

Особистий внесок здобувача. Магістерська дипломна робота є самостійно виконаною працею.

Структура та обсяг роботи. Дипломна робота складається із вступу, шести розділів, висновків та пропозицій, списку використаних джерел та додатків. Основний обсяг магістерської роботи становить 108 сторінок комп’ютерного тексту, робота містить 21 таблицю, 6 рисунків та 6 додатків.Список використаних джерел складається з 60 найменувань.

РОЗДІЛ 1

ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВА

1.1. Сутність фінансових ресурсів підприємства

Для успішного функціонування будь-якого підприємства вирішальне значення має забезпечення його діяльності необхідним обсягом фінансових ресурсів.

В економічній науковій та практичній літературі досі немає єдиної думки щодо визначення фінансових ресурсів, їх змісту та ролі у відтворювальному процесі. Багато визначень, що подаються в словниках та науковій літературі не відповідають сутності фінансових ресурсів або розкривають її не повністю.

Так, фінансово-кредитний словник за часів СРСР, визначає фінансові ресурси як сукупність фондів грошових засобів, що перебувають у розпорядженні держави, підприємств і організацій; створюються в процесі розподілу і перерозподілу сукупного суспільного продукту і національного доходу.

Бірман О.М. характеризує фінансові ресурси як виражену в грошових коштах частину національного доходу, сконцентровану безпосередньо в державі чи підприємствах для використання на цілі розширеного відтворення і на загальнодержавні потреби [ ].

Сичов М.Г. підкреслює, що фінансові ресурси як грошові нагромадження і грошові фонди створюються підприємствами, об'єднаннями, організаціями, державою в порядку розподілу і перерозподілу суспільного продукту і національного доходу [ ].

Гуйда Т.В. визначає фінансові ресурси як сукупність доходів, відрахувань та надходжень, що перебувають у розпорядженні підприємств, організацій та держави і спрямовуються па на задоволення суспільних потреб з метою розширення виробництва і зростання матеріального добробуту суспільства [ ].

А. М. Поддерьогін в своїх роботах пише що фінансові ресурси – це грошові кошти, що є в розпорядженні підприємств. Таким чином, до фінансових ресурсів належать грошові фонди й та частина грошових коштів, яка використовується в не фондовій формі [ ].

Дані визначення фінансових ресурсів вказують на місце створення ресурсів і належність їх до суб'єктів фінансових відносин. Але не вказується джерело їх створення та призначення.

Вітчизняний вчений Коробов М.Я. визначає фінансові ресурси як централізовані й децентралізовані грошові фонди цільового призначення, які формуються в процесі розподілу й перерозподілу національного багатства, сукупного суспільного продукту і національного доходу й призначаються для використання відповідно із завданнями соціально-економічного розвитку суспільства та окремих підприємств. В цьому визначені чіткіше вказується цільове призначення фінансових ресурсів, але не визначається джерело їх створення [ ].

Щоб зрозуміти поняття "фінансові ресурси" необхідно виходити, перш за все, з терміну "ресурси". Слово "ресурси" походить від французького "ressource", що означає — допоміжний засіб, тобто щось таке, що може бути використане з певного джерела (запаси, кошти, матеріали тощо) на певні цілі.