Смекни!
smekni.com

Фондова біржа та цінні папери (стр. 2 из 4)

Фондова біржа як організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними папе­рами

В сучасному світі функціонує більше ніж 200 фондових бірж. Всі вони мають свої особливості часто досить суттєві. Навіть в Західній Європі, незважаючи на спроби сформувати єди­ний ринок цінних паперів, в правилах діяльності фондових бірж зберігаються значні розбіжності.

Беручи за критерій визначення правового статусу бірж їх поділяють на три типи: публічно-правові; приватні, змішані.

Діяльність публічно-правових бірж постійно перебуває під державним контролем. Держава приймає активну участь в створенні Правил біржової торгівлі, контролює їх виконання, за­безпечує підтримку правопорядку на біржі під час проведення торгів, призначає біржових маклерів. Публічно-правовий тип фондової біржі характерний для Франції та Німеччини.

Приватні фондові біржі - це акціонерні товариства, що аб­солютно самостійні в організації біржової торгівлі. Всі угоди на таких біржах укладаються у відповідності до чинного в країні за­конодавства. Держава не дає ніяких гарантій і не бере на себе ніякої відповідальності по забезпеченню стабільності біржової торгівлі та зниженню ризику торгівельних угод. Такий тип харак­терний для США та Англії.

При змішаному типі — фондова біржа створюється як акціонерне товариство, але при цьому 50% їх капіталу належить державі. Керівництво такими біржами здійснюється на виборній основі, але нагляд за біржовою діяльністю здійснюється біржовим комісаром, він же проводить офіційну реєстрацію біржових курсів. Цей тип бірж характерний для Австрії, Швейцарії та Швеції.

чаючи іноземні, здійснюються в електронному режимі. В опе­раційному залі електронної торгівлі знаходяться комп'ютери, за­соби зв'язку та спеціалісти. Інші учасники торгів фізично в залі не присутні. Близько 50% угод у режимі електронної торгівлі укла­даються без участі спеціалістів. Відіграючи головну роль у біржовій торгівлі, спеціалісти біржі не можуть, як спеціалісти інших бірж, здійснювати операції за свій рахунок.

Паризька фондова біржа посідає перше місце серед семи бірж Франції, На неї припадає більш як 90% угод, що укладають­ся на національному біржовому ринку. На біржі існує три рівні котирування. Офіційне котирування призначене для великих корпорацій, які отримують стабільні прибутки, регулярно випла­чують дивіденди, розміщують на ринку значну частину акцій і ви­конують рекомендації установ, які координують діяльність бірж. На такому самому рівні котируються також цінні папери інозем­них емітентів. Акції малих та середніх підприємств котируються на другому рівні, який називають вторинним ринком. На третьо­му рівні, так званому вільному ринку, котируються цінні папери, що не були допущені до котирування на вищих рівнях.

На першому рівні укладаються як касові, так і строкові уго­ди з цінними паперами, на другому та третьому рівнях учасники ринку укладають тільки касові угоди. Біржові торги проводяться протягом трьох годин з 11.30 до 14.30 кожного робочого дня. Спо­чатку проводиться котирування державних та корпоративних облігацій, а після цього акцій,

В країнах, що мають федеративний державний устрій біржовій фондовій системі притаманна поліцентричність, в та­ких країнах майже рівні позиції займає кілька центрів фондової торгівлі. Так, наприклад, в Австралії лідирують фондові біржі То­ронто та Монреаля, в Австралії — біржі Сіднея та Мельбурна, в Німеччині - біржі Франкфурта-на-Майні, Дюссельдорфа, Мюн­хена та Гамбурга.

Найбільш специфічним є фондовий ринок США, він настільки розгалужений, що в головному фінансовому центрі країни знайшлося місце і для загальновизнаного лідера — Нью-Йоркської фондової біржі, і для Американської фондової, в країні функціонують також провінційні фондові біржі, їх кількість за післявоєнні роки скоротилась, але ті що залишились займають до­волі сильні позиції, тому біржову систему США класифікують як побудовану по змішаному типу. Розглянемо механізм дії Нью-Йоркської фондової біржі (New-YorkStockExchange, або NYSE), яка була заснована в 1792 р, і є однією з найбільших і най­старіших фондових бірж світу, її діяльність регламентується ста­тутом, внутрішніми правилами та інструкціями. Здійснює уп­равління біржеюРада директорів, яка складається з членів біржі та незалежних представників.

Операції на біржі здійснюють тільки члени біржі, загальна чисельність яких сягає 1400. Членами біржі, як правило, є фізичні особи. Якщо член біржі є співвласником фірми, фірма також вва­жається членом біржі. Серед фірм — членів біржі домінують кілька десятків інвестиційних банків, які займають ключові по­зиції на американському фондовому ринку. Ціна брокерського місця на біржі становить близько 500 000 дол. США. Існує чотири основні категорії членів біржі, з яких дві перші головні.

1.Спеціалісти є центральними фігурами на біржі, яківідіграють провідну роль у біржовій торгівлі. Вони ведутьторги окремими групами цінних паперів на окремих тор­гових майданчиках, виконуючи при цьому дві функції. Як агенти-брокери вонивиконують замовлення інших брокерів і як дилерипрацюють від свого імені і за свій раху­нок, їх основна функція - забезпечити ліквідність та стабільність того сектора ринку, в якому вони працюють. Проводячи операції від свого імені та за свій рахунок, во­ни насамперед повинні дати змогу учасникам ринку про­дати акції при падінні цін та купити їх при підвищенні цін.

2.Брокери-комісіонеризбирають заявки клієнтів, доставляють їх в операційний зал і забезпечують виконання.

3.Брокериторговельного залу, або біржові брокери,як пра­вило, виконують у залі доручення інших брокерів, які з тихчи інших причин не можуть виконати заявку клієнта.Біржові брокери виконують також доручення своїх клієнтів.

4.Біржові (зареєстровані) трейдериздійснюють операції виключно за свій рахунок. Згідно з біржовими правилами їм забороняється виконувати доручення клієнтів.

5. Асоційовані члени мають допуск в операційний зал, про­те не мають права укладати угоди.

Вимоги до емітентів акцій, що претендують на лістинг на NYSE, досить жорсткі, причому вимоги до іноземних емітентів для включення до лістингу на NYSE значно жорсткіші, ніж для американських корпорацій.

Інформацію про мінімальні вимоги до претендентів на лістинг на NYSE наведено в табл. 1.

Таблиця 1

Мінімальні вимоги до претендентів на лістинг на

Критерії Перший лістинг, млн. дол. США

Наступні

ЛІСТИНГИ МЛН.

дол. США

Для інозем­них емітентів, млн. дол. США
Доходи корпорації 2,5 100
Чисті матеріальні активи 18 100
Загальна ринкова вартість розміщених акцій 18 5 100
Загальна кількість публічно розміщених (простих) акцій 1,1 0,6 2,5
Кількість власників по­вних лотів 2000 1200 5000

У другій і в третій графах наведена інформація про вимоги для включення в лістинг і вимоги, які потрібно задовольняти, щоб залишатись в лістингу NYSE. В четвертій графі — вимоги до іноземних емітентів, що претендують на лістинг.

У лістингу на NYSE перебуває близько 2300 емітентів. Всі вони являють собою еліту американського бізнесу. На активи цих компаній припадає близько 80% всього капіталу, що має обіг в США.

Повний лот — одиниця виміру угод на NYSE, що дорівнює 100 акціям. В операціях з облігаціями лот дорівнює не певній кількості облігацій, а певній сумі в доларах. Великі інвестори, як правило, укладають угоди на NYSE на сотні лотів.

Протягом дня на біржі купується і продається близько 100 млн. акцій. Різниця в цінах попиту-пропозиції для акцій, що ак­тивно котируються на NYSE, становить до 0,3 дол. США, що менш як 1% ціни.

Біржовий ринок України

Як бачимо з вищесказаного, біржова торгівля цінними папе­рами є однією з форм організованого ринку, що діє за визначени­ми правилами. На біржових торгах здійснюється організоване ук­ладання цивільно-правових угод, які приводять до зміни права власності на цінні папери особами, що мають виключне право на укладання таких угод. Характерними рисами біржової торгівлі є визначеність місця і часу, підпорядкованість встановленим пра­вилам біржової торгівлі, концентрація попиту і пропозиції, публічність, гласність, регульованість з боку держави і громадсь­кості.

Фондова біржа є організаційно оформленим, постійно діючим ринком, на якому створюються сприятливі умови для вільної купівлі-продажу цінних паперів за ринковими цінами на регулярній та впорядкованій основі. За своїм правовим статусом фондові біржі можуть бути асоціаціями, акціонерними товарист­вами або установами, що підпорядковуються державі.

На фондових біржах здійснюється переважно торгівля акціями, торгівля похідними цінними паперами зосереджується на спеціалізованих біржах із торгівлі ф'ючерсними та опціонними контрактами. Торгівля облігаціями на фондових біржах порівня­но невелика за обсягами, оскільки переважна більшість облігацій перебуває в обігу на позабіржовому ринку.

Діяльність фондової біржі в Україні регламентується Зако­ном України від 18.06.91 р. „Про цінні папери і фондову біржу", іншими законодавчими актами України, статутом та правилами фондової біржі.

Відповідно до закону фондова біржа — створюється не для одержання прибутку, а займається виключно організацією і укла­данням угод купівлі та продажу цінних паперів і їх похідних. Во­на не може здійснювати операції з цінними паперами від свого імені та за дорученням клієнтів, а також виконувати функції депо­зитарію.