Смекни!
smekni.com

Податок на доходи фізичних осіб 2 (стр. 3 из 4)

Порядок перерахування податку до бюджету

Підприємства, установи і організації усіх форм власності, фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності після закінчення кожного місяця, але не пізніше строку одержання в установах банків коштів на виплату належних громадянам сум зобов'язані перераховувати до бюджету суми нарахованого і утриманого прибуткового податку за минулий місяць.

Зазначені юридичні і фізичні особи одночасно з поданням чеків на отримання коштів для виплати належних громадянам сум за другу половину місяця подають до установ банків платіжне доручення на перерахування до бюджету утриманих сум прибуткового податку.

Чеки на отримання коштів для виплати належних громадянам сум приймаються установами банків тільки за умови пред'явлення платіжного доручення на перерахування до бюджету утриманих сум прибуткового податку.

Юридичні і фізичні особи, які не мають рахунків в установах банків, а також ті, що виплачують заробітну плату з виручки від реалізації продукції і надання послуг, перераховують утримані суми податку до бюджету через установи наступного дня після виплати належних громадянам сум.

Забороняється сплата податку з доходів громадян за рахунок коштів підприємств, установ і організацій та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, крім колективних сільськогосподарських підприємств. Колективні сільськогосподарські підприємства, включаючи риболовецькі колгоспи, прибуткового податку сплачують за рахунок прибутку (доходу), що залишається розпорядженні підприємства, за ставками, відповідно до чинного законодавства.

Суми податку, не утримані або утримані не повністю з працюючих громадян, стягуються підприємствами, установами і організаціями та фізичними особами і суб'єктами підприємницької діяльності до повної сплати заборгованості.

Не утримані або утримані не повністю суми прибуткового податку громадян, що звільнилися, сплачуються підприємствами, установами і організація! та фізичними особами - суб'єктами підприємницької діяльності за рахунок власних коштів.

Стягнення заборгованості прибуткового податку з громадян провадиться відповідно до чинного законодавства.

Зайво утримані суми податку повертаються платникові або зараховуються сплати майбутніх платежів за його заявою.

Особливості оподаткування доходів, одержуваних громадянами не за місцем основної роботи (служби, навчання)

Порядок оподаткування доходів громадян, отриманих не за місцем основної роботи наведено на схемі 5:

Схема 5

Структурно-логічна схема оподаткування доходів громадян, отриманих

місцем основної роботи


Об'єкти оподаткування

Оподаткуванню підлягають доходи громадян, одержувані ними від підприємств, її, організацій і фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності не за Іонної роботи, в тому числі за сумісництвом, за виконання разових та „... ,....;, здійснюваних на основі договорів підряду та інших договорів цивільного характеру, та доходи фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, разом з доходами за місцем основної роботи (служби, навчання) одержують доходи від здійснення підприємницької діяльності.

Порядок обчислення і сплати податку

З доходів, не за місцем основної роботи, податок обчислюється за ставкою 20 %, утримується у джерела виплати і перераховується до бюджету у мовленому порядку. При визначенні оподатковуваного доходу в джерела виплат не виключається сума встановленого чинним законодавством неоподатковуваного мінімуму і не надаються передбачені пільги.

Після закінчення календарного року громадяни, крім тих, які одержували доходи не лише за місцем основної роботи, зобов'язані у строки, визначені законом подати до податкового органу за місцем проживання декларацію про суму скупного доходу, одержаного як за основним, так і не основним місцем роботи. Особи, які одержують доходи не за місцем основної роботи, зобов'язані вести облік доходів і витрат, пов'язаних з одержанням цих доходів, за формою і у порядку, встановленому Головною державною податковою інспекцією України.

Підприємства, установи, організації і фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які провадять виплати зазначених доходів, зобов'язані у строки, визначені законом для місячного звітного періоду, на який припадає виплата надіслати до податкових органів за місцем проживання громадян відомості, за встановленою Головною державною податковою адміністрацією України формою, про виплачені суми доходів і суми утриманого з них податку.

Податкові органи використовують ці відомості для перевірки поданих громадянами декларацій та обчислення сукупної річної суми податку. При обчисленні податковими органами річної суми податку з оподатковуваного доходу виключається встановлений чинним законодавством неоподатковуваний мінімум на дату обчислення податку і суми, на які зменшується сукупний оподатковуваний доход.

Особливості оподаткування доходів від заняття підприємницькою діяльністю та р інших доходів

Об'єкти оподаткування

Оподаткуванню підлягають доходи громадян, одержані протягом календарного року від здійснення підприємницької діяльності без створення юридичної особи, а також інші доходи громадян, не передбачені як об'єкти оподаткування за місцем основної і неосновної роботи.

Оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий доход, тобто різниця між валовим доходом (виручки у грошовій та натуральній формі) і документально підтвердженими витратами, безпосередньо пов'язаними з одержанням доходу. Якщо ці витрати не можуть бути підтверджені документально, то вони враховуються податковими органами при проведенні остаточних розрахунків за нормами, визначеними Головною державною податковою адміністрацією України за погодженням з Міністерством економіки України та Державним комітетом України по сприянню малим підприємствам та підприємництву.

До складу витрат, безпосередньо пов'язаних з одержанням доходів витрати, які включаються до складу валових витрат виробництва (обігу) підлягають амортизації згідно з Законом України "Про оподаткування о підприємств".

При здійсненні операцій з купівлі-продажу цінних паперів та корпоративних прав, крім тих, що не включаються до сукупного оподаткування доходу згідно закону, оподатковуваним доходом громадянина, у тому зареєстрованого як суб'єкт підприємницької діяльності, вважається прибуток, різниця між доходом, отриманим від продажу таких акцій (інших корпоративних прав) протягом звітного року, та документально підтвердженими витратами придбання, понесеними громадянином протягом звітного року або попередніх звітному років. Облік фінансових результатів операцій з купівлі-продажу (інших корпоративних прав) ведеться у порядку, встановленому Законом У "Про оподаткування прибутку підприємств". Прибуток, отриманий громадян від операцій купівлі-продажу акцій та інших корпоративних прав, за результатами звітного року включається до складу його сукупного річного оподатковувані доходу та вноситься ним до бюджету у встановлені строки. При цьому осок відповідальною за внесення податку до бюджету, є такий громадянин.

Оподаткування доходів від підприємницької діяльності наведено на схемі 6:

Структурно-логічна схема оподаткування підприємницької діяльності


Порядок обчислення і сплати податку

1.З ходів, від підприємницької діяльності, податок обчислюється:

а) підприємствами, установами, організаціями, фізичними особами суб'єктами підприємницької діяльності при виплаті ними протягом року доходів, від здійснення підприємницької діяльності, про що не пізніш як через виплати повідомляється податковим органам за місцем проживання Утримані у джерела виплати суми податку враховуються податковим при проведенні податкових розрахунків за доходами, одержаними за оподаковуваний період;

б) податковими органами на підставі декларацій, поданих громадянами про ний (оціночний) у поточному році доход або про фактично одержані у Звітному календарному році доходи та інших відомостей про доходи громадян від ліня підприємницької діяльності. Перерахування утриманих сум податку до .у підприємства, установи, організації та фізичні особи - суб'єкти ,підприємницької діяльності здійснюють у загальному порядку. Обчислення податку З фактичного річного доходу провадиться податковими органами за місцем постійного проживання платника, а якщо його діяльність здійснюється в іншому за місцем здійснення цієї діяльності з обов'язковим повідомленням договору органу за місцем постійного проживання громадянина про розміри І одержаного ним доходу і сплаченого податку за минулий рік.

Особливості оподаткування доходів, що підлягають виплаті з джерел в Україні громадянам, які не мають постійного місця проживання в Україні

Розміри оподаткування

З доходів, що підлягають виплаті з джерел в Україні громадянам, які не мають постійного місця проживання в Україні, податок утримується у джерела виплати і доходів за ставкою 20 відсотків без виключення з доходу встановленого чинним законодавством неоподатковуваного мінімуму та встановлених законодавством пільг.

Зазначена ставка оподаткування застосовується тоді, коли інше не передбаченоміжнародними договорами щодо усунення подвійного оподаткування доходівгромадян. Перерахування сум податку здійснюється у загальному порядку.

Особливості оподаткування доходів іноземних громадян та осіб без громадянства

Визначення оподатковуваного доходу

1. Оподатковуваний доход іноземних громадян та осіб без громадянства (надалі іноземні громадяни), які мають постійне місце проживання в Україні, визначається в то ж порядку, що й оподатковуваний доход громадян України. До оподатковуваного доходу іноземних громадян включаються: