Смекни!
smekni.com

Бюджетна система України 3 (стр. 3 из 3)

принцип повноти полягає у відображенні в бюджеті усіх надходжень та витрат бюджету, що здійснюються відповідно до нормативно-правових актів органів державної влади та місцевих органів;

принцип обгрунтованості - формування бюджету на реалістичних макропоказниках економічного і соціального розвитку держави на основі розрахунків надходжень та витрат бюджету, що здійснюються відповідно до затверджених методик та правил;

принцип ефективності - при складанні та виконанні бюджетів усі учасники бюджетного процесу мають прагнути досягти запланованих цілей при залученні мінімального обсягу бюджетних коштів та отримати максимальний результат при використанні визначеного бюджетом обсягу коштів;

принцип субсидіарності - розподіл видатків між бюджетами різних рівнів, повинен ґрунтуватися на максимально можливому наближенні надання суспільних послуг до їх безпосереднього споживача;

принцип цільового використання бюджетних коштів - кошти використовуються тільки на цілі, визначені бюджетними призначеннями;

принцип справедливості і неупередженості - бюджетна система України будується на засадах справедливості і неупередженого розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами;

принцип публічності та прозорості - Державний бюджет України та місцеві бюджети затверджуються, а рішення щодо звіту про їх виконання приймаються відповідно Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим та відповідними радами;

принцип відповідальності учасників бюджетного процесу - кожен учасник бюджетного процесу несе відповідальність за свої дії або бездіяльність на кожній стадії бюджетного процесу.

З вищенаведеного видно, що Бюджетний кодекс України передбачає поєднання принципів єдності й самостійності. На думку деяких вітчизняних фахівців у галузі фінансів це є неприпустимим. Аргументується це тим, що принцип єдності на практиці не реалізується, оскільки єдиний зведений бюджет на жодному рівні не складається. Самостійність же проголошується суто декларативно, оскільки реальної законодавчої бази для неї немає.

РОЗДІЛ 3. Досвід зарубіжних країн щодо побудови бюджетної системи

Бюджетний кодекс Російської Федерації (БК РФ) визначає бюджет як "форму утворення й витрати фонду коштів , призначених для фінансового забезпечення завдань і функцій держави й місцевого самоврядування".

Бюджетна система РФ - це заснована на економічних відносинах і державному устрої РФ, регульована нормами права сукупність федерального бюджету, бюджетів суб'єктів РФ, місцевих бюджетів і бюджетів державних позабюджетних фондів. Бюджетним обладнанням називають принципи організації й побудови бюджетної системи, а також взаємозв'язок між окремими її ланками. Бюджетна система РФ, відповідно до Бюджетного кодексу РФ, містить у собі три рівні: федеральний бюджет і бюджети державних позабюджетних фондів; бюджети суб'єктів РФ і бюджети територіальних державних позабюджетних фондів; місцеві бюджети. Перший і другий рівні бюджетної системи, відповідно до Бюджетного Кодексу, тлумачаться досить широко, тобто містять у собі крім безпосередньо державного бюджету бюджети державних позабюджетних фондів. Сукупність бюджету відповідної до території з бюджетами державних позабюджетних фондів прийнято називати бюджетом розширеного уряду. Бюджетним кодексом РФ регламентуються наступні принципи, відповідно до яких будується й розвивається бюджетна система РФ:

1. Принцип єдності бюджетної системи

2. Принцип розмежування доходів і витрат між рівнями бюджетної системи.

3. Принцип самостійності бюджетів

4. Принцип повноти відбиття доходів і витрат бюджетів, бюджетів державних позабюджетних фондів

5. Принцип збалансованості бюджету

6. Принцип ефективності й ощадливості використання бюджетних коштів

7. Принцип загального (сукупного) покриття витрат

8. Принцип гласності

9. Принцип вірогідності бюджету

10. Принцип адресности й цільового характеру бюджетних коштів.

ФРН

Фінансова система ФРН - це сукупність фінансових відносин, існуючих у рамках даної суспільно-економічної формації; у вузькому змісті - система фінансових установ держави.

Фінансова система ФРН включає федеральний бюджет, бюджети 16 земель, громад, спеціальні урядові й позабюджетні фонди, фінанси Федеральної залізної дороги (Бундесбан) і Федеральної пошти (Бундеспост), державних підприємств, органів соціального страхування, федерального відомства по праці. Уся країна розбита на фінансові округи.

Сполучною ланкою між бюджетом федерації й бюджетами земель є вищі фінансові дирекції. Вони поєднують кілька фінансових округів.

Формально всі ланки бюджетної системи автономні, тобто самостійно становлять бюджет, стягуют податки, збори, витрачають кошти на виконання функцій, що підпадають під них юрисдикцію.

Бюджетний процес і фінансовий контроль

Бюджет виступає головною ланкою фінансової системи ФРН, його структура й бюджетний процес відповідають федеративному характеру державного ладу. У держбюджет включаються доходи й витрати трьох рівнів адміністративного керування - федерації (центральний бюджет), земель (регіональні бюджети), і громад (місцеві бюджети). Зведений (консолідований) держбюджет виходить шляхом додавання доходів і витрат бюджетів усіх трьох рівнів за винятком міжбюджетних трансфертів (субсидій, дотацій). З 1974 р. у держбюджет включаються засоби фонду соціального страхування й соціального забезпечення.


Висновки

Бюджет є формою планомірного накопичення і використання коштів для забезпечення функцій, здійснюваних органами державної влади, регіонального та місцевого самоврядування.

Бюджет є важливим економічним важелем держави, через який забезпечується контроль за станом виробництва в цілому.

Структура бюджетної системи України визначається її Конституцією. В ній та в Законі про бюджетні права закріплюються права держави та місцевих органів влади і управління на затвердження своїх бюджетів, на диференціювання доходів і видатків між різними ланками бюджетної системи, порядок їх складання, розгляду та затвердження.

Під бюджетним устроєм розуміють організацію і принципи побудови бюджетної системи, її структуру, взаємозв’язок між її окремими ланками. Бюджетний устрій України визначається закріпленим Конституцією України державним ладом України та її адміністративно-територіальним поділом.

Державний бюджет України, республіканський бюджет Автономно Республіки Крим та місцеві бюджети утворюють бюджетну систему. Сукупність усіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи України, складає зведений бюджет, який використовується для аналізу і визначення засад державного регулювання економічним і соціальним розвитком України.

Головним ланцюгом бюджетної системи України є Державний бюджет, з якого фінансуються заходи загальнодержавного значення в галузі господарського, культурного будівництва, оборони держави, утримання органів державної влади і управління. Через Державний бюджет провадиться перерозподіл частини загальнодержавних доходів між Автономною Республікою Крим та областями у вигляді субвенцій, субсидій та дотацій з метою економічного вирівнювання регіонів.

Використані джерела:

1. Бюджетний кодекс України

2. Конституція України.

3. Бюджетна політика та боргова стратегія України у 2003 році / [Буковинський С.А., Вахненко Т.П., Кораблін С.О. та ін.]; НАН України. Ін-т екон. прогнозування; За ред. І.О.Луніної. — К., 2002. — 95 с.

4. Василик О.Д. Державні фінанси України: Навч. посібник. – К.: Вища шк., 2000р. – 383 с.

5. В.Д.Базилевич, Л.О.Баластрик. Державні фінанси. Навч.посібник/ За заг.ред.Базилевича В.Д. – К.: Атіка, 2002 р. – 368 с.

6. Фінансова компанія. Журнали України / Львівська обл. / м. Львів