Смекни!
smekni.com

Кавказький регіон Формування системи ГУАМ (стр. 2 из 2)

Багато проблем виникає у зв'язку з існуючим на кордоні осередком напруженості - велика кількість погано контрольованої зброї створює умови для її проникнення на територію України, можлива поява біженців, велика міграція населення і т.п. У Придністров'ї мешкає понад 300 тисяч етнічних українців. Вони потребують підтримки й особливої уваги з боку Української держави.

Формування ГУАМ при відносному лідерстві України і підтримці інших країн, які розуміють всі переваги і вигоди створення регіональних угруповань, заснованих на принципах рівності і взаємної підтримки, є ознакою початку нових надзвичайно важливих інтеграційних процесів на терені колишнього СРСР.

З метою реалізації інтересів країн ГУАМ у галузі безпеки доцільно працювати над створенням спільних миротворчих формувань, а також вийти з ініціативою щодо проведення спільних навчань у рамках програми НАТО "Партнерство заради миру".

Україні доцільно активізувати процеси багаторівневого субрегіонального співробітництва в межах ГУАМ, зокрема в ключових питаннях транспортування енергоносіїв та розбудови транскавказьких шляхів сполучення. Подальша політика безпеки України в межах ГУАМ має бути спрямована на розширення української присутності в цьому регіоні, однак лише за умов стійкої підтримки міжнародних організацій (ООН, ОБСЄ та інших).

Україна та Вірменія. Із зрозумілих причин Вірменія залишається поза межами блоку ГУАМ: проросійські орієнтації, карабахська проблема тощо. Першочерговим завданням для Вірменії є вирішення проблем, пов'язаних з ліквідацією наслідків карабахського конфлікту, зупинкою виробництва та майже повною економічною блокадою, що було надзвичайно болісно для Вірменії. Тому вона не випадково робить ставку на ЧЕС. Тим більше, що чорноморське співробітницт во надає можливість збалансувати інтереси в регіоні. Вірменія має і свої зовнішньоекономічні інтереси. Вони пов'язані з розвитком експортноорієнтованих галузей промисловості, у першу чергу легкої, хімічної, електронної та сільського господарства.

Окрім курсу на стратегічне партнерство з РФ, вірменське керівництво розвиває відносини з Іраном і Туркменистаном, утворюючи політичну групу, що відіграє дедалі більшу роль у Закавказькому та Каспійському процесах, оскільки тим чи іншим чином виступає як альтернатива впливу Туреччини в регіоні.

Відбувся офіційний візит Президента України до цієї держави. Після інтенсивних переговорів було підписано Договір про дружбу та співробітництво між обома країнами і низку угод. Серед них - про культурне співробітництво, про уникнення подвійного оподаткуван ня, в галузі стандартизації, метрології та сертифікації, про атестацію наукових і педагогічних кадрів, про співробітництво в галузі охорони здоров'я, а також протокол консультацій між МЗС обох країн.