Смекни!
smekni.com

Рентабельність та шляхи її підвищення на підприємствах (стр. 3 из 8)

Отже, показники рентабельності можна об’єднати в кілька груп:

1. Показники, що характеризують рентабельність продаж.

2. Показники, що характеризують рентабельність діяльності.

3. Показники, що характеризують рентабельність ресурсів.

РОЗДІЛ 2

ОЦІНКА ТА АНАЛІЗ ПОКАЗНИКІВ РЕНТАБЕЛЬНОСТІ НА ПІДПРИЄМСТВА

2.1. Показники рентабельності діяльності підприємства

Прибуток як економічна категорія відображає частину додаткової вартості, створеної у реальному секторі економіки він є формою прояву вартості додаткового продукту.

На рівні підприємства прибутком вважається частина чистого доходу, що обраховується як різниця між чистим доходом, отриманим від продажу продукції (активів), обчисленої за відпускними цінами виробника без податку на додану вартість і акцизного збору, та витратами на її виробництво і реалізацію (залишковою вартістю активів).

Незважаючи на те, що прибуток характеризує економічний ефект, отриманий в результаті діяльності підприємства, всі аспекти проведення його виробничої і господарської роботи за допомогою прибутку оцінити неможливо. Тому при аналізі виробничо-господарської та фінансової діяльності підприємства застосовують систему відносних показників рентабельності.

Рентабельність продукції розраховується як відношення операційного прибутку від реалізації (робіт, послуг) до витрат на її виробництво та збут і характеризує прибутковість господарської діяльності підприємства від основної діяльності.

Рентабельність продукції (Рпродукції) визначається так:

Операційний прибуток (ф. №2, р.100)

Рпродукції= ――――――――――――――――――――― х100% (1.1)

Виробнича собівартість + адміністративні витрати +

+ витрати на збут

(ф. №2, р.280+070+080+090)

Рентабельність продукції визначається на всю продану продукцію і за окремими її видами.

Рентабельність продукції можна обчислити також як відношення прибутку до обсягу реалізованої продукції. Саме в такому вигляді цей показник використовують в зарубіжній практиці.

У фінансово-економічному аналізі досить широкого застосування набув показник рентабельності продукції, який визначається так:

Чистий прибуток (ф. №2, р.220)

Рпродукції = ――――――――――――――――――――― х 100% (1.2)

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції

(ф. №2, р.035)

Він показує, скільки припадає чистого прибутку на одну гривню реалізованої продукції. Тобто цей показник характеризує доходність від реалізованої продукції.

Рентабельність реалізованої продукції за прибутком від реалізації визначається за формулою:

Прибуток від реалізації

(Ф. №2, р.050 - р.070 - р.080)

RQ = х 100% (1.3)

Виручка (Ф. №2, р. 035)

Ця формула показує, скільки прибутку від реалізації припадає на одиницю виручки від реалізації продукції.

Рентабельність реалізованої продукції за прибутком від операційної діяльності визначається наступним чином:

Прибуток від операційної діяльності

(Ф. №2, р. 100)

RРП = х 100% (1.4)

Виручка (Ф. №2, р. 035)

Ця формула показує, скільки припадає прибутку від операційної діяльності на одиницю виручки [9, С.132-133].

В багатономенклатурному виробництві поряд з рентабельністю всієї продукції обчислюють також рентабельність окремих її видів, яка визначається за формулою:

Ці – Сі

Рі = ――――― х 100%, де (1.5)

Сі

Рі – рентабельність одного виробу;

Ці, Сі – відповідно ціна і повна собівартість і-го виробу.

Отже, рентабельність продукції характеризує ефективність витрат на її виробництво і збут.

Також важливе значення мають показники рентабельності інвестованих ресурсів (капіталу). Вони обчислюються в кількох модифікаціях:

─ рентабельність активів;

─ рентабельність власного капіталу;

─ рентабельність акціонерного капіталу.

Рентабельність активів відображає розмір чистого прибутку в одній гривні активів. Цей показник розраховується як відношення чистого прибутку до вартості всіх активів підприємства. Коефіцієнт рентабельності активів характеризує ефективність використання активів підприємства.

Чистий прибуток (ф. №2, р.220)

Рентабельність активів = ―――――――――――――― х 100% (1.6)

Середня вартість активів

(ф.№2(р.280п+р.280к.):2

Обчислюючи цей показник враховують наступне: якщо підприємство здійснює різні види діяльності (за її диверсифікації), то в цьому випадку поряд із рентабельністю всіх активів визначають рентабельність за окремими видами діяльності (наприклад, рентабельність виробництва, сервісного обслуговування, комерційної діяльності тощо). Для позначення коефіцієнта рентабельності активів використовується також спеціальна англомовна абревіатура ROA – “Return on Assets”.

Рентабельність власного капіталу розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до середньорічної вартості власного капіталу і характеризує ефективність вкладення коштів до даного підприємства.

Рентабельність Чистий прибуток (ф. №2, р. 220)

власного = ――――――――――――――― х 100% (1.7)

капіталу Середня вартість капіталу

(ф. №1 (р. 380п + 380к.):2)

Цей показник має загальноприйняту абревіатуру ROE від англійської назви “Return on Equity”.

Власний капітал – це є інвестиції засновників у бізнес. Однак інвестиції засновників (акціонерів) не обмежуються внесками до статутного фонду чи придбанням акцій. Весь власний капітал підприємства – це кошти, зароблені у процесі діяльності завдяки початковим інвестиціям. Отже, власний капітал підприємства є законною власністю тих осіб, які цим підприємством володіють. Середня арифметична величина між підсумками статей власного капіталу на початок і кінець звітного періоду дасть середній власний капітал підприємства порівнюючи чистий прибуток з цією величиною, визначаємо рентабельність власного капіталу підприємства. Для того, щоб визначити рентабельність інвестицій у майбутній проект, очікуваний від його здібностей прибуток порівнюють з величиною виділених для цієї справи коштів.

Рентабельність акціонерного капіталу (Рак) свідчить про верхню межу дивідендів на акції і показує, скільки чистого прибутку припадає на одиницю статутного капіталу.

Чистий прибуток

Рак = ――――――――――――――――――――― х 100% (1.8)

Статутний капітал (ф. №1, (р. 300п. + р. 300к.):2)

Статутний капітал – це номінальна вартість проданих акцій. Також показник рентабельності акціонерного капіталу можна обчислити як рентабельність акціонерного капіталу від звичайних акцій. Тоді з прибутку віднімають фінансові дивіденди на привілейовані акції, а зі статутного капіталу – номінальну вартість цих акцій.

Також на підприємствах розраховують коефіцієнт рентабельності оборотного і основного капіталу. Вони обчислюються наступним чином:

Чистий прибуток

Роб. = ―――――――――――――――― х 100% (1.9)

(Обігові кошти на початку року +

+ Обігові кошти на кінець року):2

Чистий прибуток

Рос. = ―――――――――――――――― х 100% (1.10)

Середня вартість основного капіталу

Суть коефіцієнта рентабельності капіталу, що використовується, (або рентабельності чистих активів) полягає в аналізі ефективності використання капіталу компанії. Під капіталом тут мається на увазі зазначена в бізнесі сума власного капіталу і довгострокових зобов’язань. Ця величина може бути отримана шляхом віднімання із суми активів величини короткострокової заборгованості.

Розрахунок цього коефіцієнту проводиться за формулою[19, С.53]:

Чистий прибуток

Рча = ――――――――― х 100% , де (1.11)

Чисті активи

Активи на початок року + Активи на кінець року – Поточні зобов’язання на початок року – Поточні зобов’язання на кінець року

Чисті активи = ―――――――――――――――――――――― (1.12)

2

Використовуючи деякі вищезгадані показники рентабельності капіталу, можна розрахувати інтегральний показник рентабельності (доходність) власного капіталу через виробничу ефективність, ефективність використання активів і фінансовий важіль. Таке вираження рентабельності власного капіталу називають рівнянням Дюпона (від назви корпорації Du Pont).

За рівнянням Дюпона рентабельність власного капіталу залежить від показників:

· виробничої ефективності – вимірюється рентабельністю продажу (Чистий прибуток / Обсяг продажу);

· ефективності використання активів – вимірюється оборотністю активів (Обсяг продажу / Вартість активів);

· фінансового важеля або питомої ваги позичених коштів у капіталі – вимірюється коефіцієнтом власного капіталу (Активи / Вартість власного капіталу). Різниця між рентабельністю активів і рентабельністю власного капіталу відображає використання фінансування за рахунок позичених коштів або фінансового важеля.

Рентабельність власного капіталу за рівнянням Дюпона (РВКд) розраховують так (одна із різновидностей формули) [7, С. 47]:

Чистий Обсяг Вартість

прибуток продажу активів

РВКд = ―――― х ―――― х ―――― х 100% (1.13)

Обсяг Вартість Вартість

продажу активів власного

капіталу

Коефіцієнт рентабельності діяльності розраховується як відношення чистого прибутку підприємства до чистого доходу (виручки) від реалізації продукції (робіт, послуг) і характеризує ефективність господарської діяльності підприємства.