Смекни!
smekni.com

Магнітне поле Землі. Сутність геологічних процесів (стр. 4 из 4)

Виробничі відходи щодо цього незрівнянно більш стійкі й перспективні.

Відходи металургійної промисловості та інших алогічних виробництв, зазначені в табл. звичайно можуть служити гарною основою, якщо насип досить ущільнена, що повинне бути встановлене під час досліджень. Варто підкреслити, що наявність великих порожнеч у насипі (наприклад, у металургійних відходах, спечені шлаки й т.д.) небезпечно. Для рішення питання про можливості використання насипу як основ для будинків і споруджень необхідно ретельно досліджувати насипну товщу. Вивчення насипу має сенс, якщо її потужність набагато перевищує нормальну глибину закладення фундаментів.

Насипні ґрунти - техногенні ґрунти, переміщення й укладання яких здійснюються з використанням транспортних засобів, вибуху.

Намивні ґрунти - техногенні ґрунти, переміщення й укладання яких здійснюються за допомогою засобів гідромеханізації.

Побутові відходи - тверді відходи, утворені в результаті побутової діяльності людини.

Промислові відходи - тверді відходи виробництва, отримані в результаті хімічних і термічних перетворень матеріалів природного походження.

Шлаки - продукти хімічних і термічних перетворень гірських порід, що утворяться при спалюванні.

Шлами - високодисперсні матеріали, що утворяться в гірничому, хімічному й деяких інших видах виробництва. Золи - продукт спалювання твердого палива.

Золошлаки - продукти комплексного термічного перетворення гірських порід і спалювання твердого палива.

Техногенні ґрунти - природні ґрунти, змінені й переміщені в результаті виробничої й господарської діяльності людини, і антропогенні утворення.

Антропогенні утворення - тверді відходи виробничої й господарської діяльності людини, у результаті якої відбулася корінна зміна состава, структури й текстури природної мінеральної або органічної сировини.

Тема 9. Що таке "Діючий шар"? Зміни "діючого шару" від виду ґрунту, географічного положення і кліматичних умов.

Діючий шар - це шар ґрунтів, тепловий стан і вологовміст якого випробовують річні коливання під впливом припливу й віддачі тепла й вологи на земній поверхні. Земна поверхня, інакше називана діючою поверхнею, є верхньою границею діючого шару. За нижню границю діючого шару приймається той рівень, на якому як температуpa, так і вологовміст практично не випробовують змін протягом цілого року. У тепла, що переходить нагору й униз через верх, границю діючого шару,є однієї зі складових теплового балансу земної поверхні. Вертикальні потоки вологи через верх, поверхню діючого шару (усмоктування й випар) визначають величину однієї зі складових водного балансу земної поверхні. Як складова водного балансу певної території враховуються також горизонтальні потоки вологи усередині діючого шару. (ґрунтовий стік).

Діючий шар це:

верхній шар земної кори, що піддається періодичному відтаюванню й промерзанню.

це шар ґрунту або що щорічно промерзає та протаює на деяку глибину від поверхні, залежно від географічної широти, експозиції схилів що складаються з рослинного й сніжного покриву та інших умов.

у метеорології - це шар ґрунту, що випробовує сезонні й добові коливання температури. У геокріології - поєднує поняття сезонноталий слой (в області поширення багатолітніх мерзлих порід) і сезонномерзлий слой (поза цією областю).

Зміни "діючого шару": збільшення обсягу вологих ґрунтів, що промерзають, і пухких гірських порід внаслідок кристалізації в них води (утворюючої крижані прошарки, лінзи й т.д.) і розпушення мінеральних часток. Спостерігається в областях поширення сезонно - і багатолітньо-мерзлих порід. Тут викликає нерівномірне підняття товщ, що промерзають; неоднакова величина підняття пояснюється розходженнями в умовах промерзання, составі порід, їхньої вологості, щільності й т.д. Найбільш піддані глинисті породи, оскільки їх морозне пучення залежить не тільки від власної вологості, але й від міграційної вологи, що надходить у ґрунт, що промерзає, із суміжних немерзлих зон. Напруги, що виникають у ґрунтах при морозному пученню, здатні викликати розрив кореневої системи рослин, деформації й зсуви споруджень і т.п. Для попередження несприятливих наслідків М. п. проводять меліоративні роботи, обробляють ґрунт речовинами, що змінюють його фізико-хімічні властивості; застосовують спеціальні будівельні конструкції.

Тема 10. Чи можна буріння повністю або частково замінити зондуванням? Відповідь поясніть.

Бурові свердловини на вишукуваннях проходяться для вивчення геологічного розрізу, відбору зразків ґрунту з метою визначення його складу, стану та фізико-механічних властивостей.

Завдання, що вирішуються за допомогою буріння, визначають ряд специфічних вимог до цього процесу. Ці вимоги істотно відрізняються від пошуків та розвідки корисних копалин, вивчення і освоєння підземних вод.

Зіставляючи геолого та інженерно-геологічне буріння, необхідно зазначити, що технічна база для них спільна. Однак, маючи в своєму розпорядженні загальною технічною базою, інженерно-геологічне та геологорозвідувальне буріння переслідують різні цілі і вирішують різні завдання. Ці відмінності зводяться до наступного.

Об'єктом інженерно-геологічного буріння є верхня частина земної кори, що знаходиться в зоні взаємодії з інженерними спорудами, для проектування яких і здійснюється це буріння. Середня глибина інженерно-геологічних свердловин складає 10-15 метрів. При геологорозвідувальному бурінні середня глибина свердловин на порядок вище. Тому основний обсяг інженерно-геологічного буріння здійснюється в нескельних ґрунтах, геологорозвідувального - в скельних.

Зразки (керн), добуті в процесі геологорозвідувального буріння, вивчаються в основному з точки зору їх складу, при інженерно-геологічному бурінні в рівній мірі є важливим складу піднятих зразків, їх стан і властивості.

Перераховані особливості пред'являють до технології буріння інженерно - геологічних свердловин додаткові вимоги. У результаті інженерно - геологічного буріння для необхідності визначення показників складу, стану і властивостей масиву ґрунту визначає широке застосування грунтоносів для відбору монолітів, що зовсім не характерно для геологорозвідувального буріння. Порівняно невелика глибина при інженерно - геологічному дослідженні робить можливим застосування тут методів зондування, які принципово не відрізняються від буріння. При геологорозвідувальних роботах ці методи практично не застосовуються.

Основними вимогами до свердловин інженерно-геологічного призначення є:

1) одержання вичерпних відомостей про геологічну і гідрогеологічному будові досліджуваних територій,

2) одержання достатніх і достовірних даних про фізико-механічні властивості ґрунтів,

3) забезпечення можливості виробництва дослідних робіт з належною якістю як у процесі, так і після закінчення буріння.

До найбільш важливих особливостей інженерно-геологічних свердловин можуть бути віднесені наступні:

невелика глибина (визначається видом проектованого споруди і геологічними умовами);

незначне розходження в діаметрі свердловин; діаметр свердловин визначається тільки виглядом і характером випробування;

із свердловин здійснюється безперервний відбір керна, при цьому має забезпечуватися 100% -ий вихід керна;

із свердловин повинен здійснюється безперервний або поінтервальний відбір зразків (монолітів) ґрунту зі складанням, близьким до природного;

в свердловинах проводяться різні дослідні роботи, які за часом бувають більш тривалі, ніж сам процес буріння;

після завершення робіт в обов'язковому порядку повинен проводиться тампонаж свердловин з метою ліквідації штучних каналів і порожнин для циркуляції ґрунтових вод;

надзвичайна різноманітність умов буріння свердловин, розкиданість об'єктів вишукувань.

Це особливості є необхідними вихідними передумовами при розробці спеціалізованих технічних засобів, технологічних прийомів буріння та організації бурових робіт.

Статичне зондування є одним з найбільш ефективних методів дослідження ґрунтів в умовах їх природного залягання.

Відповідно до ГОСТ 20069 - 74 метод статичного зондування в поєднанні з іншими видами інженерно-геологічних досліджень (динамічне та ударно-вібраційний зондування) слід застосовувати для визначення:

інженерно-геологічних елементів (потужності, межі розповсюдження ґрунтів різного складу та стану);

однорідності ґрунтів за площею та глибиною;

глибини залягання покрівлі скельних і великоуламкових ґрунтів;

наближеної кількісної оцінки характеристик властивостей ґрунтів

(щільність, кут внутрішнього тертя, модуль деформації);

опору ґрунту під палею за її бічній поверхні;

ступеня ущільнення та зміцнення в часі штучно складених ґрунтів.

Зондування слід виконувати за програмою, яка складається відповідно до вимогам СНиП II-9-78 "Інженерні вишукування для будівництва. Основні положення".

Глибина зондування повинна бути, як правило, не менше 10 м. Вона може бути менше 10, але не менше 5 м при вишукуваннях під забудову порівняно легкими спорудами. Глибина зондування може також бути менше 10 м при близькому заляганні до поверхні корінних порід, а також твердих глинистих або щільних незв'язних ґрунтів високої несучої здатності. При цьому необхідно переконатися, що під конусом зонда знаходиться несучий шар достатньої потужності. Переконатися в цьому можна, пробуривши хоча б одну свердловину і заглубів її в щільний шар мінімум на три метри.

Статичне зондування здійснюється циклами, до складу яких входить:

рівномірний вдавленням зонда з періодичною - через 20 см - реєстрацією величин опору ґрунту вдавленням або безперервної автоматичної записом на діаграмні стрічках.

підняття штока домкрата у верхнє положення або нарощування наступної ланки штанг;

Випробування закінчується після досягнення конусом зонда заданої глибини або граничних зусиль на конус або на зонд в цілому.

Використана література

1. В.П. Ананьєв, В.И. Коробкин "Инженерная геология" "Высшая школа" Москва - 1973г.

2. А.Н. Давыдочкин "Основы геологии и петографии" "Будівельник" Киев 1966г.

3. Е.М. Сергеев "Инженерная геология" Издательство Московского Университета 1982г.

4. Н.В. Короновськи "Общая геология"

5. В.С. Мильничук "Общая геология" Москва "Недра" 1979г.