Смекни!
smekni.com

Організація та шляхи вдосконалення бухгалтерського обліку розрахунків з покупцями і замовниками (стр. 7 из 10)

- чи дата зарахування коштів від покупців на банківський рахунок платника податків в оплату товарів (робіт, послуг);

- чи дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) - дата фактичного надання робіт (послуг) платником податків.

Акредитивна форма розрахунків застосовується менше, ніж банківські перекази.

Для обліку акредитивів у Плані рахунків передбачений рахунок 31 "Рахунки в банках" (активний), субрахунок 314 "Інші рахунки в банку в іноземній валюті".

Акредитивна форма розрахунків може бути використана як при експорті, так і при імпорті (табл. 4.4).

Таблиця 4.4. Відображення записів з обліку міжнародних розрахунків за допомогою документарних акредитивів

Зміст операції Проводка
Дебет Кредит
1 Отримана виручка від покупця-нерезидента за експортовані раніше товарно-матеріальні цінності, виконані роботи (послуги) 312 362

Інкасо-операції, які здійснюють банки на підставі отриманих інструкцій з документами з метою: одержання акцепту та/чи платежу залежно від випадку, або видачі комерційних документів проти акцепту та/чи проти платежу залежно від випадку.

Тобто це доручення постачальника-експортера банку, що обслуговує його, одержати від покупця-імпортера платіж проти товарних документів з подальшим перерахуванням сум платежу постачальнику-експортеру.

У міжнародній практиці застосовують два види інкасо (рис. 4.4).

У зовнішньоекономічній діяльності застосовують документарне інкасо, що, залежно від виду операції, може бути експортним і імпортним (рис. 4.5.).

Облік операцій з використанням документарного інкасо немає специфічних особливостей, тому для відображення таких операцій можна використовувати схему фінансового обліку банківських переказів .

Вексель - цінний папір, що підтверджує безумовне грошове зобов'язання векселедавця оплатити до настання обговореного терміну суму коштів власнику векселя (векселетримачеві). Векселі мають право виписувати тільки для розрахунків по вже існуючих боргах. Чинне законодавство України дозволяє використовувати векселі при здійсненні розрахунків між резидентами і нерезидентами за вже поставлені товари (роботи, послуги) і за умови, що вексельна форма розрахунків передбачена в договорі.

В зовнішньоекономічній діяльності підприємства можуть використовувати два види векселів , виписаних як у національній, так і в іноземній валюті згідно валютного законодавства України.

Векселі виписують на бланках з відповідним ступенем захисту від підробок. Форму і порядок виготовлення таких бланків затверджує Державна комісія по цінних паперах і фондовому ринку за погодженням із НБУ з урахуванням норм Уніфікованого закону. На початковому етапі господарської операції бланки таких векселів повинні бути придбані векселедавцем в установі банку.


Таблиця 4.5. Відображення в обліку записів з придбання і використання бланків векселів (на підприємстві ПП «Джоні» не використовуються)

Зміст операції Проводка
Дебет Кредит
1 Сплачений державний збір за бланки векселів 642 311
2 Нарахований державний збір за бланки векселів 949 642
3 Перераховані банківській установі кошти за вексельні бланки 371 311
4 Оприбутковані бланки 949 371
5 Врахована сума податкового кредиту 641 371
6 Списані бланки векселів у період їхнього заповнення 08

При експорті вексель виписує нерезидент. Термін його дії обмежений. Відповідно до законодавства України термін зарахування виручки в іноземній валюті на рахунок резидента-експортера неповинний перевищувати 90 календарних днів з дати митного оформлення цінностей або дати підписання акта про виконання робіт (послуг).

Резидент враховує отримані векселі на рахунку 34 "Короткострокові векселі отримані" (активний), субрахунок 342 "Короткострокові векселі, отримані в іноземній валюті" (табл. 4.6).

Таблиця 4.6. Відображення на бухгалтерських рахунках операцій із простими векселями при експорті

Зміст операції Проводка
Дебет Кредит
1 Отриманий вексель за експорт товарно-матеріальних цінностей, робіт, послуг 342 362
08 -
2 Пред'явлення векселя до оплати - -
3 Погашення (оплата) векселя 312 342
4 Вручення векселя з розпискою про одержання коштів 08
5

Відображення позитивної курсової різниці у

зв'язку з перерахуванням номінальної вартості векселя

342 714

Відображення негативної курсової різниці у

зв'язку з перерахуванням номінальної вартості векселя

945 342

6

Нарахування відсотків за використання векселя 373 732
7 Нарахований ПДВ від суми відсотків 732 641
8 Отримані відсотки за використання векселя 312 377
9

Відображення позитивної курсової різниці у

зв'язку з перерахуванням відсотків за векселем на дату їхнього виникнення і на дату погашення

373 744

Відображення негативної курсової різниці у

зв'язку з перерахуванням відсотків за векселем на дату їхнього виникнення і на дату погашення

974 373

При розрахунках по операціях зовнішньоекономічної діяльності можуть бути використані безвідсоткові векселі, загальна схема обліку яких представлена в табл. 4.7.

Як при експорті, так і при імпорті можуть бути використані також переказні векселі (тратти). Однак одержання резидентом іноземної валюти за векселем, виставленим іншим резидентом на користь нерезидента, можливо тільки при одержанні індивідуальної ліцензії НБУ.

Таблиця 4.7. Відображення на бухгалтерських рахунках операцій із простими безвідсотковими векселями при експорті

Зміст операції Проводка
Дебет Кредит
1 Отриманий вексель за експорт товарно-матеріальних цінностей, робіт, послуг
• На суму реалізації 342 362
• На різницю між номінальною вартістю векселя і сумою реалізації 342 69
• На номінальну вартість векселя 08
2 Пред'явлення векселя до оплати -
3 Погашення (оплата) векселя 312 342
4

Відображення різниці між номінальною вартістю

векселя і сумою реалізації у складі доходів звітного періоду

69 732

5

Нарахований ПДВ від різниці між номінальною вартістю векселя і сумою реалізації 732 641
6 Вручення векселя з розпискою про одержання коштів 08
7

Відображення позитивної курсової різниці у

зв'язку з перерахуванням номінальної вартості векселя

342 714

Відображення негативної курсової різниці у зв'язку

з перерахуванням номінальної вартості векселя

945 342

У разі коли платник податку здійснює операції з поставки товарів (послуг), під забезпечення боргових зобов'язань покупця, надане такому платнику податку у формі простого або переказного векселя, випущених таким покупцем або третьою особою, базою оподаткування є договірна вартість таких товарів (послуг), але не нижче за звичайні ціни без врахування дисконтів або інших знижок з номіналу такого векселя, а за процентними векселями – договірна вартість таких товарів (послуг), але не нижче за звичайні ціни, збільшена на суму процентів, нарахованих або таких, що мають бути нараховані на суму номіналу такого векселя.

У разі коли платник податку здійснює за згодою векселетримача зустрічну поставку товарів (послуг) замість грошового погашення суми боргу, зазначеного у векселі, базою оподаткування є договірна вартість таких товарів (послуг), але не нижче за звичайні ціни без врахування дисконтів або інших знижок з номіналу такого векселя, а за процентними векселями – договірна вартість таких товарів (послуг), але не нижче за звичайні ціни, збільшена на суму процентів, нарахованих або таких, що мають бути нараховані на суму номіналу такого векселя.

На підприємстві ПП «Джоні» при експортно-імпортних розрахунках використовуються лише звичайні банківські платежі. Проводки, які проводяться на підприємстві від типових не відрізняються.

Управлінський облік розрахунків з покупцями й замовниками ґрунтується на тих самих документах, що й облік реалізації продукції, робіт, послуг. Зокрема, на основі даних товарно-транспортних накладних чи накладних або приймальних квитанцій (актів про виконані роботи, надані послуги) відображається заборгованість покупців чи замовників перед підприємством (рис. 4.7.).