Смекни!
smekni.com

Эластичность спроса (стр. 3 из 3)


Висновок

Аналіз пропозиції та попиту є базовим інструментом мікроекономіки. На ринках з вільною конкуренцією криві пропозиції та попиту інформують нас, який опсяг товару виробляють фірми і яким буде споживчий попит як функції ціни.

Еластичність показує чутливість пропозиції та попиту до змін у ціні, доходах чи в інших величинах. Наприклад: еластичність попиту за ціною визначає процентну зміну в кількості попиту, що виникає в наслідок зростання ціни на 1%. Для еластичності характерні часові рамки, як і для більшості товарів важливо розрізняти тривалу і нетривалу еластичність.

Якщо ми можемо розрахувати, принаймі наближено, рівняння кривих пропозиції та попиту для певного ринку ми можемо визначити ціну рівноваги ринку, прирівнюючи прпозицію до попиту. Крім токо, якщо ми знаємо ступінь залежності пропозиції та попиту від інших економічних змінних, таких як доход чи ціна на інші товари, ми можемо визначити, як змінюються ціна та кількість рівноваги у міру змін інших величин.Це є засобом аналізу і прогнозування динаміки ринку.

Звичайно числові розрахунки можна часто виконувати, узгоджуючи криві пропозиції та попиту із показниками ціни та кількості та з оцінками еластичності.Для багатьох ринків такі оцінки здобути неважко, а прості “чорнові” розрахунки можуть допомогти зрозуміти характеристики і динаміку ринку.

Список використаної літератури

1. Макконел К.Р., Брю С.Л. Аналітична економія: принципи, проблеми і політика..- Львів, 1997,1999. Ч. 2. Мікроекономіка ст. 151-153

2. Піндайк Р.С., Рубінфелд Д.Л. Мікроекономіка /Пер. З англ. – К.:Основа 1996. розділ 2 ст.33-48

3. Ястремський О.І., Гриценко О.Г. Основи мікроекономіки /Підручник-К.: Товариство “Знання”, КОО, 1998.

4. Долан З.Дж., Ліндсей Д.Е. Ринок микроэкономическая модэль /Пер. с англ. – СПб., 1992.

5. Кэмпбелл Р. Макконнелл, Сэенли Л. Брю "Экономикс" т.2 часть 5, гл 22, стр. 28-29.