Смекни!
smekni.com

Аналіз та прогнозування ринку дорогоцінних металів (стр. 9 из 12)

У 2005 -2006 роках на ринку можна ідентифікувати хвилі 3 – 4 місячної довжини циклу максимумів курсів при загальному «бічному» тренді, тобто ринок золота перейшов в нову фазу свого розвитку.


Рис.3.1- Аналіз циклічності цін на ринку золота у 2002 - 2007 році (ціна унції золота в доларах США – середньомісячний фіксінг Лондонської біржі)

Аналіз хвиль Эліота по Методу Глена Нілі одержав популярність самого складного і всеосяжного методу хвильового аналізу фінансових ринків із усіх, коли-небудь, винайдених. Як наслідок, досить важко знайти аналітичні матеріали, складені по методу Нілі у вільному доступі.

Представлений хвильовий аналіз не може розглядатися як конкретні інструкції або рекомендацій, носить винятково дослідницький характер, і не може бути витлумачений як керівництво до дії.

На графіках рис.3.2 – 3.3 наведена технологія волнового аналізу, виконаного на базі графіків курсів торгів євро – долар США у квітні 2007 року.

На 4-х часовому графіці пари, представлена нова версія розмітки хвилі [v] Термінального Імпульсу вхідного до складу хвилі [C] Плоскої Корекції, як друга і остання корекційна фігура більшого порядку Складної Корекції.

Події минулого тижня не підтвердили розмітки хвилі (с), але так само на тлі виниклих побоювань правильності інтерпретації не було рекомендоване планування покупок через ризик альтернативного хвильового розвитку з більш раннім завершенням хвилі хвилі[v] Термінального Імпульсу. Так само був згаданий варіант можливого розвитку структури хвилі [V] на користь екзотики Diametric Formations (NeoWave), варіант якої і представлений у дійсній розмітці, як основної версії поточного хвильового розвитку. Прийнята екзотика розвитку Діаметрика для логічного підтвердження завершення фігури або її близького завершення внесла і деякий елемент relativity в інтерпретації останньої фігури Діаметрика.

Отже по порядку:

- Діаметрик. За твердженням Глена Нілі відмітна риса Діаметрика – це схожість кожного хвильового сегмента за часом і складністю один з одним . У Плоских і Зиґзаґах час і складність сильно відрізняється між хвилями a, b, c. У Трикутниках менше, у Діаметриках тимчасова схожість (не різниця) – це норма. Далі, як мірний стандарт я взята хвиля (D), при цьому був отриманий практик-но точний збіг тривалості хвиль (B), (З), і (F) із хвилею (D), потім близька тривалість хвилі (А) і подвійна тривалість хвилі (Е). Складність як видно з графіка ідентична у всіх складових сегментах Діаметрика, крім його останнього сегмента (G), що власне і не дивно, приймаючи в розрахунок завершення достатнє великої фігури від березня місяця 2006 року.

- Остання фігура, сегмент (G), підкоряючи правилам розвитку Рухливого Трикутника і маючи у своєму складі елементи послідовних трійок, як цілком логічної передумови перед сильним падінням, проте, не утворює характерного в цих випадках каналу, що позичається. З огляду на специфіку побудови Нейтральних Трикутників, як проміжної ланки між Сужуючимися Трикутниками, Логічно припустити, що Нейтральні Трикутники не можуть у своїй класицікації бути обмеженими одним стандартним видом, а мати деякі особливості, цілком природно властиві, як Сужуючимся каналам, так і Трикутникам, що розширюються. У представленому варіанті виявлений Нейтральний Трикутник з дотриманням усіх правил у відношенні цієї структури, але з елементом Рухливого Трикутника по відмітних ознаках експансії в хвилях (У) і (D). Особливістю Нейтрального Трикутника, крім сили хвилі (З) є так само тимчасова схожість складових його сегментів. Як мірний стандарт була прийнята хвиля (У), як сама трендова фігура для такого типу Трикутників. У результаті в хвилі (А) отримане близьке тимчасове співвідношення в 38,2%, для хвилі (З) це співвідношення склало 61,8%. Дотримуючи основній логіці Рухливого і Нейтрального Три кутників цілком природно очікувати, що хвиля (Е) не може перевищити 61,8% відновлення стосовно хвилі (D), але і не може бути менш 38,2% . За часом коректування до рівнів 1,3390-1,3440 може бути близька до тривалості хвилі (А), але може мати так само якісь співвідношення до хвилі (D) або бути навіть більш тривалої стосовно цього сегмента.

Резюмуючи вищенаведені спостереження, логічне планування довгострокових продажів не вище діапазону 1,3390-1,3440 з мінімальними рівнями курсу євро відносно курсу долара США 1,294-1,3060


Графік розмітки:

Рис.3.2. – Графік розмітки вовнового аналізу графіку курсу євро по відношенню до курсу долара США у квітні 2007 року

Рис.3.3. – Робочий графік волового аналізу графіку курсу євро по відношенню до курсу долара США у квітні 2007 року

3.2 Дослідження кореляції ринку дорогоцінних металів з іншими ринками

Як показав аналіз 1 розділу – обсяг пропозиції на ринку дорогоцінних металів обумовлений стримуванням за рахунок природної рідкісності дорогоцінних металів та неможливості підняти його добуток згідно з ростом цін на ринку. Таким чином, при ажіотажному рості попиту у 2005 – 2007 роках ринок відповідає тільки ажіотажним ростом ціни. Оскільки технічний аналіз ринку золота з кінця 2005 року не може дати пояснення ажіотажному росту попиту на золото, доцільно впровадити для пояснення елементи фундаментального аналізу, тобто виявити кореляційний зв’язок з зовнішніми факторами впливу на попит на ринку золота, якими є:

- зміни в політиці розрахунків за енергоносії на Ближньому Сході з переходом накопичення розрахункових доларів США на золото;

- зміни в політиці національних банків країн світу по підвищенню частки дорогоцінних металів в золотовалютних резервах підтримки національних валют;

- зміні в політиці розрахунків транснаціональних промислових корпорацій, які вводять золото в резерви капіталу корпорацій в умовах нестабільності регулюємих курсів розрахункових валют світу;

- перехід на світову розрахункову систему «компьютерного золота», тобто повернення через 100 років до системи забезпечення золотом розрахункової комп’ютерної світової валюти («система золотого стандарту»).

Для цього в дипломній роботі виконаємо кореляційно- регресійний аналіз між курсом золота у 2002 –2007 роках та:

- курсом нафти на світових біржових ринках;

- індексом Доу-Джонса росту промислових гігантів світу.

На графіках рис.3.4 – 3.9 наведені вихідні дані та результати кореляційно - регресійного аналізу, виконані з застосуванням апарату «електронних таблиць» EXCEL –2003.



Рис.3.4. – Середньострокова динаміка цін на нафту у 2002 – 2007 роках (ціна 1 бареля в доларах США)


Рис.3.5. – Середньострокова динаміка індексу Доу-Джонса ринку цінних паперів у 2002 – 2007 роках


Рис. 3.6. - Кореляційно- регресійний зв’язок цін на золото та цін на нафту у 2002 –2006 роках


Рис. 3.7. - Кореляційно- регресійний зв’язок цін на золото та цін на платину у 2002 –2006 роках


Рис. 3.8. - Кореляційно- регресійний зв’язок цін на золото та цін на срібло у 2002 –2006 роках


Рис. 3.9. - Кореляційно- регресійний зв’язок цін на золото та індексу Доу-Джонса ринку цінних паперів у 2002 –2006 роках

Як показують результати кореляційно-регресійного аналізу, наведеного на рис.3.4 –3.9:

1. Кореляційно- регресійний зв’язок цін на золото та цін на нафту у 2002 – 2007 роках описується нелінійним рівнянням (висхідний напрямок):

Y = 0,0697*х2-1,0045*х+333,86

де Y – курс унції золота в доларах США

x – курс ціни 1 бареля нафти в доларах США

Коефіцієнт кореляції R2 =0,766 ( тобто зв’язок сильний)

2. Кореляційно- регресійний зв’язок цін на золото та індексу Доу Джонса ринку цінних паперів у 2002 – 2007 роках описується лінійним рівнянням (висхідний напрямок):

Y = 9,5318*х+5980,1

де х – курс унції золота в доларах США

Коефіцієнт кореляції R2 =0,7322 ( тобто зв’язок сильний)

3. Кореляційно- регресійний зв’язок цін на золото та цін на срібло у 2002 – 2007 роках описується лінійним рівнянням (висхідний напрямок):

Y = 0,0272*х - 4,6638

де х – курс унції золота в доларах США

Y – курс унції срібла в доларах США

Коефіцієнт кореляції R2 =0,9543 (тобто зв’язок дуже сильний)

4. Кореляційно- регресійний зв’язок цін на золото та цін на платину у 2002 – 2007 роках описується лінійним рівнянням (висхідний напрямок):

Y = 1,7884*х + 75,781

де х – курс унції золота в доларах США

Y – курс унції платини в доларах США

Коефіцієнт кореляції R2 =0,9448 ( тобто зв’язок дуже сильний)

Таким чином, проведено дослідження підтверджує зв’язок з зовнішніми факторами впливу на попит на ринку золота, якими є:

- зміни в політиці розрахунків за енергоносії на Ближньому Східі з переходом накопичення розрахункових доларів США на золото на фоні політичного конфлікту США в Іраку та Ірані;

- зміні в політиці розрахунків транснаціональних промислових корпорацій, які вводять золото в резерви капіталу корпорацій в умовах нестабільності регулюємих курсів розрахункових валют світу;

- перехід на світову розрахункову систему «компьютерного золота», тобто повернення через 100 років до системи забезпечення золотом розрахункової комп’ютерної світової валюти («система золотого стандарта»).