Смекни!
smekni.com

Аналіз фінансово-економічного стану ЗАТ "АВК" (стр. 2 из 10)

Окрім того, власна мережа збуту дозволяє забезпечувати дотримання корпоративних стандартів викладення продукції в торгівельних точках.

Збільшення експорту.

Кондитерські вироби «АВК» користуються величезним попитом на внутрішньому та зовнішньому ринках. Зараз компанія експортує свою продукцію в 20 країн близького та дальнього зарубіжжя, що закріплює позиціонування компанії, як сильного національного виробника.

Ділова репутація та інвестиційна привабливість.

Сильне та професіональне управління, повна легальність бізнесу та прозорі фінансові операції – важливі аргументи у боротьбі за лідерство. «АВК» – перша в кондитерському сегменті національного ринку компанія, яка 2002 року випустила власні облігації, а 2003 року успішно розмістила 5-річні папери на 50 мільйонів гривень. Сьогодні цінні папери компанії вважаються одними з найнадійніших та найпривабливіших на українському фінансовому ринку.

Інвестування коштів у навчання співробітників.

Значну частину свого прибутку компанія «АВК» планово інвестує у підвищення кваліфікації своїх співробітників. Інвестиції в професійний розвиток співробітників щороку зростають і за останні 2 роки склали понад 100 тис. гривень. Серед партнерів «АВК» у сфері освіти – рейтингові вузи й організації: Міжнародний інститут менеджменту, Києво-Могилянська бізнес-школа, Міжнародний інститут бізнесу, Міжнародна харчова академія РАСН та ін. Компанія зацікавлена у ефективних співробітниках та в їхньому кар'єрному зростанні. «АВК» – це місце для професіоналів, які можуть зробити кар'єру винятково завдяки своїм професійним якостям. Фахівці – головна цінність компанії.

З 2003 року компанія є партнером Міністерства освіти і науки України у проведенні всеукраїнського конкурсу студентських та наукових робіт, спрямованих на розвиток харчової галузі. Десятки студентів та аспірантів за ці два роки отримали грошові премії, грамоти і найголовніше – стимул розвиватися далі, розробляти і привносити на виробництво передові національні технології.

1. Переможець фестивалю «Вибір року 2005» ТМ «Шедевр» у номінації «Цукерки року премiум-класу».

2. Почесний диплом лауреата Міжнародного конкурсу Міжнародна премія «Олімп» за присвоєння звання «Золота торгівельна марка». Нагороджується торгівельна марка «АВК» - 2004 рік.

3. Цукерки “Шедевр із вершковим кремом і цільним горіхом” займають 1-ше місце на обласному рівні конкурсу “100 кращих товарів України” в 2003 році.

4. Переможець фестивалю «Вибір року 2002» у номінації «Ласощі» – торгівельна марка «Клубжеле».

5. Диплом 8-ої міжнародної виставки-ярмарку «Ласощі 2002».

· 1-ше місце одержали: сластики «Клубжеле», тришарове печиво «Тайго», цукерки «Кармелла», «Ванесса», «Лорелла», цукерки «Фрукти в крем-брюле», вафельний батончик з начинкою «Боніта»;

· 2-ше місце – крекер «Фан».

6. Диплом за випуск високоякісних кондитерських виробів, використання сучасних технологій, постійне розширення й відновлення асортиментів (Слов'янський базар, Харків 2002 рік).

7. Диплом Центра Незалежних Експертиз «За відмінну якість». Оцінка продукції «Мікс» – «Відмінно», 2001 рік.

8. Золоті медалі 7 міжнародної спеціалізованої виставки-ярмарку «Ласощі 2001» одержали шоколадно-вафельний торт і цукрове печиво «Ажур», срібло в карамелі «Му-Му», бронзою відзначений чорний шоколад «АВК», що також одержав диплом у номінації «Симпатія виставки». Диплом у номінації «Самий смачний продукт виставки» по праву належить серії батончиків «Мажор», а найвітамінішим продуктом стала серія цукерок «Клубжеле».

9. Диплом лауреата конкурсу "Обличчям до споживача", згідно якому за результатами порівняльних випробувань та за співвідношенням "ціна/якість" желейні цукерки «Клубжеле», що виробляються компанією "АВК", одержали оцінку "Дуже добре" (16.06.2000).

10. Сертифікат відповідності BVQI. Розробка й виробництво шоколаду, кондитерських виробів і напівфабрикатів, 2000 рік.

11. Диплом виставки-ярмарку “Ласощі. Весна'99» за активну роботу зі збільшення асортименту продукції й підвищенню її конкурентоспроможності (Київ, квітень 1999 року).

12. Міжнародна Європейська організація з якості обрала компанію "АВК" для вручення нагороди в номінації "Премія якості"- 1997 (Париж, 10/11/1997).

13. Міжнародна Європейська організація з якості обрала компанію "АВК" для вручення нагороди в номінації "Краща торгівельна марка" - 1996 (Мадрид, 1996).

Як видно із наведеної вище таблиці вищі посадові особи підприємства мають дуже великий досвід роботи.

У наступному разділі звіту буде проаналізовано фінансово-економічний стан досліджуваного підприємства ЗАТ «АВК».


Розділ 2. Аналіз фінансово – економічного стану ЗАТ «АВК»

2.1 Аналіз оборотних активів підприємства

У цьому пункті звіту про проходження переддипломної практики на ЗАТ «АВК» проаналізуємо використання оборотних активів підприємства.

ОСНОВНI ЗАСОБИ Основнi засоби на пiдприємствi класифiкуються по групам у вiдповiдностi до П(С)БО № 7 "Основнi засоби". Одиницею облiку основних засобiв є об'єкт основних засобiв. Об'єкт, який визнається в якостi основного засобу, оцiнюється по первiснiй вартостi (фактичної вартостi). Придбанi основнi засоби зараховуються на баланс пiдприємства за первiсною вартiстю. Одиницею облiку основних засобiв є об'єкт основних засобiв. За перiод 2008 року надiйшло основних засобiв на суму 323548 тис.грн., а саме по групах: - будинки, споруди та передавальнi пристрої - 9585 тис.грн.; - машини та обладнання - 145911 тис.грн.; - транспортнi засоби - 1738 тис.грн.; - iнструменти, прилади та iнвентар - 2554 тис.грн.; - iншi необоротнi матерiальнi активи - 163760 тис.грн.. У 2008 роцi вiдбулась переоцiнка основних засобiв, в результатi якої було дооцiнено первiсну вартiсть на 269532 тис.грн. та знос на 112496 тис.грн., у тому числi: - будинки, споруди та передавальнi пристрої - 51245 тис.грн. (знос - 14798 тис.грн.); - машини та обладнання - 218284 тис.грн. (знос - 97697 тис.грн.); - iнструменти, прилади та iнвентар - 3 тис.грн. (знос - 1 тис.грн.).

При вибуттi основних засобiв фiнансовий результат об'єктiв визначався вирахуванням з доходу вiд вибуття основних засобiв їх залишкової вартостi, непрямих податкiв i витрат, пов'язаних з вибуттям основних засобiв. Протягом перiоду, що перервiряється вибуло основних засобiв на первiсну вартiсть 9169 тис. грн. (знос - 5611 тис.грн.), у тому числi: - машини та обладнання - 2544 тис.грн. (знос - 1559 тис.грн.); - транспортнi засоби - 517 тис.грн. (знос - 369 тис.грн.); - iнструменти, прилади та iнвентар - 696 тис.грн. (знос - 537 тис.грн.); - iншi необоротнi матерiальнi активи - 5412 тис.грн. (знос - 3146 тис.грн.). Згiдно до наказу про облiкову полiтику пiдприємства, нарахування зносу пiдприємством здiйснювалося вiдповiдно до П(С)БО № 7 прямолiнiйним методом та методом зменшення вартостi, зi строками корисного використання основних засобiв. Сума нарахованого зносу (амортизацiї) за 2008 р. склала 41996 тис.грн., а саме по групам: - будинки, споруди та передавальнi пристрої - 1917 тис.грн.; - машини та обладнання - 34434 тис.грн.; - транспортнi засоби - 1016 тис.грн.; - iнструменти, прилади та iнвентар - 770 тис.грн.; - iншi необоротнi матерiальнi активи - 3859 тис.грн. У звiтному перiодi вiдбулось коригування первiсної вартостi та зносу групи "Iнструменти, прилади та iнвентар" на 4 тис.грн. вiдповiдно. Коригування вiдбулось в результатi внутрiшнього перемiщення до нематерiальних активiв.

НЕМАТЕРIАЛЬНI АКТИВИ Бухгалтерський облiк нематерiальних активiв здiйснюється вiдповiдно до П(С)БО 8 "Нематерiальнi активи", затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України № 242 вiд 18.10.1999р. За станом на 01.01.2008р. на балансi товариства значились нематерiальнi активи на первiсну вартiсть 11732 тис. грн., знос яких становив 761 тис. грн., а саме: - права та знаки для товарiв i послуг - 9876 тис. грн.; - iншi нематерiальнi активи (програмне забезпечення) - 1856 тис. грн. зi зносом 761 тис. грн. За перiод 2008 року вiдбулось надходження нематерiальних активiв на суму 41 тис.грн. та вибуття на первiсну вартiсть та знос 6 тис.грн. вiдповiдно. Нарахування зносу (амортизацiї) нематерiальних активiв товариством здiйснювалося прямолiнiйним методом. Сума нарахованого зносу (амортизацiї) нематерiальних активiв за звiтний перiод становила 189 тис. грн. У звiтному перiодi вiдбулось коригування первiсної вартостi та зносу на 4 тис.грн. вiдповiдно. Коригування вiдбулось в результатi внутрiшнього перемiщення з групи основних засобiв "Iнструменти, прилади та iнвентар". Так, станом на 31.12.2008р. на балансi Товариства значаться нематерiальнi активи на первiсну вартiсть 11771 тис.грн., знос - 948 тис.грн. та залишкову вартiсть - 10823 тис.грн.

НЕЗАВЕРШЕНЕ БУДIВНИЦТВО За станом на 31.12.2008р. на балансi Товариства значиться залишок капiтальних iнвести-цiй на суму 26555 тис.грн., а саме: капiтальне будiвництво та iншi капiтальнi витрати.

ФIНАНСОВI IНВЕСТИЦIЇ Бухгалтерський облiк довгострокових та поточних фiнансових iнвестицiй Товариства ведеться вiдповiдно до П(С)БО 12 "Фiнансовi iнвестицiї", затвердженим наказом Мiнiстерства фiнансiв України №91 вiд 26.04.2000р. За станом на 31.12.2008р. на балансi ЗАТ "АВК" значаться довгостроковi фiнансовi iнвес-тицiї на загальну суму 47466 тис. грн., а саме: " акцiї АТ "Кондитерська фабрика "АВК" м. Донецьк"; " акцiї ЗАТ "Кондитерська фабрика "АВК" м. Луганськ"; " акцiї ВАТ "Кондитерська фабрика "АВК" м. Мукачеве"; " акцiї ЗАТ "Кондитерська фабрика "АВК" м. Днiпропетровськ"; " частка у статутному капiталi ТОВ "Русток"; " частка у статутному капiталi ТОВ "АВК" м. Київ"; " частка у статутному капiталi ТОВ "Концерн "АВК""; " частка у статутному капiталi ТОВ "АВК" у Росiйськiй Федерацiї, м. Алексєєвка Белгородської областi; " частка у статутному капiталi ТОВ "АВК - Транзит" у Росiйськiй Федерацiї, м. Тюмень. За станом на 31.12.2008р. на балансi ЗАТ "АВК" поточних фiнансових iнвестицiй не значиться. Фiнансовi iнвестицiї вiдображаються на дату балансу за їх собiвартiстю з урахуванням зменшення корисностi iнвестицiї. Зменшення балансової вартостi фiнансових iнвестицiй на дату балансу не здiйснювалося.