Смекни!
smekni.com

Економічна думка Росії 17-18 ст. Економічні погляди І.Т. Посошкова (стр. 2 из 2)

Оригінальні погляди Посошкова на гроші. Виходячи з виняткової ролі державної влади в розвитку продуктивних сил, він відстоював номиналистическую теорію грошей. Його теорія враховувала інтереси російського купецтва, зміцнення економічної незалежності Росії і теоретично узагальнювала фінансову практику того часу.

Книга «Про незначність і багатство» відрізняється широтою змісту. Палиць не обмежувався проблемами торгівлі, промисловості, грошей. Він зупинявся і на інших питаннях народного господарства і державного пристрою. Значне місце в його творі займало селянське питання.

Залишаючись ідеологом купецтва, Палиць разом з тим виражав і інтереси селянства. Його книга малює яскраву картину їх важкого положення в епоху Петра I. Він піддав різкій критиці нічим не обмежену експлуатацію селян поміщиками, хотів зрозуміти причини незначності селянства, знайти шляхи до її усунення. Не вимагаючи відкрито відміни кріпака має рацію, Палиць прагнув обмежити владу поміщиків певними рамками. Досить радикальними і прогресивними для свого часу були пропозиції визначити законом розмір селянських повинностей відповідно до кількості землі і посівів, значно знизити розмір податей, що стягуються з селян, встановити обов'язкове навчання селянських дітей грамоті.

Таким чином можна сказати, що Палиць виступав за промисловий розвиток Росії, визнаючи в той же час роль сільського господарства, селянського багатства, яке він називав «царственим».

Ще в той час палиць закликав вивозити з Росії не сировина, а промислові товари, не ввозити з-за кордону продукцію, яку Росія здатна проводити самостійно, дотримувати баланс експорту і імпорту.

Крім того, він рекомендував обмежити селянські повинності, закріпити за селянами земельні наділи. У частці оподаткування він пропонував замінити подушну подать поземельною, ратував за введення особливого податку на користь церкви – десятини. Всі ці заходи, на його думку, покликані були збільшити зацікавленість селян в праці, змусити працювати їх з «прибытком», що і збільшувало, кінець кінцем, добробут держави в цілому.

На мою думку, економічні проблеми Росії петровских часів позначені Посошковим є багато в чому актуальними і для сучасної Росії. Зокрема така проблема, як переважання експорту сировини над експортом промислових товарів залишається і до цього дня не вирішеним, імпорт товарів, які Росія цілком може проводити самостійно також на обличчя.

Затвердження Посошкова про те, що первинне завдання держави повинне полягати в прояві турботи про благо народу є також актуальним, як і в ті часи. Грамотна соціальна політика держави направлена на забезпечення максимальної зайнятості населення, на підвищення життєвого рівня населення веде зрештою до підвищення добробуту всієї країни.

Висновок

На закінчення необхідного відзначити, що заслуга Посошкова полягає в тому, що він зумів правильно, в межах своєї епохи, зрозуміти основні завдання Росії. Це був один з перших російських письменників-економістів, що дали розгорнену і струнку систему економічних поглядів. У його обличчі російська економічна думка кінця XVII – зачала XVIII ст. міцно стояла на рівні світової економічної думки того часу.

Список літератури

1. Авдєєв а.А. Історія вітчизняної економічної теорії. М., 2003 р.

2. Алексєєв О.М. Історія російської економічної думки. М., 2002 р.

3. Негиши Т. Історія економічній теорії. М., 1995 р.

4. Новіков А.С. Економічна теорія. М., 2000 р.

5. Маєр Д. Історія економічних учень. М., 1999 р.