Смекни!
smekni.com

Механізм фіскальної політики держави (стр. 3 из 5)

Призначення податків виявляється в їх функціях – фіскальної та економічної. Фіскальна функція складається у формуванні грошових доходів держави. Акумульоваі через оподаткування засоби держава використовує на будування доріг, великих господарських об’єктів, об’єктів соціального призначення (лікарень, шкіл, дитячих садків, басейнів, бібліотек), на утримання науки, захист навколишнього середовища. Частина засобів йде на охорону здоров’я та розвиток медицини: удосконалення виробництва лікарської техніки, захист здоров’я метрі та дитини, проведення медичних дослідів. Значна частнина засобів йде на розвиток системи середьньої загальної, спеціальної та вищої освіти, у тому числі на виплату заробітньої плати викладачам та стипендії студентам. З цих же засобів держава утримує дома для пенсіонерів, виплачує пенсії та допомоги за інвалідністю, оказує допомогу хворим та непрацездатним членам суспільства, утримує державний апарат, армію, органи охорони порядку.

Функції податків знаходяться у діалектичній залежності одне від іншого. Так, отримання великої кількості податкових сборів у бюджет (фіскальна функція) сприяє стимулюванню прискорення будування соціальних об’єктів, фундаментальних наукових досліджень (економічна функція). У той самий час прискорення інвестиційної активності, зріст масштабів виробництва (економічна функція) сприяє збільшенню податкових надходжень до бюджету (фіскальна функція).

Однією з цікавих подробиць виникнення понять «фінанси» та «податки» є той факт, що у раньому середньовіччі данні терміни прирівнювалися у своєму функціональному значенні. Так, у 11 – 13 ст. слова finatio, financia почали вперше використовуватися у італійських містах. Вони значили факт обов’язкової сплати грошей та строк сплати. Цей термін належав і до подакових обов’язків. У Франції вже в 16 ст. фінанси використовувалися у тому ж значенні, як і в сучасний час, припускаючи сукупність матеріальних засобів, необхідних для задоволення потреб держави та суспільних груп.

Друга частина прогресивного 19 ст. у Західній Європі була виділена значним ростом промисловості та швидким збільшенням населення. Багато європейських країн збільшили асегнування у користь охорони здоров’я, просвітництва та правосуддя. Змінилася і система державного оподаткування. Головним став принцип рівності усіх горожан перед податковими законами, в наслідок чого потрібно було урівняти податки між усіми станами. Значущіми наслідками принципу «суспільної рівноваги» стала прогресивна шкала оподаткування та звільнення від податку доходів у сумі прожиткового мінімуму.

2.2 Ефект мультиплікатору

Згідно кейнсіанського підходу, використання податків як важливого інструменту фіскальної політики може стимулювати ділову та інвестиційну активність, так як зниження податків залишає в розпорядженні підприємців значно велику частину грошових засобів, ніж величина зниження рівня податку (мал. 3).

Тут спрацьовує ефект мультиплікатору.

Економічний зміст цього ефекту наступний. При зниженні ставки податку збільшується рівень розподіленого доходу, що призводить до збільшення ефективного попиту у всіх сміжних сферах економіки за аналогією з механізмом інвестиційного мультиплікатору. При пониженні ставок податку з t1 до t2 змешується величина податкових надходжень до бюджету з T1 до T2, що призводить до росту розподіленого доходу та зміщенню положення функції попиту вниз. В наслідок положення рівноваги А1 в економіці переміщується також праворуч та рівноважний ВВП збільшується (з Y1 до Y2). Нехай значення МРС коливається в межах 0,8, а ставка податку на прибуток поетапно знижується з 28 до 20%. Тоді значення функції попиту при ставці t1 = 28% та t2 = 20% складе відповідно:

AD1 = a + 0,8Y(1-0,28) + I = a + 0,576Y + I;

AD2 = a + 0,8Y(1-0,20) + I = a + 0,640Y + I.

Сукупний попит (AD),E

Y =E

A2 AD2=a+0.640Y+I

AD1=a+0.576Y+I

Y2 Y1 ВВП (Y)

Малюнок 3. Наслідки зміни ставки пропорційного податку на ВВП у кейнсіанської моделі.

Таким чином, завдяки мультиплікативному ефекту та падінню ставки пропорційного податку, підвищується кут наклону лінії сукупного попиту, що призводить до росту рівноважного ВВП.

Але це положення торкається тільки пропорційних податків. Саме тому вони грають роль автоматичних стабілізаторів економіки.

Досліди відомого економіста А. Лаффера по впливу податкової ставки на величину ВВП та доходи державного бюджету показали, що при рості податкової ставки (t) до 30-40% достатньо високими темпами ростуть і ВВП, та доходи державної казни. Потім темпи приросту доходів бюджету заповільнюються, а при перетині 50%-ого бар’єру податкової ставки ділова активність затухає, збільшуються масштаби тіньової економіки, знижуються доходи бюджету.


3. ВПЛИВ ФІСКАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ НА ДЕРЖАВНИЙ БЮДЖЕТ

3.1. Державний бюджет

Державний бюджет – кошторис доходів та витрат держави на визначений період, частіше всього на рік, створена з указанням джерел надходження державних доходів та направлень витрачання засобів. Бюджет має дохідну та витрачальну частини, які повинні бути сбалансовані.

Роль бюджету у національній економіці значна. Він є частиною фінансів країни, яку контролює держава, цьому за допомогою бюджету держава має змогу втручатися в ринкові механізми. По-друге, бюджет є способом акумуляції грошових засобів для рішення крупних, глобальних економічних проблем. По-третє, наявність бюджету дозволя вирішувати складні соціальні проблеми (бідності, безробіття, голоду, здоров’я нації та ін.).

Державний бюджет складається урядом та стверджується, приймається вищіми законодавчими органами. Таким чином, у руках держави з’являються значні фінансові інструменти дії на економічні процеси. Як правило, це державні закупки, трансфертні платежі (TR), інвестиції (I). Державні закупки – це попит уряду на товари та послуги. Соціальні виплати (трансферти) – це платежі, які виплачуються без відповідного надання їх отримувачам яких-небудь товарів та послуг.

Слід відмітити, що структура доходної та витрачальної частин державного бюджету більш різноманітна, ніж розглянута у концепції фіскальної політики.

Між державним бюджетом та величиною ВВП є тісний взаємозв’язок. Якщо уявити, що сума державних закупок товарів та послуг – постійна величина, яка не залежить від рівня доходів, то при низькому рівні доходів буде спостерігатися дефіцит, а при високому – надлишок бюджету (мал. 4).

Якщо бюджет сбалансований, то величина податкових надходжень співпадає з сумою урядових закупок (точка D) і рівна відрізку DE. Якщо в економіці спостерігається економічний спад, тоді сума податкових надходжень до бюджету при незмінному рівні державних закупок скорочується до рівня BC, створюється бюджетний дефіцит величиною AB. На фазі економічного підйому величина податкових надходжень HF вище рівня урядових закупок, створюється бюджетний надлишок HZ. При данному рівні державних витрат таданному рівні податкової ставки розмір бюджетного дефіциту або надлишку залежить від величини доходів.

Урядові закупки (G), чисті податки (I), млн. дол.

Чисті податки (T)

H

A D Z Урядові закупки (G)

B

0 C E F ВВП (Y), доходи (D)

Малюнок 4. Дефіцит та надлишок державного бюджету.

Якщо урядові витрати перевищують доходи, тоді виникає дефіцит державного бюджету. При підвищенні доходів над витратами держава має позитивне сальдо бюджету.

Бюджетний дефіцит = Витрати - Доходи

Закупки товарів та послуг Сума соціальних виплат

Якщо від податків віднімемо соціальні виплати, тоді отримаємо величину чистих податків.

Чисті податки = Податкові надходження - Соціальні виплати

В цьому випадку бюджетний дефіцит можна уявити наступним чином:

Бюджетний дефіцит = Закупки товарів та послуг - Чисті податки

На розмір бюджетного дефіциту мають вплив коливання об’єму національного випуску. У періоди дипресії, коли ВВП знижується, бюджет, як правило, зводиться з дефіцитом, у ті часи коли в періоди підйому спостерігається позитивне сальдо бюджету.