Смекни!
smekni.com

Обща теория на пазарното стопанство (Общая теория рыночной экономики) (стр. 1 из 2)

Професионална гимназия по електротехника гр.Варнa

Реферат по Икономика

На тема:Обща теория на пазарното стопанство


Предмета Икономика

Икономиката изучава как хората произвеждат и разменят, за да получат стоките и услугите от които имат нужда. Това е обществена наука която описва и анализира как обществото прави избор измежду ограничените ресурси, за да задоволи неограничените си желания.

Производството на продукти и услуги, които задоволяват наще потребности, зависи от много хора, които ние не познаваме. Като един огромен екип, тези хора се занимават с конкретни задачи и заедно постигат онова, което нито един отделен човек неможе да разбере или постигне сам.

Методи в икономиката

Независимо от своята организация всяка икономическа система трябва да отговаря на три основни въпроса:

1.Какво да се произвежда?

2.Как да се произвежда?

3.За кого да се произвежда?

Търсенето и предлагането са основни елементи на пазарния механизъм, на практика действа „невидимата ръка на пазра” и получаваш отговор фондаменталните икономически въпроси какво, как и за кого да се произвежда.Взаимодействието на търсенето и предлагането определя система на цените в икономиката, която играе ролята на сигнална система и от, която зависи разпределението и използването на икономическите ресурси.

Икономически концепции

Решаването на основните икономиески проблеми от пазарно ориентиранните стопанства е съпъствано от изграждането на научни концепции, т.е. на определени системи от схващания за поведението на стопанските субекти в условията наоскъдност.

Ще разгледаме три от тези концепции, а именно: концепцията за производствените възможности на обществото, концепцията за алтернативните разходи и концепцията за сравнителните предимства.

1. Концепция за производствените възможности на обществото.

Под производствени възможности на икономиката се разбират различните комбинации от стоки и услуги, които националното стопанство е в състояние да произведе, при условие, че: а) количеството на ресурсите е ограничено; б) наличните ресурси са използувани напълно; в) технологичното равнище на производството е дадено.

2. Концепция за алтернативните разходи.

Чрез концепцията за производствените възможности икономикса дава представа само за възможните комбинации от стоки и услуги, които икономиката може да произведе при определени условия и между които обществото трябва да направи своя избор. В условията на оскъдност това е неизбежно. Коя от тези комбинации би донесла най-голяма изгода, обаче, решава не концепцията, а самото общество.

3. Концепция за сравнителните предимства.

Чрез тази концепция икономикса показва, че отделни държави, райони, отрасли или фирми могат да спечелят, ако се специализират в дейности, в които имат по-добри резултати от тези в алтернативните дейности, които те могат да вършат. Предимствата, които те могат да реализират, са абсолютни и относителни.

Модели и организиране на общо стопанство

Стопанството е тази част от човешката дейност, която се занимава с производството, разпределението и потреблението на материални блага. Разпределението на благата в едно общество става по различни принципи. Единият от тях е всеки му по равно. При него обаче липсва лична заинтересованост в производствения процес. По-удачен принцип е според личния принос в производството. Той обаче не гарантира социална справедливост. Съществува и принципа всекиму според потребностите. Нито една държава не използва само един от посочените принципи. В зависимост от политическия строй, приоритет се отдава само на един от тях, а останалите играят спомагателна роля.

Пазар и пазарни механизми

Пазар – това е съвкупност от правила, чрез които купувачите и продавачите влизат във връзка за размяна на стоки и услуги. Функционирането на пазара се изразява чрез взаимодействие между основните пазарни сили – търсенето и предлагането, а в резултат на това взаимодействие се определя механизма за образуване на цените. Пазарът е размяна организирана по законите на стоковото производство и обръщението, той включва купувачите и продавачите които са подчинени на предлагането и търсенето. Пазарът изпълнява две важни функции : 1. Посредническа – икономическите блага се разпределят между търсещите и предлагащите; 2. Оценяването – изяснява се пазарната цена на предлаганите икономически блага.

Пазарният механизъм е обусловен и взаимнозависим от вътрешните закономерности на пазарната система, той е организирана съвкупност от потребностите, интересите и целите на участниците в пазарния процес. Пазарния механизъм се основава на действието на пазарните сили.

Пазарният механизъм е определена логическа и практическа последователност в действията на пазарните субекти и операциите по осигуряване на пазара с неговите компоненти.


Пазар и пазарни фактори

Валутен пазар е глобално понятие или определение за несъмнено най-големия по размер и ликвидност пазар. Това е финансовия пазар на международните валути. Най-общо това е процеса на обмяна на валутите една срещу друга, въпреки че формите и инструментите на обмяна, котиране и време са толкова разнообразни, че на практика е невъзможно един човек да има абсолютни познания и да е актуален във всеки един аспект на този пазар. Участниците на валутния пазар са различни финансови институции - централни и международни банки, местни банки, международни компании, брокерски къщи, фондови и инвестиционни организации и т.н. Известен е под името FOREX пазар (от англ. Foreign Exchange - обмяна валута).

В специализираната литература понятието “международен пазар” се използва за “обозначаване на връзки и отношения между стопански субекти (търговски, посреднически и индустриални фирми, банки, застрахователни компании) и държавни, респективно международни органи, упълномощени да координират и контролират по специфичен начин спазването на установения от участващите субекти регламент”. Възникналите в тази връзка отношения са свързани с размяната на ефекти, респективно на стоки по определени правила, но са съобразени също така и с действащите пазарни фактори.

Размяната

От възникването на парите и свързаните с тях стоково-парични отношения, под размяна на стоки и стойности се разбира реализирането на съответния продукт на пазара срещу определена сума пари. Срещу стоката си производителят получава оценка на нейната потребителска стойност изразена в парични единици. Съвсем обаче не са случаите поради една или друга причина, производителят е готов да замени своята стока срещу друга такава с равна или друга потребителна стойност. Сега в момента на 30% от международната търговия се извършва на база някакви обмени операции – бартер, компенсационни сделки и други такива. Формите на размяна на стоки и стойности са безбройни.

Пари и техните функции

Парите са специфична стока, която има способността да измерва стойността на всички други стоки, да урежда възникналите парични задължения в качеството си на всеобщ еквивалент и да съхранява стойност в рамките на определени периоди от време. Като продукт на стоковата размяна, общественото разделение на труда и еволюцията на формите на стойността, парите са двигател на съвременната пазарна икономика и мярка за увеличаване на общественото благосъстояние.

Функциите на парите отразяват възможностите и особеностите за използване на парите, а също и ролята на парите в икономиката. Основните функции на парите са следните: 1) средство за размяна; 2) средство за смятане или стандарт на стойността; 3) средство за натрупване и за спестяване или средство за съхранение на стойността; 4) средство за отложени плащания или платежно средство; 5) световни пари.

Механизъм на пазарното развитие

Пазарът е безспорно постижение на човешката цивилизация. Неговият принос е неоспорим. Стремежът към по-добра изгода (максимизиране на печалбата) в рамките на пазарната система кара производителите да не консервират техниката, а да я развиват в съответствие с най-новите достижения на научно-техническата мисъл.

Пазарът създава условия за високоефективно производство. Всеобщата конкуренция е предпоставка за това, да преуспява този, който най-бързо и най-добре се приспособява към промените на потребителското търсене и най-ефикасно внедрява новостите на научно-техническия прогрес и с това снижава разходите на труд.

Модели на икономиката

В икономиката брутният вътрешен продукт (БВП) е мярка за количеството произведени стоки и услуги за определен период от време в даден географски район. Това е един от начините за измерване на националния приход и продукция. Често брутният вътрешен продукт се използва като показател за стандарта на живота на определена нация. Брутният вътрешен продукт е крайната стойност на всички стоки и услуги, произведени в границите на определена географска територия за известен времеви период. Най-често периодът е годишен и ако не е споменат, се има предвид годишен. Това означава, че БВП на България е годишният БВП на България. Трябва да се прави разлика между БВП и брутен национален продукт, в който влизат и приходите от инвестиции в чужбина.

Данъчна система

Необходимост от събирането на данъци.

Данъкът е невъзвръщаемо и безвъзмездно (без пряка насрещна облага) плащане, наложено едностранно и по общ ред от държавата, който в едно с другите приходи се разпределя за посрещане на обществените потребности. Той се налага на определени групи обекти или лица (недвижими имоти, моторни превозни средства, доход и др.) и при липса на доброволно плащане се събира принудително от имуществото на данъчно задължените лица.


Принципи на данъчното облагане

Двата най-важни принципа на данъчното облагане са:

принцип на изгодата, който се обосновава на изгодата от събирането на данъци;