Смекни!
smekni.com

Об’єктивні засади підприємництва (стр. 3 из 5)

Основними завданнями курсу "Основи підприємництва" є:

— визначення об'єктивних засад розвитку підприємництва, його місця та ролі в ринковій економіці;

— розкриття передумов, функцій, принципів та рушійних сил підприємницької діяльності;

— визначення функцій та правового статусу підприємця як центральної постаті ринкової економіки;

— характеристика видів, сфер та організаційно-правових
форм підприємницької діяльності;

— розгляд технології заснування власного бізнесу та дер­жавної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності;

— формування практичних навичок щодо створення влас­ної фірми, проведення ділових переговорів та укладання угод;

— визначення засад планування, менеджменту та маркетин­гу у підприємницькій діяльності;

— розкриття об'єктивної необхідності, форм та методів дер­жавного регулювання та підтримки підприємництва;

— розгляд коопераційних зв'язків та форм самоорганізації суб'єктів підприємницької діяльності;

— визначення проблем та перспективи розвитку підприємни­цтва в Україні.

Предметом курсу "Основи підприємництва" є вивчення об'єк­тивних закономірностей становлення та розвитку підприємни­цтва, обґрунтування вибору суб'єктами підприємницької діяль­ності ефективних способів оптимального використання факто­рів виробництва.

Об'єктом курсу "Основи підприємництва" є суб'єкти підпри­ємницької діяльності а також державна політика щодо регулю­вання та підтримки підприємництва.

Засвоївши матеріал цього навчального посібника, не мож­ливо стати одразу підприємцем або фахівцем з економіки, але можна більш свідомо і впевнено зробити професійний вибір відповідно до своїх здібностей і переконань. А ті, хто вже прий­няв рішення про здійснення підприємницької діяльності, поч­нуть великий і нелегкий шлях у справі бізнесу.

Підсумки теми:

1. Протягом усієї своєї історії людство знало дві форми су­спільного виробництва — натуральну і товарну.

2. Натуральне виробництво — це тип господарювання, за якого продукти праці призначаються для задоволення власних потреб виробників, для споживання всередині того господар­ства, де вони вироблені.

3.Товарне виробництво — це тип господарювання, за якого продукти праці виробляються відокремленими суб'єктами гос­подарювання не для власних, а для суспільних потреб, шляхом купівлі-продажу цих продуктів, що стають товарами.

4.Товарне виробництво є матеріальною основою ("ґрунтом") виникнення та розвитку підприємництва. Без товарного вироб­ництва не може існувати підприємництва.

5.Продуктивні сили суспільства — це система факторів ви­робництва, яка забезпечує перетворення речовин природи відпо­відно до потреб людей, створює матеріальні й духовні блага.

6.Ринок — це насамперед обмін товарів за законами товарно­го виробництва і обігу. Ринок виконує роль механізму, за допо­могою якого досягається рівновага попиту і пропозиції.

7.Ринок виконує регулюючу, контролюючу, розподільчу, стимулюючу та інтегруючу функції.

8.Система елементів ринку, з яких він складається і які вза­ємодіють між собою, є структурою ринку.

9.Ринкова інфраструктура — це система підприємств і ор­ганізацій, які забезпечують рух товарів, послуг, грошей, цінних паперів, робочої сили тощо.

10. Головна мета курсу "Основи підприємництва" — з'ясу­вати сутність, об'єктивні передумови становлення та умови фун­кціонування підприємницької діяльності.

11. Предметом курсу "Основи підприємництва" є вивчення об'єктивних закономірностей становлення та розвитку підпри­ємництва, обґрунтування вибору суб'єктами підприємницької діяльності ефективних способів оптимального використання факторів виробництва.

12. Об'єктом курсу "Основи підприємництва" є суб'єкти під­приємницької діяльності, а також державна політика щодо регулювання та підтримки підприємництва.

Практичні завдання до теми 1 «Об’єктивні засади підприємництва»:

1. Поясність, що слід розуміти під економічним відокрем­ленням виробників. Чому виробники намагаються відокреми­тись під час ведення власного господарства?

2. Чому, на вашу думку, саме товарне виробництво є мате­ріальною основою ("ґрунтом", "базою") становлення та розвитку підприємництва? Чи можуть бути інші матеріальні засади розвитку підприємництва?

3. Дайте оцінку такому твердженню: "Ринок — це місце (ринкова площа), де здійснюється купівля продаж товарів". Наскільки правильним воно є?

4. Поясніть, що означає поняття "вільний ринок". Кому надається при цьому перевага: виробнику чи споживачу?

5. Поясніть, як забезпечуються постійність зв'язків між різними галузями виробництва, попитом і споживанням, вста­новлення пропорцій в економіці та безперервність процесу від­творення. Яка функція ринку цьому сприяє?

6. Чи є різниця між ринками взуття, одягу, продуктів хар­чування, верстатів, акцій, валюти? За якими критеріями кла­сифікується ринок?

7. За яких економічних умов може бути побудований реаль­ний ринок в Україні? Чи може функціонувати ринок без відпо­відної юридичної бази? Поясніть, чому для України характерні незаконні форми неринкового розподілу? Що слід здійснити для подолання в нашій країні "існуючого бартеру"?


Тестові завдання до теми 1

«Об’єктивні засади підприємництва»:

1. Які існують форми суспільного виробництва?

1.1. Натуральне виробництво.

1.2. Вільне виробництво.

1.3. Ринкове господарство.

1.4. Товарне виробництво.

1.5. Національне виробництво.

2. Які основні риси натуральної форми виробництва?

2.1. Власність.

2.2.Замкненість.

2.3. Універсалізація праці.

2.4. Приватна власність.

2.5. Прямі економічні зв'язки.

3. Які визначальні риси товарного виробництва?

3.1.Відокремлені господарюючі суб'єкти.

3.2.Продукти виробляються для власних потреб.

3.3.Продукти виробляються для суспільних потреб.

3.4.Потреби визначаються виробниками.

3.5.Потреби визначаються ринком.

4. Що входить до складу засобів виробництва?

4.1.Праця.

4.2.Предмети праці.

4.3.Засоби праці.

4.4.Люди.

5.Що є матеріальною основою виникнення та розвитку підприємництва?

5.1.Наявність законодавчих актів.

5.2.Відповідний тип мислення.

5.3.Товарне виробництво.

5.4.Приватна власність.

6. Які основні функції виконує ринок?

6.1.Регулюючу.

6.2.Розподільчу.

6.3.Інноваційну.

6.4.Контролюючу.

6.5.Стимулюючу.

6.6.Інформаційну.

6.7.Інтегруючу.

7. Які основні елементи ринкової економіки?

7.1.Ринковий механізм.

7.2.Методи стимулювання.

7.3.Методи державного регулювання.

7.4.Рівень та ступінь громадської свідомості.

7.5.Методи диференціації.

7.6.Дієвий механізм соціального захисту населення

Тема 6. Підприємство – первинна ланка підприємницької

діяльності.

План:

1. Поняття «підприємство».

2. Цілі створення підприємства.

3. Напрями діяльності підприємства.

Рекомендована література:

1. Варналій З.С. Основи підприємництва: Навч. посіб. – 3-тє вид., випр. і доп. – К.: Знання-Прес, 2006. – т. 6, с. 85-91.

2. С.В. Мочерний, О.А. Устинко, С.І. Чоботар. Основи підприємницької діяльності. Посібник. – К.: ВЦ «Академія», 2003. – т. 10, с. 104-109.

3. Манів З.О., Луцький І.М. Економіка підприємства: Навч. посіб. – 2-ге вид., стер. – К.: Знання, 2006. – р.1, с. 27-47.

Основні поняття та категорії:

Акціонерне товариство, асоціація, господарське товариство, державне підприємство, колективне підприємство, повне товариство, корпорація, об’єднання підприємств, підприємство, підприємство, яке засноване на змішаній формі власності, командитне товариство, комунальне підприємство, консорціум, концерн, товарний знак, приватне підприємство, товариство з додатковою відповідальністю, товариство з обмеженою відповідальністю.

Запитання для перевірки знань:

1. Що таке підприємство?

2. Яі основні спільні риси, притаманні підприємствам, даютъ підставу характеризувати підприємство як основну ланку (суб'єкт) економіки?

3. Які основні функції виконує підприємство?

4. Які види підприємств ви знаєте? Дайте їм характерис­тику.

5. Які ви знаєте форми підприємств залежно від розмірів?

6. Які існуютъ форми об'еднанъ підприємств?

1. Поняття «підприємство».

Будь-яке суспільство для забезпечен­ня нормального (достатньо комфор­тного) рівня своєї життєдіяльності здійснює безліч видів конкретної праці. З цією метою люди створюють певні організації (трудові колективи), які спільно виконують ту чи ту місію (реалізують про­граму або мету) і діють на засаді певних правил і проце­дур. Проте мета й характер діяльності таких численних організацій різні. За цією ознакою їх можна поділити на дві групи: підприємницькі (комерційні), що функціону­ють і розвиваються за рахунок власних коштів, і непідприємницькі (некомерційні), існування яких забезпе­чується бюджетним фінансуванням держави. Органі­зації з підприємницьким характером діяльності назива­ють підприємствами.

Підприємство — це організаційно виокремлена та економічно самостійна основна (первинна) ланка ви­робничої сфери народного господарства, що виготов­ляє продукцію (виконує роботу або надає платні по­слуги).

Кожне підприємство має історично сформовану конкретну назву—завод, фабрика, шахта, електростан­ція, майстерня, ательє тощо; може включати кілька виробничих одиниць — заводів або фабрик (комбінат, виробниче об'єднання). У більшості країн з розвину­тою ринковою економікою такі виробничі одиниці на­зивають фірмами. Під словом «фірма» розуміють підприємства, що здійснюють господарську діяльність у галузях промисловості, будівництва, сільського гос­подарства, транспорту, торгівлі тощо з метою одержан­ня кінцевого фінансового результату — прибутку. Кожна з них визначає для себе певне фірмове найменування, під яким н записують до державного реєстру своєї країни. Фірмове найменування, як правило, включає ім'я та прізвище одно­го чи кількох власників фірми, відображає характер її діяльності, правовий статус та форму господарювання. В окремих країнах до­сить поширені більш конкретні найменування фірм. Наприклад, в Англії вони мають назву компаній, США—корпорацій, країнах кон­тинентальної Європи — товариств.