Смекни!
smekni.com

Ознаки ринку досконалої конкуренції (стр. 2 из 3)

Рис.2.2 Графік прибутку фірми

Якщо маємо графічну форму - криві TR і ТС (рис.2.2 [9, с.152.]), тоді прибуток для будь-якого значення Q графічно визначається як різниця вертикальних координат цих кривих. У підсумку отримаємо криву прибутку π. При обсягах виробництва до Q1 фірма матиме збитки, при обсягах виробництва від Q1 до Q3 - прибуток. Максимальний прибуток досягається при Q2, а при обсягах виробництва понад Q3 фірма знову матиме збиток. Отже, обсяг виробництва, при якому досягається максимальний прибуток, визначається максимальною різницею між TR і ТС.

Таким чином, максимальний прибуток досягається при такому обсягові виробництва, коли MR = МС. За такої умови граничний прибуток (Mπ) дорівнює нулеві: Мπ = MR - МС = 0. Правило максимізація прибутку MR = МС діє у всіх типах ринкових структур і називається правилом граничного випуску.

2.1 Пропозиція підприємства в умовах досконалої конкуренції

Індивідуальна короткострокова крива пропозиції S - графічна форма функції пропозиції в системі координат "обсяг випуску - ціна". В короткостроковому періоді крива пропозиції утворюється як частина кривої МС, що розташована не нижче точки перетину з кривою АVС (рис.2.3 [1, с.139.]). За цінами Р < АУС, обсяг пропозиції буде дорівнювати нулю, тому формально до кривої пропозиції слід відносити і вертикальний відрізок ОРo на рисунку 2.3 (нижня частина). Крива пропозиції для кожного обсягу Q визначає мінімальну ціну, за якою фірма беззбитково для себе пропонує останню вироблену одиницю продукції.

Рис.2.3 Крива пропозиції конкурентної фірми


Якщо для кожної із N фірм, що входять у галузь, визначити криву пропозиції, то можна побудувати криву ринкової (галузевої) короткострокової пропозиції; вона

утворюється як горизонтальна сума індивідуальних кривих пропозиції окремих фірм.

3. Вибір обсягів виробництва у короткостроковому довгостроковому періодах

Короткостроковим періодом називається такий період, протягом якого виробничі потужності кожного підприємства фіксовані, але обсяг виробництва може бути збільшений або скорочений за рахунок обсягу використання змінних факторів. Загальна кількість підприємств залишається незмінною.

Довгостроковим періодом називається такий період, протягом якого виробничі потужності можуть бути пристосовані до умов попиту і витрат. У крайньому разі (якщо умови діяльності абсолютно несприятливі) підприємство може повністю припинити діяльність (вийти з ринку). З другого боку, нові підприємства можуть увійти в галузь (на ринок) за сприятливих ринкових умов. Таким чином, кількість підприємств в однорідній галузі у довгостроковому періоді може змінюватися.

У зв'язку з умовою однорідності продукції, функції витрат усіх підприємств мають бути однаковими - однорідність продукції передбачає і однорідність затрат ресурсів. Тому можна говорити про поведінку типової фірми, всі висновки про яку будуть справедливими і для кожного підприємства. Для спрощення припустимо, що у кожного підприємства немає запасів готової продукції. Тому обсяг продажу кожного підприємства дорівнює обсягу його виробництва в тому самому періоді.

Припустимо, що фірма уже виробляє певний обсяг продукції в короткостроковому періоді і стоїть перед дилемою, чи слід його змінювати з метою максимізації прибутку. Виходячи з умови максимізації прибутку конкурентної фірми (Р = МС), можна зробити висновок, що вона погодиться виробляти додаткову одиницю продукції за ціною, не нижчою за граничні витрати. Адже Р = МС - це умова ефективного обсягу випуску, бо фірма отримує нормальний економічний прибуток.

Оскільки функція пропозиції від ціни - це залежність величини пропозиції. від ціни даного товару, то, спираючись на умови ефективного випуску та закриття, можна показати, що крива пропозиції конкурентної фірми в короткостроковому періоді є частиною її кривої граничних витрат.

Рис.3.1 Формування кривої пропозиції конкурентної фірми в короткостроковому періоді.

На рис.3.1 [7, с.342.] зображені криві граничних витрат (МС), середніх загальних (АС) і середніх змінних (АVС) витрат. При ціні P1, яка дорівнює мінімуму граничних витрат, досягається умова максимізації прибутку. Проте ціна не відшкодовує середніх змінних витрат (Р < АVС (q1)) і при будь-якому, обсязі виробництва (крім нульового) збитки будуть вищими за постійні витрати. Тому точка А на кривій МС не належить кривій пропозиції конкурентної фірми.

При вищій ціні Р2min AVC та обсязі виробництва q2 дотримуються обидві умови максимізації прибутку. Це означає, що TR(g2) =g2(AVC(g2)) =TVC(g2), а збитки фірми дорівнюють сумі постійних витрат. За таких умов фірмі байдуже, чи виробляти q2 одиниць продукції, чи закритися. Тому точку В на кривій МС називають точкою закриття. Вона може належати кривій пропозиції фірми, а може й не належати. и

Якщо ціна зростає Рз < АС, то обсяг, що максимізує прибуток, збільшується до q3. Прибуток у цьому разі буде від'ємним, оскільки точка С на кривій МС розміщення нижче від кривої АС, і тому виручка від продажу, обсягу qз не відшкодує загальних витрат на його виробництво: Р3-q3<АС(q2) q3.

Однак, з другого боку, Р > AVC(q3). А це означає, що дохід від продажу обсягу q3 відшкодує всі змінні витрати та частину постійних витрат фірми. Таким чином, збитки від виробництва q3 будуть меншими, ніж сума постійних витрат (FC). Тому фірма вироблятиме обсяг q3? а точка С лежатиме на кривій пропозиції фірми.

За ціною P4, прибуток буде максимальним при обсязі виробництва q4 (фірма матиме нормальний економічний прибуток). А точка D на кривій МС (точка незбитковості) належить кривій пропозиції. Зазначимо, що при цьому максимум (додаткового) прибутку дорівнюватиме нулеві, оскільки ціна P4 дорівнює мінімуму середніх загальних витрат (Р2=AR = MR = min АС).

При ціні P5 максимум додаткового прибутку досягається при обсязі виробництва q5. Це означає, що точка Е на кривій МС належить кривій пропозиції фірми.

Таким чином, висхідна частина кривої граничних витрат, що розміщена вище мінімуму середніх змінних витрат, являє собою криву пропозиції фірми на ринку досконалої конкуренції в короткостроковому періоді.

У довгостроковому періоді збиткове виробництво неможливе; тому деякі фірми змушені будуть залишити галузь. Якщо ж ринкова ціна даного продукту забезпечує типовому його виробнику додатний економічний прибуток, то фірми з інших галузей будуть переходити у цю галузь. Ринкова крива пропозиції зміститься (пропозиція зросте) праворуч, рівноважний обсяг галузі зросте (рис.3.2, а [11, с.79.]), а оптимальний обсяг виробництва окремої фірми зменшиться (рис.3.2, б [11, с.79.]).

У довгостроковому періоді всі фірми галузі отримуватимуть нульовий економічний, прибуток, тобто їх дохід буде дорівнювати альтернативним витратам.

У короткостроковому періоді фірма вибере обсяг виробництва q0. Прибуток фірми при витратах LAC являє собою площу тонованого прямокутника. Наявність абсолютної інформації, повної мобільності фірм, відсутність бар'єрів для входу приведе до того, що фірми інших галузей, притягнуті цим прибутком, намагатимуться розпочати виробництво даного продукту. В результаті ціна зменшиться до Р1 і дорівнюватиме мінімуму LAC.

Рис.3.2 Рівновага фірми та галузі в довгостроковому періоді.

Точка Е - точка рівноваги фірми в довгостроковому періоді при ціні Р1. Отже, конкурентна рівновага в довгостроковому періоді - це обсяг виробництва і ціна, які дають фірмам у галузі отримувати нульовий економічний прибуток. Коли економічний прибуток дорівнює нулю, фірми не мають стимулу входити в галузь чи залишати її, оскільки вони отримують прибуток на задіяні виробничі фактори, який дорівнює тому прибутку, який вони б отримали, якби вибрали кращу з усіх їх альтернатив вкладання коштів.

Тому в перспективі фірмам у конкурентній галузі слід сподіватися на такий рівень ринкових ціні який забезпечує тільки нормальний прибуток. Але його можна отримати лише при мінімізації виробничих витрат, що для довгострокового періоду означає пошук такого обсягу виробництва, при якому довгострокові середні витрати будуть мінімальними. Тому рівновага конкурентної фірми в довгостроковому періоді досягатиметься за умови: Р = тin LАС = LМС.

Для довгострокового періоду це умова незбитковості та закриття.

У галузі з досконалою конкуренцією фірми можуть отримувати прибуток лише певний час. Якби всі галузі економіки мали умови досконалої конкуренції, то фірми могли б постійно входити в нову для себе галузь або виходити з неї у відповідь на зміну прибутковості, у довгостроковому періоді жодна фірма ні в одній галузі не змогла б отримати більше, ніж нормальний прибуток. В конкурентному світі прибуток - лише тимчасова винагорода. Економічний прибуток неминуче зменшиться до нуля, як тільки нові виробники, приваблені ним, увійдуть у галузь, де його можна отримати. Це парадокс прибутку: економічний прибуток приводить в дію механізм перерозподілу ресурсів, який врешті-решт знижує його до нуля. Отже, рівновага ринку досконалої конкуренції в довгостроковому періоді досягається за умови: MR = LMC = LAC = P.

У довгостроковому періоді, так само як і в короткостроковому, граничні витрати є найважливішим чинником, який визначає рішення фірми щодо обсягу виробництва. Єдина відмінність полягає в тому, що, гранична умова вибору оптимального обсягу виробництва в довгостроковому періоді враховує довгострокові, а не короткострокові граничні витрати. Фірмі слід виробляти продукцію лише в тому разі, якщо ціна перевищує мінімальні довгострокові середні витрати або дорівнює їм (Р > min LAC).

Тому крива пропозиції конкурентної фірми у довгостроковому періоді являє собою частину її кривої довгострокових граничних витрат, що міститься вище від точки мінімального рівня довгострокових середніх витрат.