Смекни!
smekni.com

Основні моделі ринків. Конкуренція (стр. 2 из 4)

3. Взаємопов'язаний попит – це попит на товари, споживані в ході споживання якихось інших товарів, наприклад, бензин і автомобіль.

4. Накладений попит – сукупний попит на товар, який використовується з декількома цілями, наприклад, попит на борошно, яке використовується для виробництва хліба, макаронних виробів, печива тощо.

Зміна об'єму попиту графічно відбивається за рахунок руху по одній і тій самій кривій попиту і за рахунок зміщення з однієї кривої попиту на іншу. Зі всієї сукупності чинників, які впливають на зміну попиту, лише зміна ціни товару призводить до руху по одній і тій самій кривій. Такий характер руху називається зміною величини попиту. Зміна попиту під впливом будь-якого іншого чинника називається зміщенням кривої попиту або просто «зміною попиту». Слід зазначити, що це справедливо відносно окремого споживача і відносно галузі в цілому, коли розглядаються одночасно всі споживачі даного товару.

3. Еластичність попиту

Під еластичністю попиту розуміється ступінь реакції попиту на зміну якогось з чинників, які впливають на попит. Проте найчастіше, коли говорять про еластичність, мають на увазі еластичність за ціною, що означає ступінь зміни попиту залежно від зміни ціни на товар. Показником еластичності є коефіцієнт еластичності. Якщо ми позначимо еластичність за ціною через Ер, то вона визначатиметься відсотковою зміною об'єму попиту, діленою на відсоткову зміну ціни (не враховуючи знак).

Розрізняють ступені еластичності за ціною.

Абсолютно нееластичний попит – має місце, коли зміна ціни не приводить до зміни об'єму попиту. Коефіцієнт еластичності абсолютно нееластичного попиту завжди дорівнює нулю (Ер = 0).

Нееластичний попит – має місце, коли значна зміна ціни товару приводить лише до незначної зміни об'єму попиту. В цьому випадку значення коефіцієнта еластичності знаходиться між нулем та одиницею.

Одинична еластичність – будь-яка зміна ціни приводить до пропорційної зміни об'єму попиту (Ер = 1).

Еластичний попит – попит на товар змінюється більшою мірою, ніж зміна ціни. Коефіцієнт еластичності тут більше одиниці, але складає певне число.

Абсолютно еластичний попит – це попит, який спадає до нуля у випадку, якщо ціна на товар підвищується понад якийсь певний рівень. Якщо ж ціна на товар знижується на найменшу одиницю, то попит прямує до нескінченності. Отже, коефіцієнт еластичності в даному, загалом, гіпотетичному випадку рівний нескінченності.

Чинники, що впливають на ступінь еластичності за ціною.

Дохід споживачів. Чим вище дохід і рівень життя споживачів, тим менше буде скарг на підвищення цін. Саме бідні верстви населення насамперед скаржаться на підвищення цін навіть тих, витрати на які складають незначну частину їх бюджету, але і в цьому випадку еластичність буде низькою.

Наявність у товара замінника. Якщо даний товар можна замінити іншим, то ступінь еластичності буде вищим.

Звички. Покупки деяких товарів здійснюються за звичкою. Тому незначна зміна цін таких товарів може залишитися непоміченою.

Вид товару. Коли товар є предметом першої необхідності, то від його покупки важко відмовитися, не зважаючи на підвищення ціни на нього. До таких товарів (послуг) можна віднести житло, медичне обслуговування, транспорт. А якщо йдеться про предмети розкоші, то зовсім інша справа. Від цих товарів споживачі відмовляються майже безболісно, "до кращих часів".

Чинник часу. У короткостроковому періоді часу споживачі можуть продовжувати здійснювати покупки, як і раніше, поки не знайдуть різні альтернативи. Як тільки вони дізнаються про такі альтернативи, вони можуть змінити структуру споживання. Легкість такої зміни теж має важливе значення. Для того, щоб перевести автомобілі з газового палива на бензин, потрібні час і кошти, а це може змусити споживачів продовжувати споживання дорогого товару.

Інші види еластичності – це еластичність за доходом і перехресна еластичність.

Еластичність попиту за доходом характеризує зміну попиту на товар у міру зміни доходу його споживача. Коефіцієнт еластичності за доходом визначається співвідношенням відсоткової зміни об'єму попиту до відсоткової зміни доходу. Насамперед цей коефіцієнт залежить від виду товару: звичайний це товар або предмет розкоші.

Перехресна еластичність характеризує зміну об'єму попиту на один товар (скажімо, товар X) після зміни ціни іншого товару (товар У) – Ех/у. Коефіцієнт перехресної еластичності розраховується як відношення відсоткової зміни попиту на товар Х до відсоткової зміни ціни товару У.

Природно, що в даному випадку велику роль відіграє характер взаємин між цими товарами. Для прямо невзаємопов'язаних товарів цей коефіцієнт дорівнюватиме нулю. Прикладом таких товарів можуть бути літаки і картопля. Для взаємозамінних товарів коефіцієнт перехресної еластичності буде з позитивним знаком, а якщо ми маємо справу з взаємодоповнюючими товарами, то він буде із знаком мінус.

4. Пропозиція

Пропозиція – об'єм певного товару, який продавець готовий запропонувати на ринок збуту за певною ціною і в конкретний період часу. Слід зазначити, що пропозиція зовсім не означає весь об'єм цього товару, що є у продавця або виробника. Тут підхід такий самий, як і при розгляді попиту, коли враховувалися не бажання, що були у споживача, і потреби, а лише ті, задоволення яких він готовий сплатити при даній ціні. Наприклад, якщо виробник виготовив 30000 телевізорів, він готовий за ціною, що склалася на ринку, продати лише 20000 (у конкретний момент часу), то об'єм пропозиції, природно, складе лише 20000 телевізорів.

Як і попит, пропозиція може змінюватися під дією багатьох чинників. Тільки один з цих чинників приводить до руху по одній і тій самій кривій пропозиції, а для того, щоб відбулося зрушення кривої пропозиції, потрібен вплив інших чинників.


Під час побудови кривої пропозиції також виходимо з припущення, що ціна виступає найзначнішою детермінантою величини пропозиції будь-якого товару. Проте крива пропозиції, як і крива попиту, пов'язана з припущенням "за інших рівних умов". Іншими словами, крива пропозиції будується на припущенні, що нецінові детермінанти пропозиції дані наперед і не піддаються змінам. Якщо одна з нецінових детермінант пропозиції насправді піддається змінам, положення кривої пропозиції також змінюватиметься.

До основних нецінових чинників пропозиції відносяться такі:

- ціни на ресурси;

- технологія виробництва;

- податки і дотації;

- очікування зміни цін;

- кількість продавців на ринку.

Основні види пропозиції.

Комплексна пропозиція – стосується тих товарів, виробництво одного з яких одночасно означає виробництво іншого. Прикладами таких товарів можна вважати м'ясо і шкури будь-яких тварин, нафту і попутний газ тощо. Особливість цього виду пропозиції полягає в тому, що при збільшенні виробництва одного з таких товарів ви автоматично збільшуєте виробництво іншого, що може вплинути на ціну цього іншого товару. Зокрема, це приводить до зрушення кривої пропозиції вниз.

Складна пропозиція – пропозиція товарів, що використовуються для задоволення однієї і тієї самої потреби. Прикладом таких товарів можна вважати каву, какао, молоко тощо.

Конкуруюча пропозиція – це пропозиція товару, який використовується для задоволення різних потреб. Кожна з таких потреб конкурує з іншими за те, щоб одержати даний товар. До даного виду пропозиції відносяться пропозиції всіх факторів виробництва.


Еластичність пропозиції – визначається тим, наскільки змінюється об'єм пропозиції при зміні ціни товару. Коефіцієнт еластичності пропозиції визначається таким співвідношенням:

Еs =

Еластична пропозиція в тому випадку, якщо Еs більше одиниці. Відразу зазначимо: з огляду на те, що в міру підвищення ціни об'єм підвищується, коефіцієнт еластичності пропозиції, як правило, має позитивне значення, на відміну від коефіцієнта еластичності попиту, який, як правило, має негативне значення.

Нееластичною пропозиція вважається в тому випадку, коли відсоткова зміна пропозиції менше відсоткової зміни ціни, тобто коефіцієнт еластичності менше одиниці.

Абсолютно нееластична пропозиція має місце в тих випадках, коли зміна ціни не може вплинути на об'єм пропозиції.

Абсолютно еластична пропозиція – це така пропозиція, об'єм якої при певному рівні ціни не обмежений. У даному випадку коефіцієнт еластичності рівний нескінченності.

Одинична еластичність пропозиції – зміна ціни – приводить до пропорційно рівноцінної зміни об'єму пропозиції. Отже, тут коефіцієнт еластичності дорівнює одиниці.

Чинники, що впливають на еластичність пропозиції за ціною.

1. Вид товару. Виробництво деяких товарів можна налагодити відносно легко, отже еластичність пропозиції таких товарів буде, швидше за все, високою. Цього не можна сказати про ті товари, підготовка виробництва яких вимагає багато часу. Окрім цього, необхідно врахувати час зберігання того або іншого товару. Наприклад, помідори довго зберігати не можна, а більшість приладів можуть зберігатися роками, і це практично не вплине на якість їх роботи.

2. Можливість залучення факторів виробництва істотно впливає на еластичність пропозиції. Для розширення виробництва будь-якого товару необхідно залучати додатково капітал, землю, трудові ресурси тощо. Одна справа, коли потрібні фактори виробництва вільні, але коли таких факторів немає у вільному вигляді, повернути їх звідти, де вони вже задіяні, може бути складно.

3. Динаміка зміни витрат виробництва в міру нарощування об'єму випуску. У тих випадках, коли витрати виробництва в міру нарощування його об'єму стрімко зростають, еластичність пропозиції за ціною буде низькою. Якщо ж збільшення об'єму випуску спричинить зниження витрат виробництва (або якщо вони залишаться на колишньому рівні), то еластичність пропозиції буде високою.