Смекни!
smekni.com

Рівень життя населення України (стр. 3 из 3)

- підвищення пенсій, зарплат та прожиткового мінімуму до рівня розвинених країн з ринковою економікою;

- збільшення рівня витрат та підвищення стандартів споживання для задоволення життєвих потреб людей;

- забезпечення зайнятості населення.

Створення умов для гармонійного розвитку людини:

- забезпечення доступної та якісної медичної допомоги, введення медичного страхування громадян;

- запобігання захворюваності, стимулювання здорового способу життя, сприяння продовженню тривалості життя;

- зміцнення інституту сім'ї, викорінення безпритульності і бездоглядності дітей, поліпшення становища молоді;

- забезпечення умов для отримання освіти, ефективна підготовка молоді до самостійного життя;

- забезпечення гарантованого Конституцією України та визначеного законом всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України, вільний розвиток і використання інших мов національних меншин України;

- покращання умов для творчої діяльності, зміцнення позитивного культурно-мистецького іміджу України в світі;

- реалізація права громадян на свободу світогляду і віросповідання, створення сприятливих умов для діяльності релігійних організацій на засадах світоглядної терпимості, підвищення рівня довіри між державою і церквою, подолання міжконфесійних суперечностей;

- реформування існуючої системи фізичного виховання населення, створення сприятливих податкових та економічних умов для розвитку в Україні олімпійського і неолімпійського спорту, відновлення інфраструктури, - звільнення інвесторів від оподаткування шляхом зменшення суми оподатковуваного валового доходу інвесторів на суму інвестованих у розвиток галузі коштів;

- забезпечення комплексного розвитку туристичної і рекреаційно-курортної галузі.


ВИСНОВОК

Добробут суспільства визначається рівнем добробуту кожного його громадянина. Сьогодні більшість українських громадян почувають себе приниженими через надзвичайну бідність і неможливість забезпечити собі й своїй сім'ї нормальні умови життя. Доходи значної частини населення не досягають прожиткового мінімуму, що негативно відбивається на соціальному самопочутті, психічному і фізичному здоров'ї людей. При цьому розрив у рівні доходів найбільш і найменш забезпечених груп населення досягнув критичного рівня.

Це суттєво гальмує процеси соціальної трансформації українського суспільства, створення середнього класу, котрий у розвинених країнах є гарантом соціально-політичної стабільності, головною продуктивною силою суспільства.

Україна лише тоді стане сучасною демократичною державою з розвиненою економікою і культурою, коли у складі українського середнього класу будуть не лише бізнесмени і комерсанти, але й учені, лікарі, працівники освіти, культури, інженерно-технічні працівники, кваліфіковані робітники, трудові доходи яких дозволять забезпечити високі життєві стандарти та якість життя.

Політика доходів в умовах перехідного періоду повинна спрямовуватися на розв'язання двоєдиного завдання: подолання надмірної диференціації доходів різних соціальних груп і зростання реальних доходів більшості українських громадян.

У соціальній сфері головним завданням має стати цілеспрямоване забезпечення надійних передумов реалізації прав та свобод громадян у всіх їх виявах, утвердження середнього класу – основи політичної стабільності та демократизації суспільства, значне обмеження загрозливої диференціації доходів населення та подолання бідності. Ідеться не лише про істотне посилення соціальної спрямованості курсу реформ, а й про її перетворення на важливий інструмент прискорення економічного зростання, зміцнення злагоди і порозуміння в суспільстві. Побудова в Україні соціально орієнтованої ринкової економіки європейського типу – визначальний чинник посилення суспільної привабливості реформ, забезпечення їм широкої громадської підтримки, утвердження сучасних європейських стандартів якості життя.

Перелік використаних джерел:

1.Конституція України. Україна. 1996р.

2.Господарський кодекс України. Редакція 2004р.

3.Закон України „Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії”, 5 жовтня 2000 р.

4.Богиня Д. П., Грішнова О. А. Основи економіки праці: Навч. посібник. – К.: Знання – Пресс, 2000.

5.Махсма М. Б. Економіка праці та соціально-трудові відносини: Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2005. – 304 с

6.Журнал "Підприємництво, господарство і право" N 12 2004р. с. 100-103.