Смекни!
smekni.com

Сутність економічної інформації в системі корпоративного управління (стр. 3 из 3)

Таким чином, ті суб’єкти господарювання із числа ЗАТ, які захочуть отримати право на встановлення додаткових обмежень у частині корпоративних процедур, зможуть досягти бажаного результату, привівши свою діяльність та документи у відповідність до вимог законодавства. Водночас зазначені умови, не маючи імперативного характеру, забезпечать можливість іншим ЗАТ додержуватись існуючого порядку корпоративного управління.

На наш погляд, завдяки «м’яким» процедурам реформування «закритого» корпоративного сектора вдасться отримати в особі акціонерів та менеджменту ЗАТ союзників у реформуванні корпоративного законодавства в цілому(Віце-президент ІК «КІНТО» Анатолій ФЕДОРЕНКО). [2]

Як бачимо що не малу увагу зараз приділяють інформаційному забезпеченню в усіх напрямках корпоративного управління(наприклад підрахунок ефективності фондів способи і кількість подання фінансово-економічної інформації тощо).

3.Теорія та практика корпоративного управління і вткортсеання вньому економічної інформації.

На початку листопада в Києві відбувся ІІ Східноєвропейський ризик-менеджмент форум-2003, організований компанією «Фінансовий Аналітик-Сервіс» та російською СРО «Национальная Фондовая Ассоциация». У його роботі взяли участь керівники банків і фінансових компаній країн СНД та Східної Європи, фахівці з управління ризиками та науковці.

У ринковій економіці існує багато ризиків, урахування яких є необхідною умовою для потенційних інвесторів. Як зауважив на форумі генеральний директор компанії «Фінансовий Аналітик-Сервіс» Андрій КУВШИНОВ, у країнах СНД недостатньо розвинені теорія та практика управління ризиками. З урахуванням цього основною метою цьогорічного форуму стало вивчення останніх досягнень у сфері управ-ління ризиками на розвинених фінансових ринках, способів побудови ефективної системи контролю ризиків у комер-ційних банках, а також специфіки ризик-менеджменту в країнах СНД та Східної Європи.

У рамках форуму відбувся семінар «Управління ризиками на ринках корпоративних облігацій країн СНД» та три спеціалізовані конференції. На семінарі розглядалися питання щодо: аналізу ринку корпоративних облігацій України, облігацій з особливими властивостями, моніторингу ліквідності ринку державних цінних паперів, оцінки ризиків на ринку корпоративних облігацій.

Конференцію «Управління ризиками на фінансових ринках, що розвиваються» було присвячено проблемам банків-ського нагляду та оцінки ризиків в Україні, управління ризиками в країнах Східної Європи, формування механізмів управління ризиками.

На конференції «Ефективні методики управління фінансовими ризиками в банківських установах» розглядалися питання щодо: ризиків рівня капіталізації та ліквідності банків України; управління процентним ризиком у комерційному банку; управління ризиками в інвестиційній компанії; ефективних інструментів інформаційного забезпечення ризик-менеджменту.

Учасники конференції «Системи внутрішньої підтримки ризик-менеджменту: організаційні та управлінські аспекти» проаналізували проблеми запровадження ризик-менеджменту в банках, нові вимоги до ризик-менеджменту, механізми оцінки операційних ризиків внутрішнім аудитом, перспективи автоматизації бізнес-процесів тощо.

Макроекономічні ризики

За словами начальника відділу випуску фінансових інструментів АКБ «Укрсоцбанк» Еріка НАЙМАНА, сьогодні в Україні спостерігається зниження макроекономічних ризиків, що, насамперед, обумовлено прискоренням темпів економічного зростання. Можна передбачити, що до президентських виборів показники зростання ВВП стабілізуються, однак після них, у 2005 році, слід очікувати подальшого стрімкого макроекономічного розвитку. Інфляція в Україні стабілізувалася на рівні 6%, спостерігається зростання валютних резервів, які зараз дорівнюють 15% ВВП. У Росії та Казахстані цей показник становить 17%. При цьому рівень дохідності російських та українських євробондів сьогодні оцінюється практично однаково. Все це дає підстави до прогнозування припливу капіталу в нашу країну.

Значною проблемою України все ще залишається низька купівельна спроможність гривні. Українська національна валюта є однією з найбільш слабких валют у світі й найбільш недооціненою валютою в СНД. Поряд із цим існує проблема не досить високого рівня ВВП у розрахунку на душу населення.

Останні статистичні дані свідчать, що максимальні темпи зростання сьогодні спостерігаються у будівництві, переробній промисловості, роздрібній торгівлі та транспорті – у галузях, які можуть бути найбільш привабливими для потенційних інвесторів.

Оцінка кредитоспроможності підприємства

На думку пана Наймана, оцінка будь-якого об’єк-та інвестування має передбачати ретельний аналіз його основних складових: капіталу, робочої сили та менеджменту, що має показати ефективність від вкладання інвестиційних ресурсів. При цьому основним джерелом появи активів у підприємства є капітал. Він може бути позиковим та власним, а активи – оборотними та необоротними. У свою чергу, позиковий капітал по-діляється на короткостроковий та довгостроковий, а власний – на інвестиції акціонерів та накопичений чистий прибуток. Оборотні активи можуть бути представлені запасами, дебіторською заборгованістю, а також наявними коштами. Необоротні активи – це основні кошти, нематеріальні активи тощо. Як правило, за рахунок власного капіталу формуються необоротні активи та частина оборотних активів, однак основним джерелом останніх є позиковий капітал. З урахуванням цього можна виділити дві головні цілі боргових запозичень підприємств: збільшення необоротних активів та поповнення оборотних коштів для збалансування бюджету підприємства.

Водночас, загальновизнано, що позиковий капітал приносить користь акціонерам, якщо є більш дешевим джерелом збільшення активів, ніж акціонерний капітал. Таким чином, якщо залучення власних коштів акціонерів виявляється дорожчим за залучення позикового капіталу, то підприємству вигідно брати в борг. Одним із основних показників ефективності такого підходу є збільшення рентабельності власного капіталу підприємства в результаті запозичення.

Повернення позикового капіталу та його обслуговування відбуваються за рахунок: поточної діяльності підприємства (одержання доходів та чистого прибутку); продажу власності (реалізації активів); інших джерел (наприклад поручительств). Для акціонерів та кредиторів підприємства краще, якщо позиковий капітал погашається за рахунок поточної діяльності, а не реалізації активів і тим більше не за рахунок інших джерел. Причому дуже важливо, щоб реалізація активів, якщо вона відбулася, не завдала шкоди діяльності підприємства.

Таким чином, капіталовкладники у першу чергу мають перевіряти прибутковість підприємства та ефективність використання активів; достатність активів для обслуговування і погашення позикового капіталу; характеристики макроекономічної динаміки країни, галузі та мікроекономіки самого підприємства.

Управління ризиками в інвестиційній компанії

Основними цілями та завданнями відділу з управління ризиками інвестиційної компанії, за повідомленням начальника управління ризиками російської ІК «Ренесанс капітал» Олександра КРАСОТКІНА, є: захист компанії від великих непередбачених збитків; максимізація доходів шляхом ефективного управління ринковими, кредитними та іншими ризиками; надання керівництву оперативної інформації про поточні показники ризиків компанії.

До основних функцій начальника відділу з управління ризиками слід віднести: розробку процедур та методів ризик-менеджменту; участь у розробці та схваленні нових продуктів компанії; взаємодію із зовнішніми контрагентами, біржами, рейтинговими агентствами; участь у роботі ризик-комітету.

Менеджер із кредитних ризиків має здійснювати кредитний аналіз та підготовку кредитних висновків щодо контр-агентів, корпоративних клієнтів та емітентів, а менеджер з ринкових ризиків – провадити моніторинг ринкових ризиків та лімітів, розробляти методики оцінки ризиків.

Висновки

Безперечно економічна інформація відіграє велике значення у прийнятті управлінських рішень,а що як не ці рішення відігає найважливішу роль у корпоративному управлінні?

Від цих рішень залежить ефективність господарської діяльності,можливість отримання максимального прибутку від усіх видів діяльності.

Економічна інформація також впливає на інвестиційну привабливість акціонерного товариства.

Значною мірою економічною інформацією користуються статистичні службтУкраїни.

Усі форми звітностей просякнуті економічою інформацією:податкова-використовує економічну інформацію для контролю над сплатою податків,для визначення фіскального навантаження на об’єкт оподаткування за допомогою різних методів,для визначення правильності нарахування амортизації і недопустимості правопорушень при обрахунку знасу необоротних активів;

Статистична використовує економічну інформацію: для слідкування за правопорушеннямив вотчині законодавства,за дотриманням акціонерним товариством різних стандартів, положень тощо;

Також економічна інформація може впливати на товариство опосередковано,тобто,наприклад через різні пільги,що надаються різними фондами(наприклад фондами державного соціального страхування надаються пільги по оподаткуваню працівникам у яких заробітна плата менша за 670грн.).

Як бачимо економічна інформація відіграє потужну роль у корпоративному управлінні забезпечуючи його усіма потрібними засобами досягнення, мети

даючи можливість впливати як на свій стан,так і на стан інших.

Список використаної літератури

1.Роман Сіржук.Економічна безпека акціонерних товариств/Газета”Цінні папери України”(www.corporation.com.ua/).

2.Роман Сіржук. Ризик-менеджмент форум-2003/Газета”Цінні папери України”.2003.(www.corporation.com.ua/library/).

3.Сергій Румянцев.Корпоративне управління та розвиток компаній Газета”Цінні папери України”.(www.corporation.com.ua/library/publication/).