Смекни!
smekni.com

Фінансовий потенціал як складова економічного потенціалу підприємства (стр. 6 из 6)

Фінансова сторона діяльності підприємства має важливе значення, тому аналіз і діагностика фінансового потенціалу і його ефективне використання є невід'ємною частиною економічного аналізу.

Аналіз літератури по даній темі виявив відсутність єдиного методу проведення оцінки фінансового потенціалу, а також недостатнє опрацьовування існуючих методів. Таким чином, проблема ефективного аналізу і діагностики фінансового потенціалу залишається актуальною. Що свідчить про необхідність пошуку рішення даної задачі. Для здійснення вище викладеного необхідно, по-перше, конкретизувати поняття фінансового потенціалу, а по-друге, проаналізувати існуючі методи його оцінки і виявити їх загальні риси.

Існує декілька визначень фінансового потенціалу, які різні в його трактуванні, але схожі в його суті.

До фінансового потенціалу можна застосувати визначення дане у Великій Радянській Енциклопедії, де «потенціал» визначається як «…засоби, запаси, джерела, що є в наявності і що можуть бути мобілізовані, приведені в дію, використані для досягнення певної мети, здійснення плану; рішення будь-якої задачі; можливості окремої особи, суспільства, держави в певній області».

Інше визначення фінансового потенціалу підприємства говорить про те, що це відносини, які виникають на підприємстві з приводу досягнення максимально можливого фінансового результату. Також його можна визначити як характеристику фінансової незалежності підприємства, його фінансової стійкості і кредитоспроможності.

Крім того, якщо виходити з методики оцінки, фінансовий потенціал - потенційні фінансові показники виробництва (прибутковість, ліквідність, платоспроможність), потенційні інвестиційні можливості.

У зв'язку з вищевикладеним, фінансовий потенціал можна визначити як фінансові ресурси, з приводу яких виникають відносини на підприємстві з метою досягнення його ефективного функціонування (високих показників ліквідності, прибутковості, платоспроможності, стійкості і інших фінансових показників).

Аналіз різних трактувань фінансового потенціалу дозволяє визначити основну мету його оцінки - визначення не використовуваних ресурсів і їх застосування для досягнення максимально можливого ефективного рівня функціонування підприємства (систематичного надходження й ефективного використання фінансових ресурсів, дотримання розрахункової і кредитної дисципліни, досягнення раціонального співвідношення власних і залучених коштів).

Як було відмічено вище, на даний момент немає єдиної методики аналізу і діагностики фінансового потенціалу підприємства. В але є загальні риси, які дозволять надалі її створити.

В роботі було досліджено еволюцію поглядів на суть фінансового потенціалу і його роль в системі економічного потенціалу підприємства, охарактеризовані джерела фінансових ресурсів, аналіз та управління фінансовим потенціалом і шляхи поліпшення його використання в сьогоднішніх умовах.


Список використаної літератури

1. Бандурка О.М., Коробов М.Я. Фінансова діяльність підприємства: Підруч. для студ. вищ. навч. Закл — 2.вид., перероб. і доп. — К.: Либідь, 2003.

2. Бланк И.А. Управление формированием капитала. К.:

3. Ника-Центр. – 2000.

4. Блауг М. Экономическая мысль в ретроспективе. – М.:Дело Лтд. – 2000.

5. Довбня С.Б Модель комплексної оптимізації фінансування підприємства. Фінанси підприємств. – 2006,№5.

6. Зятковський І.В. Фінанси підприємств: Навч. посіб. для студ. екон. спец. вищ. навч. закл.. — К.: Кондор, 2003.

7. Костирко Л.А. Формування механізму фінансової стратегії сталого розвитку підприємства – Донецьк : ІЕП НАН України. – 2004.

8. Марченко А.А. Аналіз джерел формування фінансових ресурсів// Фінанси України – 2002.

9. Фомін П.А, Старовоїтов М.К. Особливості оцінки виробничого потенціалу промислових підприємств: Бібліотека економіста: бізнес планування, бюджет.-2006 р.

10. Лосева С.А, Зубкова В.І., Накивайло А.В. Фінансово-інвестиційний потенціал підприємства і його вплив на управління інвестиціями.-2006 р.

11. Стоянова Е.С. Практікум по фінансовому менеджменту.- М.: Перспектива, 2005 р.

12. Петряєва З.Ф. Фінансовий аналіз діяльності підприємства:

13. Навч.посіб. / Харківський держ. економічний ун-т. — Х.: ХДЕУ, 2002.

14. Плисак В.Й. Управління ризиком фінансової стійкості підприємства // Фінанси України - №1, 2001 р.

15. Слав’юк Р.А. Структурування власного капіталу підприємств України // Фінанси України -№8,2005р

16. Хрипач В.Я.Экономика предприятия. – Минск: Лата, 2004 р.

17. Шиян Д.В., Строченко Н.І. Фінансовий аналіз: Навч. посібник. — К.: А.С.К., 2003 р.

18. Економічний аналіз. Збірник завдань і тестів: Навч. посіб. для ВНЗ. Рекомендовано Мін. освіти і науки України / Мец В.О. — К., 2001.


ВІДОМОСТІ

Про автора та наукового керівника роботи, яка представлена під девізом „Економіка” на конкурс на кращу наукову роботу ВНТК і С, що проводиться у 2008/2009 навчальному році

Автор Керівник
1. Прізвище Луценко 1. Прізвище Науменко
2. Ім'я Карина 2. Ім'я Марія
3. По-батькові Романівна 3. По-батькові Олексіївна
4. Статус Студент 4. В/звання -
5.Курс 4 5. Кафедра 10
6. Навчальний заклад АВВ МВС України 6. Посада Доцент
7. Спеціальність Менеджмент організацій 7. Вчена ступінь Кандидат економічних наук

Завідувач кафедри економічних дисциплін к.е.н., доцент М.В. Черкашина