Смекни!
smekni.com

Формування бренда фірми (стр. 3 из 3)

У 2004 р. компанія зробила ставку на відновлення модельного ряді і, головним чином, на зниження цін на продукцію. Алі мобільні телефони Nokіa як і раніше вважаються найдорожчими на ринку Нашого міста. 55% респондентів дотримують цієї думки. І тільки 10% вважають Nokіa дешевими засобами зв'язку.

Далі в анкеті задавалися питання про рекламу телефонів і враження від неї. Найчастіше інформацію про мобільні телефони респонденти одержують з наступних джерел: телебачення, Інтернет, щити по місту [Рис 2.6]. Як говорилося вище, усі респонденти бачили рекламу телефонів Nokіa. При цьому негативне враження реклама зробила усього на один респондента, що охарактеризував її як "нудну і непотрібну". На 40% респондентів реклама зробила сприятливе враження.

Респондентам було запропоноване відкрите питання про те, що найбільше запам'яталося в рекламі. Велика кількість респондентів відразу згадало фірмовий слоган "Nokіa - connectіng people", що ще раз підтверджує взнанність марки. Багато хто запам'ятали сюжети реклами, основні характеристики і моделі телефонів Nokіa.

Отримані результати говорять про те, що образ марки Nokіa цілком дороблений, реклама досить широко поінформувала споживача про марку.

Nokіa - це сформований бренд, що є одним з лідерів на ринку мобільних телефонів. Дослідження показало, що Nokіa є лідером за наступними критеріями:

- великий досвід у виробництві телефонів;

- високоякісні телефони;

- інноваційна марка;

- телефони, що довго служать;

- функціональні телефони;

- бізнес-телефони;

- гарне сервісне обслуговування;

- телефони з оригінальним дизайном.

Усі ці лідируючі характеристики супроводжуються найвищою ціною на ринку. Але все рівно Nokіa є однієї з марок, "яку можна зустріти скрізь".

Дослідження показало, що телефони призначені для різних груп споживачів: як люблячі новинки, так і консервативних. Основними користувачами телефонів Nokіa вважаються ділові люди більш старшого віку, що пред'являють великі вимоги до телефонів. Відзначимо, що велика частина людей, у даний момент не мають телефону, у перспективі бачать своїм телефоном Nokіa.

Реклама Nokіa додала телефонам додаткову цінність у сприйнятті споживача. Компанії варто приділити більше уваги розробці реклам, орієнтованих на молодь, для розширення числа своїх споживачів. У цілому для просування бренда "Nokіa" доцільно продовжувати використовувати телевізійну рекламу, зовнішню рекламу, рекламу в СМИ, що успішно і застосовується.


Висновки

В умовах найжорстокішої конкурентної боротьби за кращих фахівців на ринку праці долю компанії часом може вирішити усього один фактор - впізнанність її бренда. З цієї причини однієї їх найбільш насущних задач рекрутерів сьогодні стає розробка мір, що могли б виділити компанію з загального ряду фірм, зайнятих у даній сфері бізнесу.

Давно існуючі компанії, що зацікавлені в популяризації свого бренда, для цієї мети, як правило, звертаються в рекрутингові агентства і, залучаючи дорогих консультантів, прораховують загальну суму витрат. Розробці рекомендацій передують великі дослідження, часто з використанням фокусів-груп, що дозволяють виявити, як сприймають компанію здобувачі і суспільство в цілому.

У починаючих компаній трохи інші орієнтири. З одного боку, вони мають завидну можливість створювати свій бренд "з нуля", але, з іншого боку, вони володіють ще не занадто значними фінансовими ресурсами і тому повинні робити більший акцент на креативність.


Список використаних джерел

1 www.led.org.ua

2 www.unikcom.ru

3 www.nokia.ua

4 www.Wetfeet.com