Смекни!
smekni.com

Аналіз та планування трудових показників (стр. 8 из 8)

b

Дисперсія теоретичних значень називається факторною, яка обчислюється за формулою:

(2.12)

σY2

Наступним кроком обчислюється залишкова випадкова дисперсія:

(2.13)

σε2

Тоді загальна дисперсія розраховується за формулою:

(2.14)

Або

де у – фактичне значення результативної ознаки;

Вона пов'язує варіацію результативної ознаки, не пов'язану з варіацією факторної ознаки. Мірою тісноти зв’язку в КРА є коефіцієнт детермінації, аналогічний кореляційному відношенню:

(2.15)

R2

Де R2 - коефіцієнт детермінації.

Він приймає значення від 0 (при відсутності лінійного зв'язку) до 1 (зв'язок між ознаками функціональний).

Тісноту зв'язку характеризує також індекс кореляції:

(2.16)

=0,9865

Коли зв'язок між ознаками лінійний, використовують лінійний коефіцієнт кореляції, який, приймаючи значення від-1 до +1, характеризує не тільки тісноту зв'язку, а і його напрям, його абсолютна величина збігається з індексом кореляції.

Його розраховують за формулою:

(2.17)

r

Перевірку істотності зв'язку в КРА здійснюють за допомогою критерію Фішера (F - критерію):

(2.18)

де m - число параметрів рівняння регресії;

Ft, - теоретичне значення F-критерію при існуючих значеннях n і m.

FR =

Тобто розраховані коефіцієнти регресії є досить істотними і можуть бути використанні для розробки прогнозу.

За даних умов отримана функція:

Yi= 0,395+0,044x (2.19)

може бути використаною для прогнозування рівня значення уn+1 (у даному разі продуктивності праці) за межами інтервалу [1, n]. Для цього треба отримати крок значення

після чого підставити в отримане рівняння регресії. Отримане значення уn+1 = а + b(хn + Δхn+1) і буде прогнозним значенням продуктивності праці. Тобто значення виробітку на наступний одинадцятий рік (В11) буде становити згідно з отриманою залежністю:

В11 = a + b(KM10 + ΔKM), (2.20)

Де ΔКМ (Δхn+1) - крок зміни функції;

КМ10 – значення коефіцієнту механізації за десятий рік (передуючий наступному), %.

ΔXn+1 =

В11 =

Це значення можна отримати не тільки за допомогою математичного методу, але й за допомогою графічного методу, для чого креслимо графік отриманої функції, приклад якого зображуємо на рис. 2.1.

Рисунок 2.1 – Графік залежності продуктивності праці від коефіцієнту механізації


ВИСНОВОК

Таким чином, проаналізував трудові показники економіко-господарчої діяльності підприємства, можна зробити деякі висновки щодо тенденцій, що склалися на підприємстві.

Відбуваються зміни в значеннях трудових показників, та зокрема у зміні чисельності. Так, середньоспискова чисельність ПВП у звітному періоді у порівнянні із базовим зменшилось на 20 , а з плановим зменшилася на 120 чоловік . Це відбувається за рахунок того, що відбувають зміни і по функціональним групам працюючих. Так середньоспискова чисельність службовців у звітному періоді у порівнянні із базовим зменшилась на 28 чоловік, середньоспискова чисельність керівників та спеціалістів у порівнянні з базовим на 18 ,а з плановим періодом зменшилася на 9 чоловік. Середньоспискова чисельність іншого персоналу збільшилася у порівнянні з базисом на49,а з планом на 51 людину. Чисельність робітників збільшилась у порівнянні з базовим на 17, а упорівнянні з плановим на 102 людини. Також відбувається зростання обсягів виробництва в порівнянні з базовим періодом на 2615тис.грн.(на 5,95%), та у порівнянні з планом на 2165 тис.грн. (на 4,92%). Відбуваються також зміни у показнику річного ефективного робочого часу, він зменшується у порівнянні з базисом на 4,81годин, тобто на 0,29%, та зменшується у порівнянні з планом на 8 годин, тобто на 0,48%.

Але незважаючи на те, що майже не відбувається ніяких змін по чисельності робітників взагалі, відбуваються внутрішні зміни їх функціональних груп. Так, чисельність технологічних робітників в звітному періоді порівняно із базисним збільшилася на 493 чоловік (9,85%), транспортно-складських робітників зменшилася на 290 чоловіка (31,59%), ремонтно-налагоджувальних робітників збільшилася на 728 чоловік (45,79%) та обслуговуючих зменшилася на 914 робітника (109,46%).

Середній тарифний розряд в цілому по підприємству збільшився у звітному періоді на 0,006 (за рахунок неоднорідності зміни цього показника по функціональним групам персоналу) та зменшився середній атестаційний бал на 0,043 ( також за рахунок неоднорідності зміни цього показника по функціональним групам персоналу).

Реальний фонд робочого часу у звітному періоді зменшився у порівнянні з плановим на 0,09% та у плановому у порівнянні з базовим на 0,18 %. За рахунок цього обсяг виробництва у звітному в порівнянні з плановим зменшився на 1711,57грн. та у порівнянні з базовим збільшився на 205936,2 грн.

За рахунок змін продуктивності праці робітників у звітному періоді у порівнянні з базовим відбулася відносна економія працюючих на 8 чоловік та збільшилась продуктивність праці на 0,096% та у порівнянні з плановим додалась кількість робітників та збільшилась продуктивність праці на 0,096%.

Відбувається як перевитрата ФЗП по усім функціональним групам так і відносна економія ФЗП за рахунок збільшення об’ємів виробництва.

Треба відмітити, що за рахунок економії чисельності робітників на 383 чоловік, приріст обсягів виробництва склав 26,67%, за рахунок приросту продуктивності праці на 3,94 %.

За допомогою кореляційно-регресійного аналізу було визначено рівняння регресії для прогнозування майбутнього рівня виробітку при заданому рівні коефіцієнту механізації. Отримавши функцію: Yi= 0,395+0,044x та визначивши ,що крок зміни функції дорівнює 4,78, знайшли прогнозоване значення виробітку на одинадцятий рік, який буде дорівнювати 3,87.


ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Методичні вказівки та завдання до виконання курсового проекту з дисципліни “Економіка праці”/ Укл.: Щеглов К.Я., Полуянов В.П., Деречинский Ю.Н., Муромець Н.Є., - Горлівка: АДІ ДонНТУ, 2002, - 37 с.

2. Экономика труда: Учебник для вузов/ Л.И. Жуков, Г.Р. Погосян, В.И. Севцов и др.; Под ред. Г.Р. Погосяна, Л.И. Жукова. – М.: Экономика, 1991, - 304 с.

3. Ремизов К.С. Основы экономики труда. – М.: Изд-во МГУ, 1990

4. Поляков Н.С., Ремизов К.С. Справочник экономиста по труду – М.: Экономика, 1988 – 239 с.

5. Ковтун Н.В., Столяров Г.С. Загальна теорія статистики: Курс лекцій – К.: Четверта хвиля, 1996 – 144 с.

6. Економіка праці: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. —

К.: МАУП, 2004. — 272 с.: іл. — Бібліогр.: с. 262–265.