Смекни!
smekni.com

Аналіз трудових показників (стр. 5 из 6)

велике значення. Оскільки велика кількість факторів впливає на рівень продуктивності праці проаналізуємо найважливіші з них. Визначимо зміну продуктивності праці за рахунок зміни питомої ваги робітників у загальній чисельності працюючих за формулою:

, (2.7)

де

− зміна продуктивності праці за рахунок зміни питомої ваги робітників в загальній чисельності працюючих;

− питома вага робітників в загальний чисельності працюючих, осіб;

− кількість відпрацьованих днів одним робітником в базовому році, дн;

− середня тривалість зміни, год.;

− годинний виробіток одного робітника в базовому році.

Розраховані дані по рокам представлені нижче:

т;

т;

т.

Аналізуючи отримані дані можна зробити висновок, що у 2007 році збільшення продуктивності праці, за рахунок збільшення питомої ваги робітників, становить 10,92 тис. т. У 2008 році продуктивність праці збільшилася на 11,44 тис. т. А у 2009 році, за рахунок збільшення питомої ваги працівників до 0,60, зафіксовано найбільше збільшення продуктивності праці (33,01 тис. т).

Визначимо зміну продуктивності праці за рахунок зміни кількості відпрацьованих днів одним працівником за формулою:

, (2.8)

де

− зміна продуктивності праці за рахунок зміни кількості відпрацьованих днів.

Розраховані дані представлені нижче:

т;

т;

т.

Спостерігаючи за обчисленими даними, можна зробити висновок, що збільшення продуктивності праці за рахунок зміни кількості днів відбувається лише у 2007 р. Це пов’язане з тим, що в 2007 р. в порівнянні з 2006 р. кількість відпрацьованих днів збільшилась. У 2008 р. і 2009 р. спостерігається зменшення продуктивності праці на 11,70 і 9,04 тис. т відповідно.

Визначимо зміну продуктивності праці за рахунок зміни середньої тривалості зміни, за формулою:

, (2.9)

де

− зміна продуктивності праці за рахунок змін тривалості зміни.

Розраховані дані представлені нижче:

т;

т;

т.

Розраховані дані свідчать проте, що в 2007 році продуктивність праці збільшилася за рахунок збільшення тривалості робочого дня. В 2008 році спостерігається зменшення продуктивності праці під дією фактора зменшення тривалості робочого дня. В 2009 році зменшення тривалості робочого дня призвело до зменшення продуктивності праці на 0,41 тис. т.

Визначимо зміну продуктивності праці за рахунок зміни середньодобового виробітку, за формулою:

, (2.10)

де

− зміна продуктивності праці за рахунок зміни середнього динного виробітку одного робітника.

Розраховані дані представлені нижче:

т;

т;

т.

Розраховані дані свідчать проте, що в 2007 р. за рахунок збільшення середньогодинного виробітку продуктивність праці зросла на 21,92 т. У 2008 р. через зменшення середньогодинного виробітоку продуктивність праці зменшилась на 12,94. В 2009 р. зв’язку зі збільшенням середньогодинного виробітку, продуктивність праці збільшилася на 118,80 т.


РОЗДІЛ 3 АНАЛІЗ ВПЛИВУ ТРУДОВИХ ПОКАЗНИКІВ НА ЕФЕКТИВНІСТЬ РОБОТИ ПІДПРИЄМСТВА

Робота підприємства характеризується великою кількістю трудових показників. Зміна хоча б одного показника призведе до зміни ефективності роботи підприємства. На зростання продуктивності праці може вплинути підвищення рівня підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівника.

Розглянемо як підвищення кваліфікації працівників ВК ВАТ «Шахта Красноармійська-Західна №1» може вплинути на зростання продуктивності праці. Для розрахунку показників використаємо формулу:

, (3.1)

де

− підвищення продуктивності праці через підвищення кваліфікації працівників;

− різниця між тарифним коефіцієнтами в тому інтервалі де відбувається підвищення тарифного розряду;

− питома вага робітників, які потребують підвищення кваліфікації в середньообліковій чисельності підприємства.

Розрахуємо підвищення продуктивності праці через підвищення кваліфікації робітників за період 2007-2009 рр.:

;

;

.

Розрахувавши підвищення продуктивності праці через підвищення кваліфікації, можна зробити висновок, що найбільше підвищення зафіксовано в 2008 р. і дорівнює 3,92%. Підвищення продуктивності праці через підвищення кваліфікації робітників у 2007 р. дорівнювало 3,33%. В 2009 р. зафіксовано найменший показник збільшення продуктивності праці за рахунок підвищення кваліфікації робітників. Зобразимо на рис. 3.1 підвищення продуктивності праці через підвищення кваліфікації робітників.

Рисунок 3.1 − Підвищення продуктивності праці

Розрахувавши підвищення продуктивності праці через підвищення кваліфікації, можна зробити висновок, що найбільше підвищення зафіксовано в 2008 р.

У відповідності даним можливого росту продуктивності праці внаслідок підвищення кваліфікації робітників цеху металоконструкцій підприємства можна розрахувати економію чисельності робітників. Чисельність вивільнених робітників розраховується за формулою:

, (3.2)

де

– економія чисельності робітників через підвищення продуктивності праці, осіб;

– підвищення продуктивності праці, %.

Розрахунки економії чисельності робітників через підвищення продуктивності праці по роках наведені нижче:

осіб;

осіб;

осіб.

Розрахувавши показники економії чисельності на ВАТ «Шахта Красноармійська-Західна №1», можна зробити висновок, що завдяки підвищенню продуктивності праці можливо скорочення робітників у 2007 р. на 3,19, у 2008 р. на 3,77, у 2009 році на 2,12 осіб.

Зобразимо на рис. 3.2 економію чисельності робітників шахти.

Рисунок 3.2 − Економія чисельності робітників

Маючи дані щодо вивільнених робітників, а також рівень середньої заробітної плати, можна розрахувати економію фонду оплати праці. Для цього використаємо наступну формулу:

, (3.3)

де

− економія фонду оплати праці, грн.;

− середня заробітна плата, грн.

Розрахунки економії фонду заробітної плати по роках наведені нижче:

грн.;

грн.;

грн.

Аналізуючи розраховані показники, можна зробити висновок, що в наслідок економії чисельності робітників можливе зменшення фонду оплати праці у 2007 р. на 181868,28 грн., у 2008 році на 231266,88 грн., у 2009 р. на 137986,56 грн.