Смекни!
smekni.com

Бізнес-план ТзОВ "Скеля" (стр. 3 из 5)

Вкладами учасників та засновників товариства можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, в тому числі в іноземній валюті.

Вклад, оцінений у гривнях, становить частку учасника та засновника у статутному фонді. Порядок оцінки вкладів визначається в установчих документах товариства, якщо інше не передбачено законодавством України.

Забороняється використовувати для формування статутного фонду бюджетні кошти, кошти, одержані в кредит та під заставу.

Якщо "по закінченні другого чи кожного наступного фінансового року вартість чистих активів ТзОВ виявиться меншою від статутного капіталу, товариство зобов’язане оголосити про зменшення свого статутного капіталу і зареєструвати відповідні зміни в статуті", якщо, звісно, учасники не прийняли рішення про внесення додаткових внесків. Коли вартість чистих активів товариства стає меншою від визначеного законом мінімуму розміру статутного капіталу ТзОВ підлягає ліквідації.

ТзОВ набуває прав юридичної особи з дня його державної реєстрації. Державна реєстрація суб´єктів підприємницької діяльності регулюється Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" від 15.05.2003р. №1775-IV, статтями 87-90 Цивільного Кодексу України, статтями 56-59 Господарського Кодексу України. Державна реєстрація ТзОВ проводиться у виконавчому комітеті міської, районної у місті ради або в районній, районній у містах Києві і Севастополі державній адміністрації за місцезнаходженням або місцем проживання одного із засновників або за іншою адресою, яка підтверджується договором, що передбачає передачу засновнику у власність або користування приміщення, частини приміщення (договір купівлі-продажу, міни, дарування, оренди, лізингу, безоплатного користування майна, про спільну діяльність, установчий договір тощо).

З урахуванням вимог Цивільного і Господарського кодексів, для державної реєстрації ТзОВ власники, уповноважений ними орган особисто або поштою (рекомендованим листом) подають до органу державної реєстрації:

— рішення власників майна чи уповноваженого ними органу (наприклад, протокол установчих зборів);

— статут ТОВ;

— документи, що свідчать про сплату засновниками не менше 50% внеску в статутний капітал товариства;

— реєстраційна картка встановленого зразка;

— документ, що свідчить про сплату за державну реєстрацію(10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 170 грн);.

Державна реєстрація товариства повинна тривати не більше 10 днів із дня подачі документів. Реєструючий орган зобов’язаний протягом цього терміну видати суб’єктові господарювання свідоцтво про державну реєстрацію.

Органи чи фізичні особи, уповноважені власниками, засвідчують свої повноваження документально.

Якщо засновником (одним із засновників) ТОВ є юридична особа, державна реєстрація її підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію.

У разі коли одним із засновників ТзОВ є фізична особа, її підпис на установчих документах засвідчується нотаріусом.

Статут подається до органу державної реєстрації у 2 примірниках, оформлений в установленому порядку.

Будь-яке новостворене підприємство (установа) повинно бути включене до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (далі – ЄДРПОУ). Включення здійснюється за місцезнаходженням суб’єкта. Для цього протягом 10 днів після державної реєстрації юридичної особи необхідно звернутися до представника територіального органу державної статистики, якій у дні прийому приймає документи та видає довідку про включення до ЄДРПОУ у Єдиному реєстраційному офісі за місцезнаходженням суб'єкта.

Для включення (внесення змін) до ЄДРПОУ подаються такі документи:

- заповнена облікова картка встановленого зразка;

- копія реєстраційної картки встановленого зразка;

- оригінал статуту (для огляду) при визначенні та кодуванні видів економічної діяльності;

- свідоцтво про державну реєстрацію (оригінал для огляду, ксерокопію в справу);

- документ, що засвідчує внесення плати за надання довідки з ЄДРПОУ.

Облікову картку можна отримати у представника Головного управління статистики в Єдиному реєстраційному офісі. Копію реєстраційної картки потрібно одержати в органі державної реєстрації (на цій копії має бути проставлена відмітка органу державної реєстрації). У територіальному органі державної статистики видається довідка про включення до ЄДРПОУ, у якій, крім ідентифікаційного коду, вказуються економічні дані стосовно кодів видів економічної діяльності, якими планує займатись підприємство та інші класифікаційні, реєстраційні та довідкові дані. Також, згідно Регламенту роботи в Єдиному реєстраційному офісі видається 5 копій довідки ЄДРПОУ з мокрою печаткою Головного управління статистики. Довідку про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України територіальний орган державної статистики видає за запитом протягом одного, двох або п'яти робочих днів. Термін отримання довідки з ЄДРПОУ залежить від розміру плати за послуги.

Згідно положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.1996 року № 118 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 22.06.2005 року № 499), наказу Державного комітету статистики України Про затвердження вартості користування даними ЄДРПОУ від 18.03.1999 р. № 98 зареєстрованого Міністерстві юстиції за № 200/3493 від 31.03.1999 року, Положення про порядок і умови користування даними Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), затвердженого наказом Державного комітету статистики України від 28.11.2005 року №386, зареєстрованого Міністерством юстиції 15.12.2005 року №1509/11789, Положення про проведення статистичних спостережень та надання органам державної статистики послуг на платній основі від 08.11.2000 року № 1659, користування даними Державного реєстру є платним.

Оплата за довідку з ЄДРПОУ:

протягом одного робочого дня – 25 грн. 94коп. без ПДВ*

протягом двох робочих днів – 16 грн. 86 коп. без ПДВ*

протягом п`яти робочих днів – 12 грн. 97 коп. без ПДВ*

* видача довідки з ЄДРПОУ не є об`єктом оподаткування ПДВ.

Оплата за копію довідки з ЄДРПОУ:

Вартість однієї копії довідки з ЄДРПОУ – 2 грн. 51 коп. (в тому числі ПДВ – 0,42 грн.)

Засновник (засновники) юридичної особи має право зарезервувати найменування юридичної особи строком на два місяці, а для відкритих акціонерних товариств - строком на дев’ять місяців.

Засновник (засновники) юридичної особи повинен вказати у заяві про резервування найменування юридичної особи повне найменування юридичної особи, під яким він (вони) мають намір її зареєструвати. Найменування юридичної особи повинне містити інформацію про її організаційно-правову форму та назву.

Для резервування найменування юридичної особи засновник (засновники) юридичної особи або уповноважена ним (ними) особа повинен подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) державному реєстратору такі документи:

- заяву встановленого зразка про резервування найменування юридичної особи;

- документ, що підтверджує внесення плати за проведення резервування найменування юридичної особи (копія квитанції, виданої банком, або копія платіжного доручення з відміткою банку).

Якщо документи для проведення резервування найменування юридичної особи подаються засновником юридичної особи або уповноваженою ним особою особисто, державному реєстратору додатково пред’являються паспорт та документ, що засвідчує його (її) повноваження.

За проведення резервування найменування юридичної особи справляється плата в розмірі двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 грн.).

Обов'язковим атрибутом діяльності суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи є печатка, а в разі необхідності - штампи. Виготовленням печаток і штампів займаються штемпельно-граверні майстерні. Однак для того, щоб у такій майстерні прийняли замовлення на виготовлення печатки (штампу), потрібно одержати дозвіл на оформлення замовлень на виготовлення печаток і штампів в органі внутрішніх справ. Для одержання цього дозволу необхідно звернутись до міського або районного органу внутрішніх справ за місцем державної реєстрації. Особисто або через уповноважених осіб до органу внутрішніх справ подаються такі документи:

- заява, де вказується:

· кількість печаток та штампів, які передбачається виготовити;o вперше чи ні виготовляються печатки та штампи (якщо не вперше - вказується підстава для виготовлення печаток і штампів);

· юридична адреса;o прізвище, ім'я, по батькові, паспортні дані керівника СПДЮО, а також особи, яка уповноважена отримати дозвіл оформити замовлення на виготовлення печаток і штампів та подати клопотання до органу внутрішніх справ (якщо одержує дозвіл та подає документи особа, уповноважена СПДЮО);

- оригінал та засвідчена нотаріально копія свідоцтва про державну реєстрацію;

- два примірники зразків (ескізів) печаток, штампів (малюнок від руки або на комп'ютері, засвідчений керівником підприємства);

- копія статуту, засвідчена нотаріально;

- паспорт та ксерокопія паспорту керівника (1,2,11 сторінки);

- довідка про присвоєння ідентифікаційного коду керівника та її ксерокопія;

- довідка з ДПІ за ф. № 4-ОПП, яка підтверджує взяття на податковий облік;

- копія довідки про включення ЮО до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (управління статистики);

- довідка з банку про відкриття рахунку;

- документ, що підтверджує внесення плати за видачу дозволу на виготовлення печаток і штампів. Таким документом є платіжне доручення або квитанція про внесення коштів у сумі 59,5 грн. за кожну одиницю печатки або штампу за послуги дозвільної системи.