Смекни!
smekni.com

Економічні теорії Туган-Барановського (стр. 2 из 2)

Другий науковий політекономічний напрямок зв'язаний з іменами М.Туган-Барановського, А.Мануйлова, В.Желєзнова, М. Соболєва, К.Пажитнова, Л.Кафенгауза й ін. Для них була характерна синтетична методологія, що поєднує класичний, марксистський підходи з елементами маржиналізма.

На початку ХХ в. у вітчизняній економічній науці поступово підсилювався марксистський вплив. Як відомо, марксизм розвивався в Росії в двох основних формах - ленінської, більшовицької, і меншовицької. Не маючи можливості докладно досліджувати це питання, відзначимо, що, як нам представляється, у науковому плані за боротьбою цих двох плинів у значній мірі стояло протиборство соціально-філософських доктрин - універсалістської, що виходила з примата загальних законів розвитку цивілізації для специфічних умов Росії, і доктрини національної специфіки. Дотримуючись першого підходу меньшовики вважали за необхідне строго слідувати духу навчання К.Маркса і розвивати Росію по західному шляху. Ленін і його прихильники спиралися на ідею національних особливостей Росії (хоча і розуміли її дуже своєрідно).

Значення економічних теорій М.І.Туган-Барановська важко переоцінити, вони значно вплинули не тільки на економічний розвиток радянського суспільства, але і на світові економічні ідеї цілого світу, цілого світового господарства.

Список використовуваної літератури:

1.Туган-Барановський М.І. Основи политической економии. Издание 4-е. – М., 1989.

2.Туган-Барановський М.І. До кращого майбутнього: Збірник соціально-філософських добутків. М., 1996.

3.Туган-Барановський М.І. Соціальна теорія розподілу. – К., 1996.

4.Туган-Барановський М.І. Промислові кризи в сучасній Англії, їхні причини і вплив на господарське життя. Спб., 1984.

5.Туган-Барановський М.І. Навчання про граничну корисність господарських благ як причина їхньої цінності. Юридичний вісник. - 1999. - №3.


[1] Туган-Барановський М.І. Учение о предельной полезности хозяйственних благ как причина их ценности. Юридический вестник. 1890. № 10, стр.24.

[2] Туган-Барановський М.І. Социальная теория распределения. СПб., 1913, стр.114.

[3] Туган-Барановський М.І. Промишленние кризиси в современной Англии, их причини и влияние на хозяйственную жизнь. СПб., 1984. стр. 370.

[4] Туган-Барановський М.І. Промишленние кризиси в современной Англии, их причини и влияние на хозяйственную жизнь. СПб., 1984, стр. 292.