Смекни!
smekni.com

Економічні і соціальні наслідки інфляції (стр. 3 из 3)

Ще одним наслідком високої інфляції стала поява в Україні тіньового ринку валюти при фактичній відсутності легального та його жорсткій регламентації.

Наступним важливим наслідком інфляції є зниження курсу української національної грошової одиниці по відношенню до інших більш сталих валют. А це вносить значний елемент невизначеності та несталості в здійснення валютних операцій, ускладнює розвиток міжнародних економічних відносин, призводить до того, що велика частина торговельних операцій проводиться у валютах зарубіжних країн або на бартерній основі.

В той же час інфляційне падіння валютного курсу справляє суперечливий вплив на розвиток економічних відносин. Падіння курсу української валюти сприяє зниженню цін на експортні товари, обчислені в іноземній валюті, а це зміцнює їхню конкурентоспроможність на зовнішньому ринку, призводить до зростання експорту і надходжень від нього, тим самим посилюючи позиції України в міжнародній торгівлі. Під впливом зниження курсу збільшується ціна імпортованих товарів, підтримуючи конкурентоспроможність національного виробництва на внутрішньому ринку. Це, в свою чергу, призводить до скорочення імпорту і створення можливостей для збалансування зовнішньої торгівлі.

Висновки

Викладене дає підстави розглядати інфляцію в умовах ринкової трансформації економічної системи в Україні як засіб перерозподілу не тільки суспільного продукту, а й національного багатства в інтересах певних досить вузьких прошарків населення, які займаються підприємницькою діяльністю. Інфляція виступила тим важелем, який створив оптимальні умови для швидкого відчуження більшості населення не тільки від їхніх особистих трудових заощаджень та реальної власності на засоби виробництва, а й від засобів існування, посиливши поляризацію суспільства. Вона стимулювала першопочаткове нагромадження капіталу в недержавному секторі. При цьому стимулювання здійснювалось дещо новим, відмінним від традиційного способом - через механізм нерівномірного зростання цін і проникнення в дещо нові та досить прибуткові види діяльності, раніше монополізовані державою. Сприявши значному падінню виробництва, знеціненню основного капіталу підприємств, вона об'єктивно полегшила здійснення процесу приватизації, забезпечила економічні і інституційні передумови для переходу до нової системи економічних відносин.

Водночас інфляція, викликавши появу серйозних диспропорцій у суспільному відтворенні, порушивши його сталість та безперервність, спровокувавши поглиблення спаду виробництва, спричинивши зростання розшарування українського суспільства та збільшення злиденності більшої частини населення, посилила нестабільність суспільного розвитку та створила політичну загрозу для подальших трансформаційних економічних зрушень. Саме це зумовило необхідність швидкого придушення інфляції, оскільки її продовження посилювало політичну нестабільність та створювало загрозу повернення до планово-розподільчої економічної системи.

Здійснення оздоровлення фінансової ситуації в Україні надасть змогу зупинити негативні процеси в економіці - падіння рівня виробництва, знецінення грошей, дефіцит держбюджету - та забезпечити передумови для подальшого економічного росту.

Список використаної літератури

1. Курс экономики (за ред. Райзберга). - М., 1997. - 391 с.

2. Мельник О.М. Інфляція: Теорія і практика регулювання. - К.: т-во “Знання”, 1999. - 258 с.

3. Савченко А.Г., Пухтаєвич Г.О., Тітьонко О.М. Макроекономіка. - К., 1999. - 288 с.

4. Петрик О. Інфляція в Україні: проблеми, ризики, перспективи // Вісник НБУ. - 2007. - № 3. - С.2-5.

5. Скрипник А. Інфляція, фактори впливу та інструменти регулювання // Вісник НБУ. - 2003. - №9 - С.13-15.

6. Шевчук В. Інфляційний “перегрів" української економіки в 2003-2004 роках: причини та наслідки // Економіст. - 2005. - № 11. - С.33-38.