Смекни!
smekni.com

Економічні системи (стр. 2 из 3)

Роздивимось роль держави у ринковому кругообігу. Держава представлена великою кількістю пануючих структур (міністерств, відомств, комітетів та інших закладів), які, врівень з підприємствами і споживачами потребують товарів та послуг, отримують певні прибутки та витрачають кошти. Так, на ринку товарів та послуг держава закуповує у підприємств необхідну продукцію (канцелярські вироби, продукти харчування та інше). На ринку ресурсів державою придбається, наприклад, послуги професійних спеціалістів (юристів, економістів) або земельні наділи для будівництва. Взаємодія держави з підприємствами та домогосподарствами двояке. З одного боку, виробники та споживачі платять податки в державний бюджет. З іншого, держава за це пропонує їм різноманітного виду суспільні блага (утримання армії, систему освіти, медицини, культурні блага, допомога по безробіттю та багато іншого).

2.1 Принципи ринкової економіки

Впорядкований рух ресурсів, продуктів та прибутків в розглянутій нами моделі кругообігу досягається за рахунок виконання його учасниками певних правил та вимог, які називаються принципами. Ринкова економіка заснована на наступних важливих принципах.

Принцип приватної власності. Згідно цього принципу, основний об’єм ресурсів (матеріальних, трудових, грошових, підприємницьких і інформаційних) знаходиться в руках безлічі приватних власників. Кожний має право бути власником якогось майна чи використовувати його на свій розсуд. При цьому держава повинна гарантувати захист власності.

Принцип економічної свободи витікає із принципу приватної власності. Економічною свободою володіють як підприємці, так і наймані робітники і споживачі. Так, підприємці можуть вільно, без буд-якого тиску, вибирати види необхідних йому ресурсів та їх постачальників, об’єми виробництва і асортимент товарів, назначати ціни, визначати способи продажу товарів, місце та час продажу, а також споживача. Наймані працівники вправі самостійно вибирати той вид роботи, яким вони хочуть займатися, а також роботодавця та місце роботи. Споживачі купують товари та послуги на свій власний розсуд та вигоду. В цілому кожний із суб’єктів вже на початкові стадії має право на постійне поліпшення умов свого життя, і це гарантує рівні шанси для всіх учасників ринкової економіки.

Принцип конкуренції випливає із принципу економічної свободи. Оскільки всі суб’єкти ринку знаходяться на рівних умовах та мають однакові можливості для досягнення власних цілей, то це породжує конкуренцію між ними. Виробники конкурують за отримання прихильності споживачів до їх продукції. Для цього вони постійно підвищують якість вироблюваного товару, намагаються здешевити його, поліпшують умови продажу, пропонують покупцям пільгові угоди. Споживачі конкурують один з одним за право придбання товару, особливо якщо він рідкісний. В цілому конкуренція виявляється можливою, якщо на ринку діє безліч споживачів та виробників будь-якого конкретного виду продукції.

Принцип ринкового регулювання за допомогою механізму ринків і цін. Ринкова система складається із безлічі учасників, які взаємодіють між собою. При цьому кожний з них намагається досягнути своєї власної мети, і ясно, що цілі ці досить різноманітні та можуть суперечити один одному. Однак, як правило, значні протиріччя в економіці не виникають, тому що дії учасників ринкової економіки узгоджуються за допомогою коливань цін на ринку. Зміна цін дає сигнал виробникам, випуск яких товарів слід зменшити, а яких – збільшити, які ресурси використати, а які – ні. Те ж саме стосується й споживачів, які, спостерігаючи зміни цін, змінюють свою структуру споживання, перемикаючись на купівлю більш дешевої продукції. Важливо відмітити, що споживачі своїми діями допомагають виробникам приймати правильні рішення в організації виробництва. Наприклад, різке підвищення цін на автомобілі призведе до того, що споживачі перестануть купувати велику кількість автомобілів. Це буде сигналом для виробників про те, що випуск автомобілів слід скоротити.

Принцип невтручання держави. Вважається, що ринкова економіка здатна ефективно розподіляти ресурси і прибутки, враховуючи інтереси всіх її учасників. На основі цього державне втручання в економічні процеси не є необхідністю й може виявитись навіть небажаним, оскільки може порушити встановлені зв’язки. Однак все ж таки державна допомога визнається корисною на певних напрямах. Сьогодні у країнах з розвиненою ринковою економікою держава виконує наступні функції:

- підтримує конкуренцію та обмежує монополію (законодавство про конкуренцію та антимонопольні закони);

- регулює грошову систему (фінансова та антиінфляційна політика);

- долає надмірне розшарування суспільства (встановлення мінімальної заробітної плати і т.п.);

- сприяє розвитку перспективних галузей (фінансування вибраних підприємств, податкова та інвестиційна політика).

3. Особливості кругообігу планової економічної системи

Кругообіг ресурсів, продуктів та прибутків у плановій економіці відрізняється від кругообігу в умовах ринкової економіки. Це зумовлено специфічною роллю держави в організації економічних відносин. Держава, по суті, являється єдиним власником ресурсів, а також створених товарів та послуг й розпоряджується ними на свій розсуд.

Рух економічних ресурсів, продуктів та прибутків проходить на двох ринках – державному ринку товарів та послуг й чорному ринку (Додаток 2).

Розглянемо взаємодію суб’єктів системи на державному ринку товарів та послуг. Держава, володіючи всіма ресурсами, у тому числі й трудовими, постачає їх підприємствам. Підприємства випускають продукцію, яка також належить державі. Частина цієї продукції, а саме споживчі товари та послуги, держава направляє на ринок товарів та послуг. Об’єм постачальної продукції, її якість та структура визначається плануючими органами держави. Домогосподарства, продаючи свою робочу силу державі, натомість отримують прибуток у вигляді заробітної плати та деяких безкоштовних послуг у сфері освіти, медицини, проживання та ряду інших. Отримані прибутки споживачі витрачають на державному ринку товарів та послуг, купуючи потрібну продукцію. Отримані від продажу товарів кошти також являються власністю держави.

Чорний ринок (нелегальний, протизаконний) в плановій економіці з’являється у відповідь на дефіцит ресурсів та продуктів. При плануванні об’єму виробництва, якості та асортименті продукції держава майже не бере до уваги реальні потреби населення, які постійно зростають та змінюються. Тому плановій системі притаманна постійна нестача певних видів товарів, не запланованих владою у досить обмеженій кількості. Наслідком хронічного дефіциту стає чорний ринок, на якому можна придбати потрібні товари. Продукцію, що продається на нелегальному ринку, виробляється в робочий чи неробочий час з використанням ресурсів державних підприємств. А прибуток від продажу такої продукції привласнюється її виробниками та приховуються від держави

3.1 Принципи планової економіки

Взаємовідносини учасників командної економічної системи відбуваються на базі наступних принципів.

Принцип централізованого планування. Держава повністю контролює виробництво та розподіл продукції в економіці. Вважається, що завдання визначення потрібного об’єму виробництва та рівня якості продукції занадто важке й не може вирішуватися на рівні окремих виробників. Тому держава в обличчі планових органів бере на себе обов’язки централізованого розрахунку кількості товарів, цін, визначення різноманітності продукції, прибутків працівників, а також розподілу по регіонам товарів, виробничих ресурсів й робочої сили. Величезні масштаби планування не дають можливості ні врахувати усі потреби економічних суб’єктів, ні передбачити майбутні зміни. Тому передбачається тільки вдоволення базових потреб.

Принцип ієрархії та бюрократизму. Впорядкованість зв’язків в плановій економічній системі досягається за рахунок жорсткої піраміди підлеглості. Інтереси нижчих рівнів (підприємств й споживачів) повинні підпорядковуватися інтересам вищих (міністерств, відомств, державі в цілому). Державний апарат керує нижчими ланками переважно командно-адміністративними методами, тобто шляхом директивних наказів. При цьому нижчі рівні позбавлені якої б то не було самостійності, а у випадку будь-якого ухилення від виконання наказів вони жорстко караються державою. Наслідком такої жорстко формалізованої структури являється надмірна бюрократизація, за якої чиновники працюють формально та використовують займані посади у своїх власних інтересах. Бюрократизація сповільнює прогресивний розвиток економіки та суспільства в цілому, не сприяє просуненню у виробництво нових ідей та новинок техніки, в загалом призводить до нерухомості економічної системи.

Принцип зрівнювального розподілу. Державні органи визначають ля всіх трудящих приблизно однаковий рівень заробітної плати. Одночасно забезпечується гарантований невисокий рівень споживання навіть для тих, хто не хоче або не вміє працювати. Разом з тим державно-партійна еліта отримує необґрунтовані переваги в розподілі прибутків. Принцип зрівнювання прибутків позбавляє людей зацікавленості в поліпшенні результатів праці.

4. Сучасна ринкова економіка (змішана економіка) та її моделі

Як було вище сказано, у змішаній економіці об’єднуються вільне підприємництво та державне регулювання. Особливо роль держави почала зростати в середині XXст. Такий спосіб регулювання ринкових відносин, як планові методи, знайшов широке застосування як на рівні всієї економіки (у вигляді державних програм стосовно окремих сфер національного господарства), так і на рівні окремих фірм (у вигляді стратегічного планування).