Смекни!
smekni.com

Зовнішньоекономічні звязки України з Аргентиною (стр. 2 из 2)

В середині 90-х років були зроблені перші кроки по налагодженню співробітництва між Україною та Аргентинською Республікою в науково-технічній сфері. Однак реально співпраця між двома країнами в цій галузі розпочалась після укладення двосторонньої міжурядової угоди про науково-технічне співробітництво, яка набула чинності у 2001 році. Насамперед слід відзначити суттєвий прогрес у розбудові двосторонньої взаємодії у сфері мирного використання космічного простору, важливі спільні проекти та напрацювання у цій галузі. Розвивається співпраця двох країн у вивченні та застосуванні невичерпних резервів Антарктиди, з 1995 року спеціалізовані установи Аргентини надають постійне сприяння у забезпеченні життєдіяльності української антарктичної станції “Академік Вернадський”.

Враховуючи зацікавленість Аргентини в ре­алізації своїх національних космічних програм, корисним вбачає­ться співробітництво у сфері обміну ліцензіями та «ноу-хау» в аерокосмічній галузі.

Перспективним може бути міжрегіональне співробітництво. Йдеться, зокрема, про необхідність реалізації підписаних раніше Угод про співробітництво між Львівською областю і провінцією Кордова, Харківською і провінцією Буенос-Айрес, Тернопільською і провінцією Місьйонес, Волинською і провінцією Чако.


Висновки

Структура експортно-імпортних зв'язків України з Латинською Америкою повинна, очевидно, формуватися відповідно до загального характеру експорту-імпорту країн регіону. В наш час є помилкою сприймати Латинську Америку лише як джерело сировини. У них створено сучасні виробництва на базі новітніх технологій, а експорт високоякісних конкурентоздатних готових виробів обробної промисловості на світовий ринок став звичайним явищем. Саме із врахуванням таких змін Україна може розвивати взаємовигідні економічні зв'язки, скажімо, з Аргентиною. Зовнішньоекономічні відносини мають бути орієнтовані на співробітництво на рівні об'єднань, фірм, підприємств на основі глибокого аналізу галузевого спектра співробітництва – від галузей, основаних на новітніх технологіях, із врахуванням конверсійних процесів в оборонних виробництвах, до сільського господарства. Міждержавний рівень зовнішньоекономічних взаємин має ґрунтуватися на загальній концепції ринкового господарства, в умовах якого головним суб'єктом зовнішньоекономічних зв'язків є промислове об'єднання або підприємство. А тому повинен бути створений механізм заохочення українських підприємців до встановлення прямих зв'язків із зарубіжними партнерами.

Одним словом, без перебільшення можна сказати, що Україна має "заново відкрити" для себе Латинську Америку як один із регіонів світу, що несе в собі невичерпні потенційні можливості як для дво-, так і для багатосторонніх економічних, технологічних і науково-технічних зв'язків.


Список використаної літератури

1. Бредіхин А. В. Військово-технічне співробітництво України з Латинською Америкою: Проблеми i перспективи // Схiд. – 1998. – №5.

2. Бредіхин А. В. Політичне та торговельно-економічне співробітництво України з Латинською Америкою (1994-1997 рр.): Автореф. дис… канд. іст. наук: 07.00.02 / Донецький держ. ун-т. – Донецьк, 1999. Бредіхин А. В. Політичне та торговельно-економічне співробітництво України з Латинською Америкою у 1994-1997рр. – К.: Знання, 1999.

3. Бредіхин А. В. Ретроспектива торговельно-економічної співпраці України з Латинською Америкою. // Cхiд. – 1999. – №1-2.

4. Бредіхин А. В. Украина-Латинская Америка. Формирование новой основы отношений. Вісник Донецького університету, серія Б.

5. Дипломатичний вісник Міністерства закордонних справ України

6. Латинская Америка – Украина. Отношения на современном этапе. Матеріали доповіді вузівської наукової конференції професорсько-викладацького складу з результатів науково-дослідної роботи. Iсторичнi науки, політологія / Ред.кол.: В.Ф.Бурносов (ред.), В.М. Нiкольский (вiдп.секр.) Р.Д. Лях, А.П. Роскошний та iнш. – Донецьк: ДонДУ 1997. – В 2 кн.