Смекни!
smekni.com

Організація забезпечення ТОВ "Дружба" Борщівського району (стр. 3 из 3)

3.1 Заявка (договір) на постачання паливо-мастильних матеріалів

Важливою складовою частиною виробничо-фінансового стану с/г підприємства є заявка на постачання паливо-мастильних матеріалів.

Адже від наявності в господарстві придбаних паливо-мастильних матеріалів залежить нормальний хід виробництва і результати діяльності господарства.

Головний інженер в кінці року розраховує потребу господарства в нафтопродуктах і складає заявку.

Складена і обґрунтована заявка подається у районне управління сільського господарства, де її перевіряють районні спеціалісти.

3.2 Організація доставки паливо-мастильних матеріалів у господарство

З метою підтримки с/г підприємств, на основі аналізу стану виробництва в галузі, в державі щорічно розробляються заходи по забезпеченню сільського господарства матеріально-технічними ресурсами. Виходячи з того, що у с/г товаровиробників не має достатньо коштів на придбання необхідних їм нафтопродуктів постановою Кабінету Міністрів України „Про умови забезпечення сільських товаровиробників паливо-мастильними матеріалами» передбачено забезпечення сільського господарства пальним і мастильними матеріалами в порядку обміну на вироблену продукцію. Це дасть змогу с/г підприємствам отримати необхідні їм ПММ, а розрахуватись за них виробленою продукцією. Постачання в цьому випадку здійснюється на умовах тристороннього договору між постачальником, с/г товаровиробником і заготівельним підприємством.

Постачальник забезпечує с/г підприємство паливо-мастильними матеріалами за розпорядком заготівельної організації у встановлені договором строки, організовує їх доставку на умовах само вивозу, оформляє акти передачі – приймання, реєстри до них, забезпечує документообіг по руху ПММ і звітність перед ДАК „Хліб України”.

Сільськогосподарське підприємство приймає на баланс поставлені ПММ, розраховується із заготівельним підприємством в обумовлені строки до 1 жовтня с/г продукцією за кількістю і видами обумовленими договором. Вартість продукції, що поставляється в обмін на ПММ визначається з врахуванням цін на них на франко-складі постачальника, цін на зерно або іншу с/г продукцію на біржових торгах за оптовими контрактами на момент проведення розрахунків, податку додану вартість, виробничих витрат, пов'язаних з реалізацією с/г продукції.

Заготівельне підприємство приймає від товаровиробника с/г продукцію в обсягах, визначених за еквівалентами обміну на ПММ згідно умов договору.

За незабезпечення до 1 жовтня приймання вставлених обсягів с/г продукції, відмову прийняти продукцію, як плату за одержані ПММ заготівельне підприємство відшкодовує товаровиробнику вартість неприйнятої продукції та фактичні витрати по доставці її в прямому і зворотному напрямках.

Основним постачальником ПММ у даному господарстві є „Агротехсервіс”, як уже зазначалось основним документом на підставі якого проводиться постачання паливо-мастильними матеріалами являється договір. Порядок завозу паливо-мастильних матеріалів у господарстві такий: головний бухгалтер виписує довіреність на ім’я завідуючого нафтогосподарством на отримання паливо-мастильних матеріалів. Завідуючий нафтогосподарством виступає матеріально-відповідальною особою за отримання ПММ від постачальника. Транспортом нафтогосподарства на підставі довіреності завідуючий одержує нафтопродукти у постачальника. В свою чергу постачальник виписує завідуючому накладну загального призначення. У накладній постачальник вказує назву і кількість відпущених ПММ, їх ціну та загальну вартість.

Дану накладну завідуючий нафтогосподарством здає головному бухгалтеру. Ця накладна (рахунок-фактура) являється основним документом на отримання ПММ від постачальника.

Приймання паливо-мастильних матеріалів доставлених у господарство проводиться ревізійною комісією. При прийнятті провіряється кількість доставлених нафтопродуктів, згідно відповідних документів (товарно-транспортної накладної, рахунка-фактури) та їх якість. Тільки після перевірки кількості і якості паливо-мастильних матеріалів комісія дозволяє зливати пальне в резервуари нафтогосподарства. Облік руху і наявності паливо-мастильних матеріалів веде завідуючий. В кінці кожного місяця заправник подає у бухгалтерію „Книгу обліку ПММ”. На основі даних книги, у бухгалтерії проводяться оприбуткування і видача ПММ.

3.3 Контроль взаємовідносин господарства з постачальниками паливо-мастильних матеріалів

Поставка ПММ с/г господарствам постійно зростає. У зв’язку з цим повинне підвищуватись відповідальність постачальників перед господарствами за виконання своїх договірних зобов’язань.

В системі відносин с/г підприємств з організаціями постачальниками ПММ, застосовується переважна більшість діючих в АПК економічних санкцій, вони направлені на зміцнення договірної дисципліни, забезпечення та вирівнювання економічних інтересів партнерів. Сюди відносять, як поточні санкції (штрафи), так і санкції за кінцевим результатом. Тобто відшкодування постачальниками господарствам збитків, не покритих поточними санкціями. До таких збитків належать:

- недодержанням господарством доходів внаслідок невиконання постачальником договірних зобов’язань;

- втрати отримані господарством в зв’язку з невиконаннями або не належними виконаннями постачальником договірних зобов'язань.

Крім цього в умовах ринку підприємства на свій розсуд можуть за взаємною домовленістю підвищити санкції або встановити їх у довільній формі. Але це не означає, що можна відкинути діючі санкції, які вже значною мірою випробувані.


Висновки та пропозиції

Своєчасне і повне забезпечення паливо-мастильними матеріалами сільськогосподарських підприємств –це одне з найважливіших завдань, яке стоїть перед службою матеріально-технічного забезпечення. Адже щороку, під час використання техніки на виробництві сільськогосподарської продукції, господарства витрачають мільйони тон різноманітної продукції переробки нафти. А неритмічне постачання ПММ може привести до непередбачених наслідків.

Із короткої характеристики яку я подав в першому розділі курсової роботи, можна зробити висновок, що в господарстві велику увагу приділяють розвитку такої важливої галузі сільськогосподарського виробництва як рослинництво. Про це свідчить високий процент розораності земель та велика кількість різноманітних с/г культур, що вирощуються. Для своєчасного і якісного проведення всіх польових робіт необхідно мати і велику кількість с/г техніки. У ТОВ „Дружба” є достатня кількість комбайнів, але більшість з них вже відпрацювали понад 15 років і потребує постійного ремонту. На жаль,через нестачу коштів господарства не може придбати нових комбайнів. Кошів не вистачає також і на паливо-мастильні матеріали, а нестача пального в кінцевому результаті впливає на фінансові результати і стан господарської діяльності ТОВ „Дружба”.

Одним із важливих напрямків економії нафтопродуктів є своєчасний і вірний розрахунок потреби в них. Саме тому в другому розділі курсової роботи я виконав розрахунок потреби господарства в ПММ для роботи комбайнів, врахувавши при цьому всі необхідні статті витрат.

Щоб покращити організацію доставки паливо-мастильних матеріалів, господарству потрібно укласти договір з постачальником ПММ,зразок якого я навів в третьому розділі курсової роботи. Крім цього вказав основні положення чіткої організації доставки нафтопродуктів у господарство і описав економічні санкції, які направлені на зміцнення договірної дисципліни та вирівнювання економічних інтересів господарства і постачальника. Всі ці заходи на мою думку повинні покращити організацію забезпечення ТОВ „Дружба” ПММ, що в свою чергу дасть змогу своєчасно та якісно виконувати всі польові роботи комбайнами та іншими с/г машинами.


Список використаної літератури

1. Алферьев В.П. Повышение эффективности матеріально-технического снабжения сельского хозяйства. - М.: Экономика, 1984 р.

2. Гайдуцький П.І. Економічні взаємовідносини підприємств АПК в умовах ринку: Навчальний посібник. - Вища школа, 1992 р.

3. Експлуатація машинно-тракторного парку в аграрному виробництві / В.Ю Ільченко, Ш. Карасьов, П.С. Лімонт, та інші;За редакцією В.Ю. Ільченка. - К.: Урожай, 1993 р.

4. Справочник экономиста-аграрника / Н.П. Коненко, Н.Я. Кушвид, П.Т. Саблук и др.; Под ред., Н.П. Кононенко, Н.Я. Кушвида. – К. Урожай, 1991р.