Смекни!
smekni.com

Організація зовнішньоекономічної діяльності ВАТ "Київський ювелірний завод" (стр. 10 из 16)

Договір перевезення встановлюється накладній. Повне її найменування — "міжнародна товарно-транспортна накладна", проте в оперативній термінології вона відома під назвою накладна ЦМР (ЗМІ), по латинській абревіатурі назви самої Конвенції.

Накладна складається в трьох оригінальних екземплярах, підписаних відправником і перевізником, причому ці підписи можуть бути віддруковані друкарським способом або замінені штемпелем відправника і перевізника (якщо це допускається законодавством країни, в якій заповнена накладна).

Відправник в накладній указує:

найменування, адресу і країну відправника;

країну і місце розвантаження вантажу

країну, місце і дату вантаження вантажу

прикладені товаросупровідні документи;

знаки, номери, кількість місць, рід упаковки і найменування вантажу (якщо вантаж небезпечний, то указуються ступінь небезпеки і особливі перевезення);

вага брутто і об'єм вантажу в кубометрах;

оголошену вартість вантажу;

умови оплати;

дату і місце складання накладної;

час прибуття автотранспортного засобу під вантаження і його відбиття (з підписом і штампом).

6 Вибір транспорту міжнародних перевезень згідно з умовами Інкотермс—2000

Одним із принципових положень комерційної угоди є вказівка на засіб транспортування товару від продавця до покупця. Транспортне забезпечення контракту є важливим моментом у комерційній діяльності, оскільки значною мірою впливає на собівартість товарів, які є предметом міжнародної торгівлі, навіть на їхні споживчі якості, заради яких товари, власне, купуються. Звичайно, від виду транспорту залежить швидкість доставки вару та терміни реалізації умов контрактів. З характером транспортування пов'язані вимоги до пакування товарів, оформлення документації, страхового забезпечення, можливого використання складських приміщень. Тому в кожному з пропонованих варіантів Інкотермс, а також у рекомендаціях Міжнародної торгової палати міститься вказівка на те, якому способу транспортування] певна базисна умова контрактів відповідає або не відповідає.

Поняття «будь-який вид транспортування», звичайно, не слід розуміти буквально. Очевидно, що і в таких випадках ідеться про найбільш придатні та про непридатні види транспортування. Так, для реалізації вимог ЕХW очевидно, що особливо частим може бути застосування найбільш гнучкого автотранспорту; водночас зрозуміло, що для цієї самої умови, так само, як і для умови DАF, не може бути типовим авіатранспорт.

В окремих правилах Інкотермс записані додаткові вимоги до продавця або покупця щодо організації транспортного перевезення, відносин із перевізником (при цьому інколи не заперечується можливість внесення змін до базисних умов): в інших правилах це питання цілком залишається на розсуд контрагентів. У зв'язку з використанням транспорту в Інкотермс здійснюється регламентація переходу повноважень та відповідальності за товар (наприклад, згідно з умовами FОВ моментом такого переходу е перетинання товаром поручнів судна). У ряді випадків регламентуються обов'язки продавця та покупця щодо оформлення та надання транспортної документації.


Висновки

На балансi Товариства станом на 31 грудня 2008 року основнi засоби врахованi залишковою вартiстю на суму 57328 тис.грн.(первiсна вартiсть складає 111528 тис.грн., знос складає 54200 тис.грн.). Оцiнка основних засобiв є достовiрною i здiйснюється по цiнi придбання, яка формується вiдповiдно до вимог Положення (стандарту) бухгалтерського облiку (далi-П(С)БО) №7 "Основнi засоби".

Станом на 31 грудня 2008 року на балансi Товариства облiковуються нематерiальнi активи залишковою вартiстю у сумi 7 тис. грн.(первiстна вартiсть складає 81 тис. грн., накопчена амортизацiя складає 74 тис. грн.). Оцiнка нематерiальних активiв є достовiрною i здiйснюється по цiнi придбання, яка формується вiдповiдно до вимог стандарту П(С)БО №8 "Нематерiальнi активи".

Станом на 31 грудня 2008 року на балансi Товариства облiковуються фiнансових iнвестицiй:Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї: 1.1.якi облiковуються за методом участi в капiталi iнших пiдприємств - 0 тис.грн.; 1.2.iншi фiнансовi iнвестицiї- 65279 тис.грн.. Поточнi фiнансовi iнвестицiї- 0 тис.грн.

На балансi Товариства станом на 31 грудня 2008 року врахованi запаси на суму 227193 тис. грн.. Облiк надходжень, використання, реалiзацiї та нарахування зносу запасiв, малоцiнних та швидкозношуваних предметiв ведеться Товариством в цiлому вiдповiдно до вимог П(С)БО №9 "Запаси".

Дебiторська заборгованiсть у Товариства облiковується у вiдповiдностi з П(С)БО №10 "Дебiторська заборгованiсть". Станом на 31 грудня 2008 року на балансi Товариства врахована Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги на суму 10366 тис. грн.(первiсна вартiсть складає 10366 тис. грн.).

Станом на 31 грудня 2008 року на балансi Товариства облiковуються зобов'язання на суму 320610 тис.грн.

На кiнець звiтного перiоду сума заборгованостi, на яку Товариство видало векселi на забезпечення поставок постачальникiв складає 12 809 тис.грн.. Товариство не випускало iпотечнi, приватизацiйнi, похiднi та товаророзпорядчi цiннi папери.

Чистий прибуток Товариства за 12 мiсяцiв 2008 року складає 47 478тис. грн. В порiвнянi з попереднiм перiодом обсяг чистого прибутку збiльшився на 22 750 тис. грн.

Визначення, порядок формування, використання та вiдображення в облiку власного капiталу та нерозподiленого прибутку Товариства вiдбувається вiдповiдно до Закону України "Про господарськi товариства" та Iнструкцiї №291.Станом на 31 грудня 2008 року на балансi Товариства облiковуються власний капiтал на суму 163743 тис.грн.

Протягом останнiх п'яти рокiв Товариством придбано примiщення в розмiрi 2 2633820,8 грн. без ПДВ, транспортних засобiв на суму 3 933 541,66 грн. без ПДВ та обладнання на суму 16 818 378,36 грн. без ПДВ.

А також Товариством за останнi п'ять рокiв було вiдчужено примiщення на суму 60 707,31 грн. без ПДВ, транспортних засобiв на суму 1 324 756,66 грн. без ПДВ та iнше в розмiрi 4 474 897, 64 грн. без ПДВ.

Облiк основних засобiв протягом 2008 року здiйснювався в цiлому у вiдповiдностi до вимог Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 7 "Основнi засоби", затвердженого наказом Мiнiстерства фiнансiв України №92 вiд 27.04.00р., а саме:

- об'єкти, включенi до рядку 031 <Основнi засоби: первiсна вартiсть> Балансу, вiдповiдають визначенню основних засобiв та iнших необоротних матерiальних активiв;

- одиницею облiку основних засобiв є об'єкт основних засобiв;

- первiсна вартiсть придбаних протягом 2008 року основних засобiв визначена вiрно;

- амортизацiя основних засобiв нараховувалась своєчасно та у вiдповiдностi до затвердженої Товариством облiкової полiтики застосовуючи прямолiнiйний метод;

- об'єкти основних засобiв використовуються в господарськiй дiяльностi Товариства;

- облiк вибуття основних засобiв (реалiзацiя та лiквiдацiя) вiдповiдає нормам чинного законодавства;

- витрати на проведення поточних ремонтiв та технiчне обслуговування основних засобiв включались до витрат звiтного перiоду.

Станом на 31 грудня 2008 року розмiр заявленого статутного фонду Товариства складає 1865056 грн., якiй подiлено на 1865056 простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 1 гривень кожна, що вiдповiдає зареєстрованому Статуту Товариства(внесення вiдповiдного запису до Єдиного державного реєстру Голосiївської районної у м.Києвi державної адмiнiстрацiєю 06.09.2007р. за №10681200000002017).

Станом на 31 грудня 2008 року статутний фонд(капiтал) Товариства сплачено в повному обсязi та встановленi законодавством термiни у розмiрi 1 865 056,00 грн.

Товариство не являється професiйним учасником фондового ринку.

Товариство не являється компанiєю з управлiнням активами, яка має в управлiннi активи недержавних пенсiйних фондiв.

Згiдно з вимогами п.3 ст.155 Цивiльного кодексу України та виходячи з того, що розрахункова вартiсть чистих активiв товариства (163 743тис.грн.) бiльша нiж статутний капiтал Товариства(1 865тис.грн.), тому статутний капiтал Товариства не пiдлягає зменшенню та товариство продовжує свою звичайну дiяльнiсть.

Проведений аналiз фiнансового стану вiдкритого акцiонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ ЮВЕЛIРНИЙ ЗАВОД" станом на 31 грудня 2008 року свiдчить, що в цiлому фiнансовi звiти вiдображають достовiрно в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан Товариства станом на 31 грудня 2008 року, а також результати його господарської дiяльностi , Звiту про рух грошових коштiв, Звiту про власний капiтал та Примiток за 12 мiсяцiв 2008 року.

На пiдставi аналiзу показникiв фiнансового стану вiдкритого акцiонерного товариства "КИЇВСЬКИЙ ЮВЕЛIРНИЙ ЗАВОД" станом на 31 грудня 2008 року можна зробити висновок, що Товариство є прибутковим та характеризується позитивною динамiкою показникiв платоспроможностi, однак має недостатню фiнансову стiйкiсть.


Список використаної літератури

1 Бойчик І.М. Економіка підприємства: Навчальний посібник. Видання 2-ге, доповнене і перероблене. – К.: Атіка, 2006. – 528с.

2 Виноградський М.Д., Беляєва С.В., Виноградська А.М., Шканова О.М. Управління персоналом: Навчальний посібник – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 504 с.

3 Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 “професії працівників, які є загальними для всіх видів економічної діяльності”. Розділ 1 “Професії керівників, професіоналів, фахівців та технічних службовців”. – Краматорськ: Центр продуктивності, 2005, 354 с.

4 Козик В. В., Панкова Л. А., Карп як Я. С., Григор єв О. Ю., Босак А. О. Зовнішньоекономічні опрації та контракти: Навч. посіб. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 608 с.

5 Кудряшов Л.С., Гуринович Г.В., Рензяева Т.В. Стандартизация, метрология, сертификация в пищевой промышленности: Учебник. – М.: ДеЛи принт, 2002. – 303 с.

6 Кузьмін О. Є., Мельник О.Г. Основи менеджменту: Підручник. – К.: “Академвидав”, 2003. – 416 с.

7 Робоча програма комплексної практики з фаху студентів 4 курсу, комплексної практики зі спеціальності та переддипломної практики студентів 5 курсу спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» та спеціалізації «Менеджмент митної справи» денної форми навчання / Уклад.: В.М. Марченко, О.К. Кириченко, О.Я. Количева, О.А. Адаменко. – К.: НУХТ, 2005. – 39 с.