Смекни!
smekni.com

Планування діяльності виробничого підприємства (стр. 2 из 3)

Відділом збуту ведеться постійний пошук нових покупців продукції АТ “Ілля Муромець”, розробляються спеціальні стратегії збуту готової продукції.

4. Характеристика продукції та аналіз ситуації у сфері майбутньої діяльності

Згідно з планом розвитку фірми запланований випуск широкого асортименту копчених та варених м’ясопродуктів, а також м’ясного фаршу.

До випуску запланована наступна структура асортименту:




Копчена ковбаса
52%
Варена в воді ковбаса 27%
Фарш 21%
Всього 100%

Така структура асортименту вибрана не випадково: дійсно якісна копчена ковбаса, в своїй більшості, визначається високою ціною реалізації (в роздріб 35-50 грн/кг.), а самі дешеві сорти копченої ковбаси мають низькі смакові якості (особливо ті вироби, які реалізуються на кооперативних базарах міста). Тому потреба в відносно дешевих, але якісних копчених м’ясопродуктах надзвичайно висока. В зв’язку з цим саме вони складають основу м’ясного асортименту АТ “Ілля Муромець”.

Продукція має слідуючі властивості, які відрізняють її від аналогічної продукції інших виробників в м. Сміла та Черкаської області.

1.Високий рівень смакових якостей. Продукти та технологічна лінія, яку придбала АТ “Ілля Муромець” є сучасним високопродуктивним обладнанням, що передбачає суровий контроль за якістю сировини, гарантує використання прогресивної технології виробництва і нових рецептур.

Важливим фактором успіху є також такий факт, що фірма SHALLER продає своє м’ясо переробне устаткування на українському ринку уже 5 років і тому запропоновані рецептури орієнтовані саме на українського споживача. Це також є одним з факторів нецінової конкуренції.

Таким чином, якість запланованої АТ “Ілля Муромець” до випуску продукції буде відповідати світовим стандартам, при чому смак буде адаптований до вподобань місцевого ринку.

2. Якість та привабливість упаковки.

Продукція упаковується в високоякісну упаковочну плівку, яка використовується багатьма виробниками ковбас зі світовим ім’ям. Крім того фірма SHALLER враховує побажання замовника в розробці дизайну упаковки. Це буде вигідно відрізняти продукти АТ “Ілля Муромець” від продукції інших виробників.

3. Доступна ціна. В результаті організації свого виробництва по замкнутому технологічному циклу спів вартість продукції АТ “Ілля Муромець” на 10-12% буде нижчою, ніж в середньому по галузі.

Тому фірма може знизити свої відпускні ціни на 10% нижче ніж в середньому у галузі – при тому, що її якість буде високою.

Саме дані три фактори (з яких останній буде вирішальний) будуть являтись запорукою високої конкурентноздатності продукції АТ “Ілля Муромець”.

5. План виробництва

На території промислової зони земельною площею в 2 га. Уже функціонують:

- Два холодильники по 500 тон зберігання;

- Два низькотемпературних холодильники по 50 т. кожен;

- Ковбасний 1-й цех.

Виробничий процес здійснюється в цеху загальною площею 1500 м2 схема розташування обладнання подана на додатку 1.

Виробнича потужність обладнання 5367 кг. на добу (одна зміна 8 годин). Асортимент готової продукції: копчена ковбаса – 2760 кг/добу, варена 665 кг/добу, м’ясний фарш – 912 кг/добу.

Розрахункова потужність після виходу цеху на повний обсяг 808 кг/міс, 424 кг/квартал, 1545696 кг/рік.

Вихід на повну потужність планується здійснити на третьому місяці роботи м’ясокомбінату і підтримувати її на протязі 4-6 років роботи.

Виробнича база фірми дозволяє розмістити м’ясо переробний цех на власній території в с. Озерне (поблизу м. Черкаси) є в наявності виробниче приміщення площею 1500 м2 з об лаштованою системою комунікацій та під’їзними шляхами.

Сировина для м’ясо переробного цеху буде надходити з слідуючи джерел:

Свинина за ціною 24 грн./кг. Постачальник ПСП “Гірчак Т.П.” Птиця за ціною 11,5 грн./кг. Постачальник птахофабрика “Золота курочка” яловичина за ціною 23 грн./кг. Постачальник СВАТ “Промінь”.

Розрахунок кількості сировини на один місяць роботи комбінату на повну потужність (коефіцієнт виходу готової продукції 1,2).

Таблиця 3

Вид сировини Ціна,грн./кг Обсяг, кг. Вартість, тис. грн.
Свинина 24 49000 1176
Яловичина 23 48000 1104
Птиця 11,5 28000 322
Всього - 125000 2602

До початку реконструкції у АТ “Ілля Муромець” уже існували стабільні зв’язки з постачальниками свинини, яловичини та курячого м’яса. З вказаними постачальниками фірма АТ “Ілля Муромець” успішно співпрацює на протязі 3-х років. Показником гарантованості безперервних поставок сировини є те, що за 3 роки співпраці не було жодного разу порушено умови договорів, ні однією з даних фірм.

Комерційна стратегія фірми орієнтована на встановлення середньої норми прибутку і передбачає подальше розширення закупки сировини, що входить до плану подальшого розвитку АТ “Ілля Муромець”.

Технологічне устаткування буде поставлятись з Австрії згідно контракту з фірмою SHALLER , з якою укладено відповідну угоду. Склад м’ясо переробного обладнання та його вартість подано в таблиці 4.


Таблиця 4 Склад та вартість обладнання.

Назва устаткування і комплектуючих Вартість, грн..
1 Вовчок 30072
2 Куттер 101175
3 Льодогенератор 29121
4 Вакуумний ковбасний шприц 101491
5 Коптильна камера (2 штуки) 290971
6 Варочний котел 30257
7 Компресор поршневий 14007
8 Запасні частини 20480
9 Монтаж та запуск 10000
10 Транспортування 3500
11 ВСЬОГО 631074

6. План маркетингу

Вищий персонал підприємства, проаналізувавши ситуацію на ринку і взявши до уваги соціально-економічні тенденції в Україні в цілому і по Черкаській області зокрема, дійшов до висновку, що розробка і реалізація довгострокової маркетингової стратегії в даний час – це нереальна задача в мінливій ринковій кон’юнктурі. Тому було вирішено коригувати маркетингову стратегію відповідно до змін, які виникатимуть і створювати маркетингову стратегію на менш тривалий період (місяць, квартал, рік).

В залежності від ринку збуту АТ “Ілля Муромець” планує встановити слідуючі ціни реалізації готової продукції (табл.5)

Таблиця 5 Ціни на готову продукцію, грн./кг.

Назва підприємства Копчена ковбаса Варена ковбаса Фарш
Підприємства оптової торгівлі 30 25 22
Піприємства роздрібної торгівлі 31,5 26 24
Кафе, ресторани 33 27 25

Вказані оптові та роздрібні ціни на м’ясопродукти (копчену ковбасу) на 10 – 12% нижчі від середньо ринкових, таким чином при продажі цього виду продукції стратегія маркетингу АТ “Ілля Муромець” – цінова конкуренція, яка доцільна в даній ситуації. Для всіх інших видів продукції стратегія маркетингу – нецінова конкуренція. Завдяки високій якості, смаковим якостям і привабливої екологічно безпечної упаковки.

Для ефективної роботи АТ “Ілля Муромець” планується проводити маркетингові дослідження, опитування споживачів, щоб встановити їх відношення до продукції фірми.

Також з метою стимулювання попиту планується застосовувати рекламу в ЗМІ (газета “Черкаси від А до Я”) з якою уже укладено попередню домовленість, а також планується розмістити рекламу продукції в мережі Internet.

Заплановані витрати на рекламу складатимуть 2 тис. грн. на місяць.

Іншими методами стимулювання попиту можуть бути:

- Проведення акцій;

- Участь в Всеукраїнських та обласних виставках;

- Проведення дегустацій..

Ці засоби стимулювання попиту фірма буде застосовувати після виходу виробництва на повну потужність і під час перших місяців виходу продукції на споживчий ринок.

Спосіб продажу продукції

Охоплення загального ринку здійснюється шляхом прямих контактів з потенційними покупцями в м. Вінниці та області. На даний момент уже існують попередні домовленості з потенційними покупцями. При умові стабільності цих закупок гарантований оптовий збут продукції в обсязі біля 700 т. в рік.

Основними споживачами на перспективу залишаються власні роздрібні магазини (два магазина) 40,3% від загального обсягу реалізації.

Узагальнення: в своїй маркетинговій політиці АТ “Ілля Муромець” планує методом цінової та нецінової конкуренції зайняти даний сегмент ринку і закріпитися на ньому.


7. Організаційний план

Рада директорів АТ “Ілля Муромець” складається з двох осіб: Генерального та Виконавчого Директора. Вони мають значний стаж роботи не тільки в сфері управління, але й безпосередньо на робочих місцях в торгівельній та виробничій сферах, де набули значних професійних навичок, просуваючись вперед по ступенях кар’єри. До даного моменту уже на протязі 9 років вони грамотно здійснюють управління фірмою АТ “Ілля Муромець”.

На підприємстві існує лінійно-функціональна управлінська структура, коли керівництво фірмою здійснюють не лише зверху, але й безпосередньо на робочих місцях: в кожному підрозділі АТ “Ілля Муромець” діє ретельно підібраний персонал, який координує роботу даного підрозділу відповідно з головною стратегією фірми.

Керівників структурних підрозділів характеризує значний стаж роботи в даній галузі і глибокі знання специфіки конкретного підрозділу, що є не мало важливим для ефективного управління всією фірмою в цілому.