Смекни!
smekni.com

Проблеми зайнятості трудових ресурсів Закарпатської області і шляхи їх вирішення (стр. 3 из 3)

З метою підвищення у безробітних мотивації до праці, у Законі передбачено запровадження допомоги по безробіттю за умови готовності особи до участі в загальнодержавних оплачуваних громадських роботах, якщо така робота є для неї підходящою.

Законом передбачається віднесення до зайнятого населення членів особистого селянського господарства, робота яких у цьому господарстві є основною.

Усі ці зміни сприятимуть наповненню бюджету Фонду і можливості надання послуг щодо активної зайнятості населення.

2.2 Напрямки роботи служби зайнятості Закарпаття по зниженню рівня безробіття населення

На сьогодні служба зайнятості є єдиною, яка безкоштовно надає послуги людям, котрі з тих чи інших причин опинилися без роботи. Сьогодні у Закарпатській області одними з найкращих у справі допомоги незайнятим громадянам у пошуках роботи є Мукачівський і Ужгородський міські, а також Міжгірський районний центри зайнятості. Як повідомили в Закарпатському обласному центрі зайнятості, за направленням її структур з початку року професійне навчання пройшло вже понад 4 тис. осіб. Фінансову підтримку у започаткувати власної оправи – одноразову виплату допомоги по безробіттю, за січень-листопад 2003 року отримали 718 осіб. За сприяння обласної служби зайнятості на додаткові робочі місця, створені за рахунок дотацій роботодавцям з коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття працевлаштовано 850 осіб – переважно з числа неконкурентоспроможних на ринку праці громадян та довготривалих безробітних.

Успішна діяльність служби зайнятості залежить від ефективної співпраці з роботодавцями, з якими налагоджено ділові відносини.

Нині службою зайнятості Закарпаття проводиться профорієнтаційна та профконсультаційна робота. Мешканці сіл з допомогою служби зайнятості вчаться раціонально вести домашнє господарство, беруть участь у семінарах з орієнтації на підприємницьку діяльність, з розвитку сільського зеленого туризму. [12]

Обласна служба зайнятості тісно співпрацює з роботодавцями щодо підготовки кадрів за їх замовленнями. Для задоволення їх потреб у кваліфікованій робочій силі, визначення особливої потреби у працівниках у розрізі професій та спеціальностей, центрами зайнятості укладено договори про співпрацю. На їх основі розроблено програми професійного навчання безробітних. За сприяння центрів зайнятості протягом року проходить навчання близько 6 000 осіб.

Одним з пріоритетних засад по роботі з клієнтами є адресний підхід по наданню соціальних послуг, виходячи з індивідуальних потреб, вимог та можливостей шукачів роботи та роботодавців. Центри зайнятості готові надати допомогу всім, хто опинився у скрутній ситуації пошуку роботи, використовуючи для цього всі можливості сучасних передових технологій, забезпечуючи передбачені законодавством матеріальні виплати. [19]

Найпроблематичніше знайти вакансії в гірській місцевості. Гострою тут є проблема молодіжного безробіття.

Висновки

Отже, на сьогодні економічні негаразди, зумовлені світовою фінансовою кризою, вплинули і на обсяги надання службою зайнятості послуг незайнятому населенню, що є дуже відчутним і в Закарпатській області. В зв’язку з цим у службі зайнятості Закарпатської області підвищився рівень зареєстрованих безробітних. Зросла велика невідповідність між попитом на робочу силу та її пропозицію.

Основні види робіт, які нині виконують безробітні – це розчистка берегів річок, ремонт підпірних стінок, мостів, переходів, очистка кюветів доріг і прокладка нових стічних канав, благоустрій підтоплених садиб, допомога потерпілим одиноким громадянам похилого віку, упорядкування територій населених пунктів.

Обласна служба зайнятості проводить активну роботу по підвищенню рівня зайнятості населення Закарпатської області, та надання робочих місць бажаючим працевлаштуватися.

Напрямки роботи служби зайнятості Закарпаття по зниженню рівня безробіття населення базуються на:

- співпраці з роботодавцями;

- проводженню профорієнтаційної та профконсультаційної роботи;

- розробці програми професійного навчання безробітних;

- адресному підході по наданню послуг, виходячи з індивідуальних потреб, вимог та можливостей шукачів роботи та роботодавців.

Основні зусилля служби зайнятості спрямовані також на підвищення якості обслуговування безробітних і роботодавців, скорочення тривалості безробіття, зменшення терміну укомплектування наявних вакансій та новостворених робочих місць, соціальному захисті осіб, які є неконкурентоспроможними на ринку праці, посилення взаємодії зі сторонами соціального діалогу.

Список використаної літератури:

1. Економічна активність населення України.: статистичний збірник/Державний комітет статистики України. – К., 2007.

2. Жук М.В., Круль В.П. Розміщення продуктивних сил і економіка регіонів України: Навчальний посібник – Чернівці: Рута, 2002 – 293 с

3. Заставний Ф.Д. Населення України – Львів : Світ, 2000 – 360 с

4. Задорожний. Закарпатська область після Оксамитової революції. 2007г.

5. Лібанова Е. Ринок праці (демографічні аспекти). – К., 2005

6. Липень С.В Теорія вивчення трудових ресурсів. М.-1998

7. Міністерство статистики України. – К., 2008.

8. Наукові записки. Серія: Демографія. № 2, 2008.

9. Праця в Україні в січні-вересні 1997р.: Статистичний збірник

10. Пеньков Е.М.Економіка і зайнятість населення України. – К., 2007

11. РПС і регіональна економіка : Підручник /за ред. В.В. Ковалевського

12. Стешенко В.С. Деякі демографічні наслідки соціально-еономічної кризи в Україні// Демоекономічне дослідження. – К.:Інститут економіки НАН України.

13. Старков. Закарпатская область. -Закарпатье, 2004г

14. Склад населення України за статтю та віком на 1 січня 1998р. – К.:Держкомстат України, 1998

15. Стогний. Закарпатская область. , 2003г

16. Тимашова. Україна: аспекти праці Закарпаття, „Просвіта”, №4, 2008

17. Шилова Л. Історія регіональних суспільно-географічних досліджень

18. Ягубович А. Б. Трудові ресурси Закарпаття. К. -2005

19. ЯковлевО.Е. Проблеми трудових ресурсів України-К.:Наук.Думка, 2006