Смекни!
smekni.com

Процес розвитку форм суспільного виробництва (стр. 9 из 9)

Повинні вживатися також відповідні протекціоністські заходи стосовно національних виробників за допомогою жорсткого митно-тарифного регулювання імпорту і встановлення нетарифних бар’єрів, які сприяють прискореному росту власного виробництва як базової структури включення України в сучасні цивілізаційні процеси.


Висновки

1. Розвиток людського суспільства свідчить: по-перше, що життя людей здійснюється завжди в певних економічних формах, і, по-друге, що деякі загальні форми економічного життя зберігаються протягом тривалих відрізків історії. Сутність цих форм у розвитку суспільства полягає в тому, що за їхньою допомогою виявляється структура суспільних потреб, відбувається розподіл ресурсів, вони сприяють залученню членів суспільства до суспільної праці. В рамках наявних економічних форм відбувається суспільне відтворення та йде процес задоволення суспільних та особистих потреб.

2. Історично першою економічною формою функціонування людського суспільства було натуральне виробництво. Це тип господарства, в якому процес створення матеріальних благ спрямований безпосередньо на задоволення власних потреб виробника. При натуральному господарстві продукт не набуває товарної форми, а утворює фонд життєвих засобів самого виробника.

3. Матеріальною основою виникнення товарних відносин, їх речовим вмістом є суспільний поділ праці, що відбувається під дією закону економії часу і зумовлює підвищення продуктивності праці, збільшення виробництва продуктів. Суспільний поділ праці й обмін продуктами – два взаємозумовлених процеси.

4. Товарне виробництво – така організація суспільного господарства, коли окремі продукти виготовляють відокремлені виробники, і для задоволення суспільних потреб необхідні купівля-продаж цих продуктів, що стають товарами на ринку.

5. У товарній економіці перехід блага зі сфери виробництва у сферу споживання відбувається через купівлю-продаж. Між виробниками та покупцями виникають стосунки, які називають товарними відносинами. Характерною рисою товарних відносин є те, що вони завжди здійснюються на основі платності.

6. Просте товарне виробництво, основане на приватній власності на засоби виробництва, неодмінно трансформується в капіталістичне тому, що вони однорідні за своєю економічною основою.

7. Капіталістичне товарне виробництво, виникнувши на базі приватної власності, привело до її розкладу на трудову і нетрудову. Це стало основою поляризації суспільства на різні маєткові групи й загострення соціальних конфліктів.

8. Прийшовши на зміну натуральному виробництву як більш прогресивна форма господарювання, товарна економіка з часом теж зазнає змін. На певному етапі розвитку суспільного виробництва (в міру його укрупнення й ускладнення) формуються об’єктивні умови, які передбачають необхідність доповнення стихійного ринкового механізму регулювання економіки свідомим централізованим.

9. Загальними рисами товарного виробництва, тобто ринкової економіки є: багатоукладність економіки, нормальне функціонування приватної власності; економічна відособленість, тобто повна економічна самостійність та економічна відповідальність виробників; панування еквівалентних, тобто економічно справедливих зв’язків і відносин між господарюючими суб’єктами; реальна дієздатність товарно-грошового інструментарію, і насамперед грошей, цін; розвиненість ринкової інфраструктури.

10. Для включення України до світового і регіонального ринків необхідно перетворити, а по суті, створити нову економічну систему, усунути бар’єри, які гальмують економічні та науково-технічні зв'язки України з іншими країнами, забезпечити економічну ефективність зовнішніх зв’язків. Ринкова структура господарства України має складатися з різних самостійних суб’єктів господарчої діяльності, що грунтується на законах та економічній вигоді. Важливими умовами інтеграції України є налагодження випуску конкурентоспроможної продукції і створення конкурентного середовища. Необхідні також перетворення в економічній сфері, капіталовкладення, стимулювання виробництва, створення сприятливого інвестиційного клімату.


Список використаної літератури

1. Панчишин С. «Макроекономічний аналіз товарної форми виробництва». Монографія – Львів. ЛНУ ім. І. Франка, 2004. – 452с.

2. Кривенко К. Т. «Теорія вартості і мінової вартості». Монографія – К.: КНЕУ, 2004. – 226с.

3. Шевченко А. Ф. «Ефективність праці і фактори її підвищення в ринковій економіці». Монографія – 2000. – 236с.

4. Олехнович Е. А. «Логика эволюции общественного производства». Монография – Минск, 2006. – 190с.

5. Стрішенець М. М. «Просте товарне виробництво і зародження мануфактур в Україні». Наукова праця – Буковинська Державна Фінансова Академія, 2007 – 138с.

6. Онікієнко В. В., Ємельяненко Л. М., Терон І. В. «Інноваційна програма соціально-економічного розвитку України». Монографія – К.: Рада по вивч. продуктивних сил України НАН України, 2006 – 479с.

7. Кривун Л. А. « Структурні зрушення в нерівноважних економічних системах». Монографія – Харків: НТУ «ХПІ», 2007 – 428с.

8. www.epravda.com.ua

9. www.kmu.gov.ua

10. Федоренко В. С. «Соціально-економічний аспект розвитку товарообміну в Україні»// Економіка та підприємництво: К.: КНЕУ, 2000, В.2 – с.41

11. Дорогунцов С. І. «Соціально-економічні системи продуктивних сил регіонів України» - К., 2002 – 632с.

12. Мочерний С. В. «Основи економічних знань». Підручник – Київ: «Академія», 2000 – 392с.

13. Башнянин Г. Г. «Політична економія». Підручник – К: «Ельга», 2002 – 350с.

14. Вчені записки: науковий збірник/ Савчук В. С., вип. 1, 1998.

15. Чухно А. А., Твори: у 3-х т., т. 1, 2006

16. Чухно А. А. «Постіндустріальна економіка», 2003

17. «Стратегія економічного розвитку України»/ А. П. Наливайко, 2005, вип. 14, 16.