Смекни!
smekni.com

Регіональні особливості розвитку і розміщення м’ясомолочної промисловості (стр. 7 из 7)

Висновок

Для сільськогосподарського виробництва характерні певні закономірності розміщення на території країни. Вони зумовлені, насамперед, відмінностями земельних та агрокліматичних ресурсів різних її частинах. Різну спеціалізацію сільського господарства визначають також економічні і соціальні чинники. Це, передусім, потреби населення та окремих галузей господарського комплексу у сільськогосподарській продукції, географічне положення переробних промислових підприємств, забезпеченість території трудовими ресурсами, наявність транспортних шляхів. Під впливом цих факторів в Україні сформувалися три сільськогосподарські зони, серед яких можна виокремити зону молочно-м’ясного скотарства та свинарства яка займає частину Полісся та Північно-Східний економічний регіон.

Для неї характерний низовинний рельєф, помірно континентальний, з незначним надмірним або достатнім зволоженням клімат, а також лісова й лучна рослинність на дерново-підзолистих, інколи заболочених грунтах. Такі природні умови визначили виробничу спеціалізацію сільського господарства. Основний зональний тип сільського господарства – поєднання скотарської і льонарської спеціалізації з виробництвом картоплі і жита. Так, наприклад, на Полісся припадає 25% виробництва молока і м'яса в Україні. Зернове господарство задовольняє, в основному, місцеві потреби.

М'ясна промисловість забезпечує населення свіжим та мороженим м’ясом, напівфабрикатами, готовими виробами. За вартістю виробленої продукції ця галузь посідає перше місце у харчовій промисловості. У великих містах розміщені м'ясокомбінати, в яких комплексно переробляється продукція тваринництва.

Молочна промисловість виробляє масло, сир, молочні консерви, сухе, жирне і знежирене молоко. За вартістю продукції у харчовій промисловості України вона займає третє місце після м'ясної і цукрової. Підприємства, які спеціалізуються на випуску фасованого молока, сметани, вершків розміщуються переважно у містах, а виробництво масла, сиру, консервованого молока має сировинну орієнтацію.

Потужні харчові підприємства галузі розміченні в основному в великих містах у районах з доброю ресурсозабезпеченістю. Економічні зв’язки, які існують з такими містами, дозволяють реалізовувати продукцію як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках. На внутрішньому ринку продовольча продукція майже не поступається за якістю іноземним аналогам, проте на зовнішніх ринках її конкурентно спроможність невелика. Розвиток і реклама вітчизняної продукції дозволить зміцнити місце харчових продуктів на ринку та поповнити державний бюджет. Для удосконалення харчової промисловості потрібно виконувати ряд процедур в економічній сфері. Звичайно, для цього потрібна і фінансова підтримка з боку держави, але вклавши деяку суму грошей у її розвиток, принесе непогану віддачу в бюджет держави. Тому багато підприємців зайняті саме у цій сфері з метою нагромадження капіталу, як власного, так і державного. Тому, на мою думку, в подальші роки харчова промисловість буде досить на високому рівні, як по якості продукції, так і прибутковості.

Список використаної літератури

1. Борщевський П.П., Дейнеко Л.В. Важливі проблеми галузі //Харчова і переробна промисловість. - 2006.- N 1.- С. 3-5.

2. Вступ України до СОТ: новий виклик економічній реформі / За ред. І.Бураковського, Л.Хандріха, Л. Хоффманна. - К.: Вид. «Альфа-Принт», - 2003. – 290 с.

3. Гаврилюк О. Взаємозв’язок структурних та експортних пріоритетів в м’ясомолочній промисловості України //Економічний часопис. -2007. -№2. -С.42-44.

4. Горбенюк А. Економічні аспекти експорту продукції м’ясомолочної промисловості// Економіка. Фінанси. Право. -2006. -№11. -С.3-8.

5. Дейнеко Л.В. Розвиток харчової промисловості України в умовах ринкових перетворень (проблеми теорії та практики).- К.: Знання, 2006. – 331 c.

6. Дейнеко Л.В., Мельник А.Н., Савчур-Шекмар Н.А. Модель заслуговує на увагу //Харчова і переробна промисловість.- 2005.- № 12.- С.5-6.

7. Дейнеко Л.В., Цимбалюк А.В. Ефективність розвитку харчової промисловості в регіоні. - Ірпінь: УФЕІ, 2005. – 285 c.

8. Дзись Г. Роль регионов в становлении национальной экономики Украины //Экономика Украины, 2005, №10, с.19-28

9. Кистанов В.В., Копылов Н.В. Размещение производительных сил. – Симферополь, 2004.

10. Ковалевский В.В., Михайлюк О.Л., Семёнова В.Ф. Размещение производственных сил в Украине – Донецк, 2007. – 275с.

11. Мишогло Г.О. Экономическая география Украины с основами производства. – Одесса, 2005. – 357с.

12. Покрытан А. О характере производственных отношений в современной Украине //Экономика Украины, 2006, №10, с.61-69

13. Прейгер Д. Сільське господарство України: вчора, сьогодні, завтра. – К., 2004. – 131с.

14. Продуктивні сили України: аналіз і короткостроковий прогноз розвитку: В 2 т. /НАН України, РВПС України.-К.: РВПС України, 2005.- Т.1.- 235 с.

15. Регіональні агропромислові комплекси України /П.П.Борщевський, В.О. Ушаренко, Л.Г. Чернюк, Л.О. Мармуль / За ред. П.П.Борщевського.- К.: Наукова думка, 2006.- 260 с.

16. Розміщення продуктивних сил України /За редакцією Є.П. Качана. – Київ., 2006.

17. Саблук П. Агропромисловий комплекс: проблеми розвитку. – Львів, 2005. – 235с.

18. Соціально-економічна географія. Підручник / Під ред. О.Н.Шаблія. – Львів: Світ, 2004. – 317с.

19. Статистичний щорічник України за 2006 рік. - Київ. Техніка. 2007.

20. Сучасна аграрна політика України: проблеми становлення. /П.Т.Саблук, І.І.Лукінов, В.В. Юрчишин та ін.- К.: ІАЕ УААН, 2006. – 664 c.

21. Україна: стратегічні пріоритети. Аналітичні оцінки / ред. Гальчинський А.С. - К.: НІСД,2007. - 328 с.

22. Шпичак О.М. Економічні проблеми АПК України в умовах формування ринкових відносин. – К., 2005.

23. Якубовський М., Щукін В. Інфраструктура – фактор прискорення інноваційного розвитку промисловості. «Економіка України» № 2, 2007, с. 27-38;