Смекни!
smekni.com

Управління прибутком підприємства при здійсненні імпортних операцій (стр. 7 из 14)

Коефіцієнт фінансової залежності є оберненим до попереднього показника. Для ТОВ «Бріктон» коефіцієнт фінансової залежності складає у 2006 році – 849,0%, у 2007 році – 601,18%, у 2008 році – 603,43%, що показує значну фінансову залежність підприємства, оскільки його діяльність фінансується за рахунок запозичених коштів.

Коефіцієнт маневреності власного капіталу показує, яка частина власного капіталу використовується для фінансування поточної діяльності, тобто яку вкладено в оборотні кошти, а яку капіталізовано. Для ТОВ «Бріктон» коефіцієнт маневреності власного капіталу складає у 2006 році – 19,48%, у 2007 році – 26,9%, у 2008 році – 25,52%, що показує позитивну тенденцію маневреності власного капіталу підприємства.

Коефіцієнт довгострокових вкладень показує, яку частину основних коштів та інших позаоборотних активів профінансовано зовнішніми інвесторами, тобто яка частина належить їм, а не власникам підприємства. Для ТОВ «Бріктон» коефіцієнт довгострокових вкладень складає у 2006 році – 1,64%, у 2007 році – 0,0%, у 2008 році – 0,0%, що вказує на те, що за аналізований період підприємство залучало довгострокові вкладення тільки у 2006 році.

Коефіцієнт довгострокового залучення позикових коштів характеризує структуру капіталу. Для ТОВ «Бріктон» коефіцієнт довгострокового залучення позикових коштів складає у 2006 році – 1,64%, у 2007 році – 0,0%, у 2008 році – 0,0%, що, що за аналізований період підприємство залучало довгострокові вкладення тільки на протязі 2006 року.

Дані стосовно фінансового стану підприємства занесемо до табл. 2.4.

Таблиця 2.4. Оцінка майнового стану ТОВ «Бріктон» за період 2006–2008 років

Показник Роки Відхилення (+/–)
2006 2007 2008
Величина власного капіталу, що покриває активи, % 513,3 371,5 391,7 -121,6
Маневреність грошових коштів, % 0,17 3,9 0,13 -0,04
Частина власних оборотних коштів у покритті запасів, % 86,6 123,7 118,0 +31,4
Коефіцієнт концентрації власного капіталу, % 88,2 83,3 83,4 -4,8
Коефіцієнт концентрації залученого (позикового капіталу), % 11,8 16,63 16,57 +4,77
Коефіцієнт фінансової залежності, % 849,0 601,1 603,43 -245,57
Коефіцієнт маневреності власного капіталу, % 19,48 26,9 25,52 +6,04
Коефіцієнт довгострокових вкладень, % 1,64 0,0 0,0 -1,64
Коефіцієнт довгострокового залучення позикових коштів, % 1,64 0,0 0,0 -1,64

Таким чином, проаналізувавши фінансову стійкість та залежність підприємства можна зробити висновки, що підприємство є фінансово нестійким та значно залежить від короткострокових позичальників.

На ТОВ «Бріктон» згідно Закону України «Про державну статистику» подається статистична звітність. Відповідно до Звіту про залишки і використання енергетичних матеріалів та продуктів перероблення нафти за грудень 2006 року підприємство ТОВ «Бріктон» до 1 числа звітного місяця використало 0,4 тис. куб. Метрів природного газу, 0,4 тони бензину моторного, та дизельного палива, а залишок на кінець місяця складає 0,1 тону дизельного палива.

2.2 Дослідження стану формування прибутку підприємства, та використання

Необхідність і значення аналізу фінансових результатів полягає в тому, що прибуток відбиває кінцевий результат виробничо-фінансової діяльності ТОВ «Бріктон». Прибуток є джерелом розширення виробництва, формування державного і місцевого бюджетів.

Основні завдання аналізу випливають із схем формування та використання прибутку на ТОВ «Бріктон» (Додаток).

У процесі аналізу для ТОВ «Бріктон» важливим є:

1) вивчити обсяги, склад і динаміку фінансових результатів діяльності підприємства;

2) виявити конкретні фактори, які їх визначають, установити їх динаміку та характер впливу на прибуток від імпортних операцій ТОВ «Бріктон»;

3) розрахувати вплив факторів на прибуток від реалізації;

4) дати оцінку виконанню підприємством обов’язків перед бюджетом по платежах із прибутку від імпортних операцій ТОВ «Бріктон»;

5) дати оцінку використанню чистого прибутку за напрямом – імпортні операції;

6) виявити резерви збільшення прибутку за імпортними операціями.

Джерелами інформації для здійснення аналізу виступають:

- фінансовий план (розрахунковий баланс доходів і витрат);

- бізнес-план підприємства;

- форма №1 «Баланс»;

- форма №2 «Звіт про фінансові результати»;

- особисті спостереження, матеріали маркетингових досліджень;

- аналітичні дані до бухгалтерських розрахунків доходів і витрат.

Прибуток виступає однією із найважливіших фінансових категорій, яка відображує позитивний фінансовий результат діяльності суб’єктів господарювання. Методологічні засади формування у бухгалтерському обліку та звітності інформації про доходи підприємства, його витрати та порядок подання її у фінансовій звітності визначають П(С) БО15 «Дохід», П(С) БО 16 «Витрати», П(С) БО 3 «Звіт про фінансові результати», а також інші джерела з питань фінансових результатів.

Під доходами розуміють збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників). Під витратами розуміють зменшення економічних вигод у вигляді вибуття активів або збільшення зобов’язань, які призводять до зменшення власного капіталу (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками). У бухгалтерському обліку визнання доходу пов’язане із принципами нарахування та відповідності доходів і витрат [14, с. 114].

Принцип нарахування та відповідності доходів і витрат полягає у тому, що для визначення фінансового результату звітного періоду слід зіставити доходи звітного періоду з витратами, які були здійснені для отримання цих доходів. При цьому доходи і витрати відображуються в обліку і звітності у момент їх виявлення, незалежно від часу надходження і сплати грошей. Тобто, принцип нарахування полягає у тому, що результати господарських операцій визначаються, коли вони відображуються (а не тоді, коли отримуються або сплачуються грошові кошти), і відображуються в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності тих періодів, до якого вони відносяться. Принцип нарахування застосовується водночас із принципом відповідності, за яким витрати визначаються на підставі прямого зв’язку між ними та отриманими доходами.

Прибуток відіграє основну роль у подальшому успішному розвитку підприємства будь-якої форми власності. Від величини отриманого прибутку залежить життєдіяльність підприємства, матеріальне становище його працівників та їхній моральний стан, рівень забезпечення внутрішньогосподарських потреб і формування бюджетних ресурсів держави.

Прибуток як кінцевий фінансовий результат являє собою різницю між сумою загальних доходів підприємства та величиною всіх його витрат. Порядок визнання доходів і витрат у фінансових звітах ТОВ «Бріктон» (Додатки).

У процесі аналізу розподілу та використання прибутку виконується:

1) контроль за дотриманням зобов’язань перед бюджетом по платежах з прибутку, оцінювання повноти та своєчасності їх надходження до бюджету. Для цього виявляють відповідність фактичних платежів у бюджет із прибутку сумам, які мають бути внесені за розрахунком підприємства відповідно до чинних нормативних актів. З’ясовуються наявність кредиторської або дебіторської заборгованості по платежах до бюджету з прибутку, наявність і сума пені, сплаченої за несвоєчасне перерахування платежів із прибутку в бюджет [13, с. 79];

2) оцінювання дотримання планових напрямів використання чистого прибутку на:

- збільшення статутного капіталу;

- збільшення резервного капіталу;

- виплату дивідендів;

- інші використання;

3) вивчається динаміка використання прибутку за напрямами, при цьому за великі проміжки часу досліджуються абсолютні відхилення та структура;

4) виявляються шляхи поліпшення використання прибутку від імпортних операцій.

Кінцевими результатами діяльності суб’єктів господарювання є фінансові результати у вигляді прибутку або збитку. Позитивним фінансовим результатом виступає прибуток. За нормальних умов діяльності підприємство завжди має отримувати прибуток, що обов’язково зростає у динаміці.

Ефективність фінансово-господарської діяльності оцінюється загальним обсягом одержаного прибутку та його величиною на одиницю вкладеного капіталу, ресурсів, понесених витрат.

Прибуток і прибутковість (рентабельність) є основними показниками ефективності діяльності суб’єктів господарювання різних форм власності, які характеризують інтенсивність їх роботи та успішну життєдіяльність в умовах ринку та панування конкуренції. Співвідношення одержаних доходів і понесених витрат є головним завданням аналітичних служб, керівного персоналу і в цілому кожного працівника для прийняття правильної політики підприємства [30, с. 58].

Аналіз господарської діяльності ТОВ «Бріктон» та його партнерів здійснюється посередництвом різноманітних логічних, статистичних та математичних прийомів.

Деталізація представляє собою розподілення цілого на складові частини. Деталізація може проводитися за часом (наприклад, рік поділяється на квартали, а останні – на місяці і т. д.); за місцями виконання операцій (наприклад, товарні запаси розподіляються для зручності вивчення за місцем зберігання, а експорт – за країнами і т. д.); за складовими елементами (наприклад, витрати – за окремими елементами затрат і т. д.).

Елімінування (факторний аналіз) використовується при визначенні ступеню впливу змін величини окремих факторів на відповідний економічний показник, який являється результатом взаємодії таких факторів. Необхідна умова використання цього методу – наявність функціонального (а не кореляційного) зв’язку між факторами, які вивчаються. Наприклад, взаємодія факторів «ціна» і «кількість» визначає вартість товару.